Kindvriendelijk

duelingdragons_nv_081917_00912.jpg

Kiwanis-leden werken met kinderen.Daar zijn we voor.Hier zijn een paar dingen om aan te denken bij uw volgende project.

Lid van Kiwanis zijn betekent dat je een speciaal plekje in je hart hebt voor jongeren.Kiwanis-leden werken zij aan zij op kameraadschappelijke wijze samen met mensen van alle leeftijden bij inzamelingsacties en serviceprojecten in de hele wereld.Maar het gaat erom hoe u uw tijd precies doorbrengt met jongeren.Meestal is het niet genoeg om alleen maar te komen opdagen.Uw missie moet betekenis hebben.Uw aanwezigheid moet uit passie voortkomen.Uw werk moet met wijsheid gepaard gaanen uw hulpverlening met een lach.

Wat moet u weten over werken met jeugdigen in uw gemeenschap?

VEILIGHEID GAAT VOOR
Wist u dat alle volwassenen die met jongeren onder de 18 jaar werken tijdens Kiwanis-evenementen de richtlijnen voor jeugdbescherming moeten lezen, begrijpen, onderschrijven en zich eraan moeten houden?

Meer dan 340.000 leden nemen deel aan Kiwanis-jongerenprogramma’s en de meeste clubs doen aan een of andere vorm van jeugdsponsoring of werken met jongeren. Het is dus belangrijk om in gedachten te houden dat de veiligheid en het welzijn van al die kinderen op die momenten aan Kiwanis-leden zijn toevertrouwd.Dat betekent: veiligheidsrichtlijnen en antecedentenonderzoek.

Zorg dat u er meer over te weten komt.Het beleid van Kiwanis omtrent het werken met jongeren is te vinden op kiwanis.org/youthprotection.

Umatilla Elementary School rocket launch, photo by Roberto Gonzalez

ONTHOU:IEDEREEN IS ANDERS
Wees blij dat geen twee mensen gelijk zijn.Waardeer diversiteit.Erken dat we allemaal uniek zijn, ieder met zijn eigen inbreng in de club.Sommige leden vinden vrijwilligerswerk leuker dan geld inzamelen.Anderen werken het liefst achter de schermen in de techniek.Weer anderen komen het best tot hun recht als ze met mensen te maken hebben.

Onthou ook dat de ontwikkeling van de hersenen verschilt.Jonge leden van K-Kids vereisen een andere benadering bij een project dan bijvoorbeeld Builders-clubleden, omdat hun hersenen zich in een ander ontwikkelingsstadium bevinden.Key-clubleden vinden waarschijnlijk andere projecten leuk dan K-Kids-leden.We zijn allemaal verschillend.Iedereen leert en deelt zijn kennis op een andere manier.En dat is prima.Van samenwerken profiteert iedereen.

“Ik geloof heilig in een benadering op basis van de hersenen,” zegt Lisa Pyron, adviseur van Kiwanis bij de K-Kids-club van de College Park-basisschool en ontwikkelingsdeskundige bij Kiwanis International.“Er zijn goede boeken beschikbaar over de werking van de hersenen en de beste benadering van jongeren.Ik doe mijn best om alle leerstijlen (visueel, auditief, verbaal, lichamelijk) te gebruiken bij wat we doen.Ik begin onze bijeenkomsten van K-Kids met lichaamsbeweging, een soort mindfulness. Alle deelnemers, ongeacht hun niveau, staan en concentreren zich op hun adem.We bewegen, doen strekoefeningen en slaan de positieve energie op voor wat daarna komt.Dat is niet alleen opbeurend voor clubleden, maar ik voel me er zelf ook goed bij, relaxt en gemotiveerd.”

WEES AANWEZIG
Heeft uw club een leesproject met een door u gesponsorde K-Kids-club?Geweldig. Kunnen de leden van uw club intekenen om een paar keer per schooljaar voor te lezen aan kinderen?Dat kan beter.

Het is belangrijk om vaak aanwezig te zijn met een consistent aanbod.Ga niet alleen op bezoek bij de K-Kids om een verhaal voor te lezen; doe het op een interactieve manier.(Meer over interactief lezen is te vinden op kiwanismagazine.org/readaloud.)Dan gaan ze helemaal in het verhaal op; ze zullen zich uw bezoeken herinneren en zich verheugen op het volgende bezoek.Zo bouwt u sterke relaties op, neemt u de rol van mentor op u en zorgt u dat leren én leidinggeven leuk is.Denk daaraan als u actief bent in een project, wat voor soort dan ook, met de door uw club gesponsorde jeugd.Alleen intekenen als sponsor voor K-Kids, een Builders-club, Key-club of Circle K-club en verder niets doen is niet genoeg.Het is beter om regelmatig, volgens een bepaald schema aanwezig te zijn.

