Kerstoogst

Cle_Elum__191

Kiwanis-leden in de staat Washington kappen en verkopen kerstbomen om studiebeurzen te kunnen financieren.

Tekst en foto’s: Curtis Billue

Ten noorden van Cle Elum, in de Amerikaanse staat Washington, langs de oude mijnweg, vindt je bij nummer 5 allerlei soorten sparrenbomen. De nobilisspar, de gewone zilverspar en de bergzilverspar hebben het liefst een standplaats op grote hoogte. In de lagergelegen gebieden torenen reuzenzilversparren en douglassparren uit boven een groep vrolijke Kiwanis-leden. Zelfs de wolk in de lucht waaruit regen neervalt op hun schouders, kan hun enthousiasme niet temperen.

Hartwig Vatheuer, Jean Cicognani en Dave Bridgeman rennen over het moeilijk begaanbare terrein. Het geluid van hun gezang, grapjes en gelach in verschillende talen, vermengt zich met de klank van het water dat uit de takken van de lariksen drupt en het gebrom van een kettingzaag.

Cle_Elum__232

Vatheuer, een gepensioneerd boswachter met 30 jaar ervaring, kent de Cle Elum Ridge als zijn broekzak. Hij baant zich een weg door de dikke okerkleurige doornstruiken en de zwart verkleurende rottende boomstronken, tot hij een geschikte douglasspar vindt. Hij neemt de boom in zich op en berekent de hoogte alsof het om een geheime code gaat: “We hebben 5/16 nodig, 11 voor de kerk, 9 voor thuis.”

Deze spar is klein, maar fijn. De Kiwanis-leden hebben een motto voor de verkoop van de bomen, zegt hij: “Een boom voor elke smaak en voor elke portemonnee.”

Cle_Elum__176

Cle_Elum__38


Bekijk een video over de Washington Kiwanians en hun boomverkoop


KiwanisClubtreesale1

Heel veel liefde

Een kerstboom uitzoeken is makkelijk dankzij het perceel bomen van Kiwanis in Cle Elum (Washington). Het is een traditie.

Tekst en foto’s: Nicole Klauss

Elk weekend in december helpen de leden van de Kiwanis-club in Cle Elum (Washington) mensen bij het nemen van een lastige beslissing: het uitzoeken van de perfecte kerstboom. Niet te groot, niet te klein, niet te dun, niet te breed … maar perfect.

De inzamelingsactie op het perceel bomen in First Street is traditie in deze gemeenschap van zo’n 1900 mensen. De klanten kopen er levende kerstbomen voor hun bedrijf, de kerk, voor in huis of op het erf. Of het nu een 1 meter hoge “Charlie Brown”-spar of een 7 meter hoge nobilisspar is, ze worden allemaal geoogst door Kiwanis-leden in het nationaal park Okanogan-Wenatchee.

KiwanisClubtreesale9

Sommige jaren ligt er sneeuw als het perceel opengaat, zegt Kiwanis-lid Hartwig Vatheuer. De mensen komen met een kop chocola of koffie om hun handen aan te warmen terwijl ze tussen de bomen door lopen. Op doordeweekse dagen vertrouwt Kiwanis op de eerlijkheid van de klanten. Ze mogen een boom uitzoeken en het geld achterlaten bij het naastgelegen tuincentrum.

“De enige keer dat er niet betaald is, is vele jaren geleden. Toen pakte de politie een vrouw op na sluitingstijd van de cafés,” vertelt Vatheuer. “Ze sleepte de boom over de straat. Ze moest voor de rechter verschijnen en wij kregen de boom de volgende dag terug van de politie.”

In het weekend tellen de Kiwanis-leden hoeveel bomen er zijn verkocht en zo nodig vullen ze de voorraad aan. Dan begint de verkoop. Ze staan rond een draagbare kachel in een caravan, wisselen verhalen uit en wachten op de klanten.

Libby MacFarland en haar man Jaime waren er vorig jaar december, op zoek naar een kleine kerstboom. Het stel was een paar maanden eerder vanuit Iowa hierheen verhuisd.

“We hebben al lang geen echte kerstboom meer gehad,” zegt Libby, en ze voegt eraan toe dat haar kunstboom nog in opslag was. “Ik heb een heleboel zelfgemaakte versieringen. Zelfs dingen die ik meer dan 40 jaar geleden gemaakt heb.”

Susan Black kocht haar kerstboom altijd van de club, maar de twee laatste jaren kapte ze er zelf een. Nu is ze weer terug op het perceel van Kiwanis.

“We hangen er lichtjes en versieringen in,” zegt Black. “Sommige versieringen heb ik gekocht en jarenlang bewaard. We proberen ieder jaar iets nieuws toe te voegen. Andere zijn zelfgemaakt door de kinderen, toen ze nog klein waren. Maar de meeste zijn gekocht.”

Mensen die een boom kopen op het Kiwanis-kerstboomperceel krijgen niet alleen een boom; ze geven ook iets terug aan de gemeenschap. De prijs van een boom varieert van 3 tot 80 dollar en de opbrengst komt ten goede aan jongeren en aan de gemeenschap.

“We besteden elk jaar een paar duizend dollar aan beurzen voor ouderejaarsstudenten,” zegt clublid Larry Scholl. “Soms krijgen ze zelfs vier jaar lang een studiebeurs.”

KiwanisClubtreesale3

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s