Verhalen tot leven brengen

SDC12352

Kiwanis-leden uit Colombia zetten een innovatief alfabetiseringsproject voor kinderen op.

Door Danielle Castonzo

Na schooltijd zitten groepjes leerlingen van de kleuterschool aan tafeltjes met geopende boeken, om te lezen, te luisteren en te lachen met hun medeleerlingen en hun familie in de Colombiaanse plaats Sincelejo.Sommige leerlingen dragen kleurige maskers of kostuums, om de personages in de verhalen uit te beelden.

De dagelijkse activiteit heet ‘Reading is My Story’ (Lezen is mijn verhaal). Hierbij worden de leerlingen gestimuleerd om te lezen, te schrijven en creatief te denken.Hierbij werkt de Kiwanis-club van Sincelejo samen met het Colombiaanse ministerie van Onderwijs.

Het project is bedoeld om de gesproken en geschreven taal te ontwikkelen, zodat de leerlingen zich al van jongs af aan creatief leren uitdrukken en effectief leren communiceren.Het is geen passief leesgroepje, zegt Berenice Larios de Rodríguez, oud-president van de Kiwanis-club van Sincelejo.Bij het project worden verschillende strategieën ingezet, zoals kunst, spelletjes, verkenningstochten in de echte wereld en boeken en illustraties, om de deelnemers enthousiast te maken.

SDC12317

“De kinderen die aan het project meedoen, krijgen de gelegenheid om de wondere wereld van woorden binnen te gaan en daarmee hun fantasie de vrije loop te laten. Ze beelden verhalen uit, spelen de rol van een personage, maar het belangrijkste is: ze begrijpen de inhoud,” zegt Larios de Rodríguez.

Door te zingen, te dansen, te klappen en te schreeuwen beleven de leerlingen de verhalen intenser.Reading is My Story moedigt de ouders aan om ook mee te doen.In het weekend kunnen de ouders een verhaal of fabel mee naar huis nemen om samen met hun kinderen te lezen. Zo worden de verhalen aanschouwelijk gemaakt en wordt er aandacht besteed aan het thema van die week.Eén keer per maand komen de ouders op school om een verhaal te lezen met hun kind in de groep. Ook nemen ze samen met de leerlingen deel aan een Taaldag.

Volgens Larios de Rodríguez heeft de betrokkenheid van de ouders gezorgd dat lezen een activiteit voor het hele gezin is geworden en dat de leerlingen na schooltijd doorgaan met lezen.Door het project is ook de band tussen de school en de ouders sterker geworden, omdat de ouders zien hoe goed hun betrokkenheid is voor de leerlingen.

“We zijn heel blij dat de kinderen zo enthousiast zijn en de ouders zo tevreden. Het is echt ‘hun project’,” zegt Larios de Rodríguez.

Ook maken de leerlingen nu minder ruzie en zijn ze minder agressief. Ze vinden het leuk om samen verhalen uit te beelden.

“En het leren is wederzijds,” zegt Larios de Rodríguez.“De leden van de Kiwanis-club van Sincelejo hebben er veel van geleerd, en bovendien genoten van de gelegenheid om met deze fantastische kinderen te mogen werken.”

SDC12310


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s