“Maak plezier!”zegt Mary Bowen, adviseur van de Key-club op de middelbare school van Fridley in de staat Minnesota.“Kiwanis-leden kunnen iets doen voor Key-clubleden en veel voor hen betekenen.Ik heb een goede band met veel leerlingen; mijn leven is verrijkt door hun blijvende vriendschap.Ik ben lid van Kiwanis geworden vanwege de uitstekende service-leiderschapsprogramma’s (SLP’s).”

HMA_170518_0049

Een paar andere mogelijkheden om iets te doen:
Stimuleer de leden van uw Kiwanis-club om zich te melden als vrijwilliger voor de SLP-serviceprojecten en -inzamelingsacties van uw club.Werk in ploegen.Help met het ophangen van posters.Woon planningsvergaderingen bij.Bied adviezen aan over het aanvragen en behandelen van verzoeken om geld.

  • Wees altijd beschikbaar om te adviseren.Deel contactinformatie.
  • Woon SLP-clubverkiezingen bij en bied aan om foto’s te maken die de club op sociale media kan plaatsen.
  • Werk de website van uw club bij met informatie over SLP’s.

Wees aanwezig, maar onthou vooral dat u er bent om leerlingen te helpen lezen.“Vergeet niet dat de Key-clubs worden geleid door leerlingen,” zegt Bowen.“Het moeilijkste voor mij is mijn mond houden.Ik ben een gezelschapsmens; ik moet steeds mijn best doen om niets te zeggen.”

LEER NAMEN
Met een vriendelijke en persoonlijke benadering kom je een heel eind in elke situatie.Als je binnenkomt bij een Key-clubvergadering is het voor de president veel prettiger als je zegt: “Hallo, Kaitlyn!Hoe gaat het met je?”dan alleen maar: “Wat staat er vandaag op de agenda?”Bouwen aan positieve relaties maakt een club sterker.

“Iemands naam is het mooiste en belangrijkste geluid voor hem of haar, in elke taal,” schrijft Dale Carnegie in zijn boek “Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt”.

GRIJP MOMENTEN AAN WAAROP JE MENSEN IETS KUNTLEREN
Een denkbeeldig voorbeeld:als adviseur van een Builders-club bent u aanwezig bij een vergadering. De voorzitter is zenuwachtig als ze de andere leden moet toespreken.Ze giechelt, houdt haar hand voor haar gezicht en maakt grapjes over zichzelf.Ze leidt de vergadering tot het einde, maar na afloop heeft ze het er nog steeds over hoe vreselijk ze zich voelt en gedraagt als ze voor een groep mensen staat.U kunt gewoon weglopen, naar huis of naar uw werk.Maar u kunt haar ook even apart nemen, positieve feedback geven en tips voor hoe het beter kan.Op zo’n moment is het aan u.Wees de ervaren volwassene die al vaker moeilijkheden te boven is gekomen.Wees de mentor die u wilde zijn.

_DSF2480

WEES NIET BANG
Het lijkt ongelofelijk, maar er zijn Kiwanis-leden die zich ongemakkelijk voelen als ze met jongeren moeten werken.

  • Vindt u dat jongeren raar praten?
  • Bent u bang dat ze heel andere interesses hebben?
  • Bent u bang dat gebrek aan kennis over technologie u verhindert om aan een bepaald project mee te werken?
  • Bent u verlegen?
  • Bent u bang dat de Key-clubleden u niet aardig zullen vinden?

Die onzekerheid is volkomen normaal. Maar u hebt een heleboel kunstjes tot uw beschikking, al bent u zich daar misschien niet van bewust.U hebt verhalen die u kunt vertellen.U hebt een verleden.U beschikt over wijsheid.U kunt vertrouwen in de toekomst bieden.Hoe meer u vertelt, des te opener zal de jongere worden en des te meer vragen zal hij of zij stellen.U zult er versteld van staan hoeveel u geeft en terugkrijgt in zo’n relatie.Er is niets om bang voor te zijn.

Mary Bowen heeft een paar tips voor Kiwanis-leden die twijfelen of ze met jongeren zullen gaan werken.

“Ik dring erop aan dat ze één keer, twee keer, meerdere keren op bezoek gaan,” zegt ze.“Na een tijdje gaan ze de jongeren missen, en de jongeren missen hen.De eerste paar keren kan er een Kiwanis-lid met een ‘vlotte babbel’ meegaan met een verlegen lid.”

En dan is er nog één ding, zegt ze:“Hou de sociale media bij!Ik ben bijna 81 en heb het moeten leren, want het is de enige manier waarop ik in contact kan blijven met de Key-clubleden en mijn tien kleinkinderen.Ik ben heel trots dat ik het onder de knie heb gekregen.”


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s