Mensenredder

Kiwanis-leden in Italië geven les in het redden van levens.

Door Julie Saetre

2017 02 heart3

Iedereen die weleens een ambulance heeft moeten bellen voor een dierbare, een vriend of zelfs een vreemde, kent het gevoel. Het is alsof het uren duurt en je voelt je steeds angstiger en hulpelozer: komt de ambulance wel op tijd om de patiënt te redden?

Leden van de Kiwanis-club van Panormo in Italië besloten die angst te vervangen door actie, door zich te richten op twee veelvoorkomende soorten noodsituaties: verstikking (vooral bij kinderen) en hartaanvallen.

C. Alessandro Mauceria, president van de club, vertelt dat bij meer dan 50 procent van het aantal sterfgevallen door verstikking sprake is van een kind onder de vijf jaar. In zulke gevallen is snel hulp nodig.

“Hoe sneller de hulp, des te effectiever; soms moet die zelfs worden gegeven binnen vijf minuten na het incident,” legt hij uit. “Daarna neemt de overlevingskans af met 10 procent per minuut. En zelfs al overleeft de patiënt, door langdurig zuurstoftekort in de hersenen loopt hij vaak onomkeerbare schade op.”

Onmiddellijk ingrijpen is ook cruciaal bij hartaanvallen, die in Italië ieder jaar ongeveer 70.000 levens kosten, zegt Mauceria.

“Uit onderzoek blijkt dat de helft daarvan kan worden gered als er binnen twee minuten een deskundige aanwezig is om in te grijpen.”

Daarom tekenden de clubleden uit Panormo afgelopen oktober een overeenkomst met een landelijke groep van artsen en instructeurs en begonnen ze mensen te trainen in de heimlichgreep, waarmee slachtoffers van verstikking kunnen worden gered, en hartreanimatie (CPR), voor mensen die een hartaanval hebben gehad. Bijna iedere week bezoeken de Kiwanis-leden scholen, kerken, sportvelden en andere openbare plaatsen, om demonstraties te geven in levensreddende technieken die gericht zijn op volwassenen, kinderen en baby’s. Ook zijn er demonstraties in het gebruik van een defibrillator, het apparaat dat wordt gebruikt om het hart van de patiënt weer op gang te brengen door het toebrengen van een elektrische schok.

Voor sommige leden uit Panormo was alleen informatievoorziening niet genoeg. Zij haalden het basiscertificaat reanimatie, dat in Italië vereist is om een defibrillator te mogen gebruiken.

“Levens redden is belangrijk,” benadrukt Mauceria. “Wij willen daarop voorbereid zijn. Op elk moment.”

 

 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s