All that jazz

_DSC3354

Muziek in New Orleans-stijl staat centraal tijdens benefietfestival in Zwitserland.

Tekst en foto’s: Kasey Jackson

Het is acht uur ’s morgens in het Zwitserse stadje Zofingen. Het wordt een lange dag. Maar de 300 vrijwilligers zijn er klaar voor. Ze lachen. Ze groeten elkaar met een vriendelijk “Guten Morgen”, een knik en een handdruk voor ze zich weghaasten om aan het werk te gaan. Er is van alles te doen.

Kiwanis-leden van elf clubs in drie divisies zijn hier voor het jaarlijkse New Orleans Meets in Zofingen, een muziekfestival dat jazz, blues en meer naar dit uit 1201 daterende ommuurde stadje brengt. ’s Avonds zal er op drie podia livemuziek te horen zijn. Maar voor het zover is, moeten er tenten worden opgezet, hekken geplaatst, moet er eten worden klaargemaakt, bier en wijn gekoeld, een soundcheck uitgevoerd en de verlichting afgesteld. Iedereen heeft zijn eigen taak en alles verloopt volgens plan. “Perfect,” zegt Kiwanis-lid Markus Lanz, een portofoon in de ene hand en een mobiele telefoon in de andere. Hij is belast met de beveiliging. Hij wacht op de komst van circa twintig beveiligers en gaat controleren of ze er al bijna zijn. Later zien we hem rondzoeven op een scooter.

_DSC2998

Ook wijst hij op een “geheime doorgang” tussen de gebouwen, die later nog van pas kan komen als het moeilijk is om tussen de menigte door te manoeuvreren. Het is de kortste route om van het ene naar het andere podium te komen. Dat soort informatie voor insiders is erg handig op een dag als deze.

Het festival van Zofingen wordt nu voor de 21e keer gehouden en is uitgegroeid tot een niet te missen evenement. Als het eerste optreden begint, zijn er al bijna 7000 toeschouwers. En dat op een maandagavond (terwijl de kinderen gewoon naar school moeten) in een stadje met een bevolking van slechts iets meer dan 11.000 mensen. Bijna iedereen is er.

Nu het festival is begonnen, zijn de taken veranderd. De Kiwanis-leden moeten nu toegangskaartjes controleren. Ze serveren drankjes. Snijden vlees. Wisselen geld. Maken eten klaar voor de muzikanten. De lijst is eindeloos.

_DSC3235
Zofingen telt maar iets meer dan 11.000 inwoners, maar het jazzfestival van de plaatselijke Kiwanis-club trekt ieder jaar ruim 7000 bezoekers.

Papa’s Finest Boogie-Band staat op het hoofdpodium en het dak gaat eraf. De dansers van Pink Cadillac staan te swingen, terwijl de menigte op de maat meeklapt en meetikt. Kinderen staan vol verwondering te kijken naar al die wervelende kleuren; de mannen tillen de vrouwen in de lucht en de rokken waaien op onder de avondhemel. Een jongetje zet zijn tanden in een van de favorieten van het festival: New Orleans Mega Spiess mit Burli, vrij vertaald: vlees aan een spies met een stuk brood aan het uiteinde. Het is heerlijk.

Het wordt donker en al daalt de temperatuur, de sfeer wordt steeds warmer. Je moet je een weg banen door de menigte om voor bij het podium te komen, waar je Sharrie Williams kunt zien, de “prinses van de gospelblues” met haar stem als een klok. Ze komt uit de Verenigde Staten. Er is een indrukwekkende menigte op haar optreden afgekomen, mensen van alle rangen en standen. Een ouder stel danst onder de sterren, terwijl een jongeman met lang haar met zijn vuist in de lucht zwaait en danst alsof niemand het kan zien, hoewel hij helemaal vooraan staat.

En al dit plezier is ook nog eens voor het goede doel. Er zijn al heel wat Kiwanis-projecten gefinancierd met de opbrengst van de kaartjes en de vergunningen van dit en voorgaande festivals: een sportclub voor gehandicapten, een recreatiecentrum, theaterworkshops voor kinderen en tieners, een voetbalkamp en het Eliminate-project, via een inzamelingsactie van een Modelclub.

Dit verhaal is oorspronkelijk verschenen in het kwestie van Kiwanis in september 2017.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s