Een knoeiboel

180604_hma-32.jpg

Kiwanis-leden uit de Amerikaanse staat Californië halen de innerlijke kunstenaar in kinderen naar boven.

Story by Kimiko Martinez • Photos by Helen Arase

Het is het begin van de zomer, een warme zaterdag in Santa Monica (Californië).Een groepje kinderen met schorten voor staat rond een zeildoek bij het kunstencentrum in 26th Street, gebogen over vellen papier waarop ze verf slingeren en spatten alsof ze Karel Appel zijn.

Dit is misschien wel het markantste tafereel van de ‘Make a Mess Day’ (de Knoeidag), een kunst-evenement voor kinderen dat wordt gesponsord door de Kiwanis-club van Santa Monica.

Het lijkt wel een soort kermis. Kinderen van alle leeftijden staan op het plein, met daaromheen een stuk of 30 galerieën en creatieve bedrijven.Op de tafels liggen kralen, markeerstiften, glitter, potloden en andere benodigdheden voor het maken van kunstwerkjes: van Mondriaan-achtige schilderijen tot maskers, papier-maché en modeltekenen.

180604_hma-39.jpg

Ze glimlachen naar de ouders die boven hun werk hangen, blij met hun meesterwerken en zich niet bewust van hun vieze handen, gezicht en kleren.

“Dit is de reden waarom ik dit wilde doen,” zegt Phil Brock, terwijl hij wijst naar een kind dat op de schoot van zijn vader zit met een verfkwast in zijn hand.Brock is president van de club en actief in de kunstcommissie van Santa Monica. Hij opperde het idee van de Knoeidag bij zijn medeclubleden.“Al die kinderen en ouders zijn zo druk bezig.De ouders kijken niet om naar hun telefoon.Iedereen heeft alle tijd.En de kinderen mogen de troep laten liggen.”

Als bestuurslid van de kunstcommissie gelooft Brock dat je zowel de creativiteit van mensen als de gemeenschap moet “koesteren”.En inderdaad, er komen meer dan 500 mensen af op dit 24 uur durende evenement in het kunstencentrum.Het complex is gevuld met gelach en blije kinderen, van peuters tot jonge tieners; de meesten zijn helemaal verdiept in hun werkstuk.Ouders bewonderen de kunst; sommigen doen mee aan een van de achttien projecten.

“Dit was zijn eerste ervaring met kunst,” zegt Jerry Digby, fotograaf/directeur en inwoner van Santa Monica. Hij is met zijn vierjarig zoontje aanwezig.“Hij zag de kunstwerken, de projecten en hoe het allemaal bij elkaar kwam, wat hijzelf mocht uitproberen.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s