Leren kan ook leuk zijn

Hoe je van onderwijs een spel voor jongeren kunt maken.

Wedstrijden zetten schoolgaande jongeren er niet alleen toe aan zich meer te verdiepen in vakken als wiskunde en talen, ze zijn ook goed voor de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen, leiderschapsvaardigheden en creativiteit. En het is nog eens leuk ook! We geven alvast een paar voorbeelden:

  • Voordracht- en essaywedstrijden zijn populair, want elke club, zowel groot en klein als alles daartussenin, kan ze samen met scholen organiseren. Mogelijke onderwerpen gaan van “Wat betekent het om een leider te zijn?” tot “Wat is je lievelingsboek en waarom?”. Zo laat je elke leeftijdsgroep uitgaan van een specifieke vraag. Zet de winnaars in de kijker door een video van hun voordracht of de uitgeschreven versie van hun essay te posten op de website van je club en op de sociale media (als ze je daar hun toestemming voor geven).
  • Organiseer een dictee voor kinderen of volwassenen. Dat kan in de vorm van een geldinzamelingsactie – door inschrijvingsgeld te vragen – of als serviceproject, om de geletterdheid te bevorderen.
  • Organiseer, zoals de Kiwanis-clubs in Nieuw-Zeeland, een wetenschapsbeurs. Laat de leerlingen een thema kiezen dat hen aanspreekt. Wakker de liefde voor wetenschappen aan met prijzen zoals museumpasjes of educatief speelgoed zoals scheikundedozen. Of misschien kun je de winnaar een dagje laten meelopen met iemand met een STEM-beroep (Science, Technology, Engineering & Mathematics).
  • Organiseer een muziekwedstrijd. Op zoek naar een voorbeeld? Check dan even het Toronto Kiwanis Music Festival dat al bijna 80 jaar jonge muzikanten in heel Canada in de kijker zet. Mogelijke prijzen: privélessen bij een plaatselijk muzikant, kaartjes voor een voorstelling, of een concert met publiek voor de winnaars.
  • Of wat dacht je van een kunstenwedstrijd? In Taiwan hebben de leden van Kiwanis meer dan 5000 leerlingen ertoe aangezet hun verbeelding te gebruiken om hun eigen affiches rond drugpreventie te ontwerpen. De leerlingen stemden voor hun favoriete ontwerpen en de winnende affiches zijn te zien in het Kiwanis-kantoor van het District Taiwan.

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s