Verhalen over onze stamboom

update-8-6-19-genealogy-kids

Kiwanis-leden delen ervaringen en geven advies na stamboomonderzoek.

We vroegen de lezers van Kiwanis Update om ons te vertellen over hun stamboomonderzoek.Ze vertellen dat hun zoektocht hun familiegevoel sterker maakte, dat ze verloren gewaande familieleden opspoorden en ze hebben adviezen voor anderen die op zoek zijn naar hun roots.

 

“We hebben een stamboom gemaakt en ook een familiereünie gehouden met muziek, dans, gezang, poëzie en herinneringen die werden opgehaald door vertegenwoordigers uit elke tak van de familie.”

Martha Andrade Posso
Kiwanis-club van Atuntaqui (Ecuador)

 

“Eerst was ik van plan informatie over familieleden te verzamelen in de plaatselijke bibliotheek.… Maar ik kwam erachter dat ik familie was van de meeste mensen in het dorp (Berne in de staat New York). Daarom besloot ik een stamboom te maken voor het hele dorp. Later werd dat uitgebreid met de drie andere Helderberg Hilltowns in Albany County.Ik heb nu onderzoek gedaan naar 80.000 personen, onder wie ongeveer 25.000 familieleden van mij.Op de middelbare school zaten er in mijn klas van 34 leerlingen 17 neven en nichten.Ongeveer twintig jaar was ik de plaatselijke historicus. Nu is mijn dochter dat voor twee van de Hilltowns.”

Advies: “Als anderen om hulp vragen, vraag dan of ze als wederdienst hun kennis willen delen.”

Ralph Miller
Kiwanis-club van de Helderbergs, New York (VS)

 

“Ik was al 53 en wist niet eens hoe mijn vader heette. … Toen mijn DNA werd geanalyseerd, dook er een match op met dat van mijn halfzus, met wie ik geen contact meer had. … We pakten de draad weer op en gingen op zoek naar naamgenoten van mijn moederskant. … Op een dag werd er een match gevonden tussen mijn DNA en dat van een achterneef. Mijn zus spitte die informatie verder uit en belde me om te vertellen dat mijn vader nog leefde!”

Advies: “Hou vol.Geef niet op.Vaak doet zich een oplossing voor.”

Lisa Wick
Kiwanis-club van Courtenay, British Columbia (Canada)

 

“Een van mijn voorouders, Thones Kunders, kwam in 1683 naar Amerika met zijn gezin en andere Quakers.… Op zijn huis was een gedenkplaat met de tekst:‘Op deze plaats stond het huis van Thones Kunders, een van de dertien kolonisten die Germantown stichtten.Hier kwamen de leden van het Genootschap van Vrienden van Germantown voor het eerst bij elkaar.Deze leden waren in 1686 de eersten in Amerika die formeel protest aantekenden tegen de slavernij.’ Wat was ik trots toen ik dit las over mijn verre overovergrootvader, dat hij zijn naam had verbonden aan een document waarin vrijheid voor iedereen werd bepleit.”

Penny Fuller
Kiwanis-club van Charles Town, West-Virginia (VS)

 

Advies: “Verifieer familieverhalen.Bezoek de plaatsen waar je voorouders woonden.Maak gebruik van online bronnen.”

George Dixon
Kiwanis-club van Waynesville, Noord-Carolina (VS)

 

Advies: “Geniet er gewoon van.Soms is het even saai. Stop er dan een poosje mee en pak het later met plezier weer op.”

Nancy Witte
Kiwanis-club van Denville, New Jersey (VS)

 

Advies: “Ik sprak met alle ouderen in de dorpen waar mijn vader en moeder geboren zijn. Zo verzamelde ik veel informatie.”

Hansa Naran
Kiwanis-club van Waiau Pa, Clarks Beach, Pukekohe, Auckland (Nieuw-Zeeland)

 

“Het verhaal dat ik altijd graag vertel, is dat ik dacht dat ik van Duitse en Ierse afkomst was, tot een DNA-test uitwees dat ik Scandinavisch en Iers was.”

Stephen Kieffer
Kiwanis-club van Ute Pass-Woodland Park, Colorado (VS)

 

Advies: “Maak een dossier voor elke persoon naar wie je onderzoek doet en bewaar daarin een kopie van alles wat je vindt over die persoon.”

Daniel Rogers
Kiwanis-club van Augusta, Georgia (VS)

 

“Ik ben van moederskant familie van de Amerikaanse presidenten John Adams en John Quincy Adams.We waren niet rijk, heb ik gehoord. Een van onze familieleden had geen vertrouwen in banken. Toen hij de rivier de Hudson overstak met zijn gezin, zonk zijn schip, samen met de kist waarin hun bezittingen zaten.”

William Umstetter
Kiwanis-club van Istrouma, Louisiana (VS)

 

“Via DNA-analyse kwam ik in contact met een jonge vrouw, mogelijk een nicht in de derde graad.Haar vader was omgekomen bij een auto-ongeval toen ze klein was.…. Ik keek in mijn familie-aantekeningen en vond zijn naam (het bewijs dat we familie van elkaar waren).… Ze wilde heel graag een foto van haar vader zien, want ze wist niet hoe hij eruitzag.Uiteindelijk kreeg ze een foto van haar vader, zijn broer, zijn grootouders en mij.”

Janice Williams
Kiwanis-club van Waycross, Georgia (VS)

 

“Een van mijn verre overgrootvaders speelde als jongen met een paar andere jongens bij de rivier de Shannon in Ierland. Ze werden ontvoerd en naar Philadelphia in de Amerikaanse staat Pennsylvania gebracht, waar ze werden verkocht op een veiling.Ze werden wreed behandeld en de regering haalde ze weg bij hun eigenaar.Mijn voorouder werd gekocht door een plantagebezitter uit Noord-Carolina.… Er werd voor hem gezorgd, hij ging naar school en vocht in de Onafhankelijkheidsoorlog.Hij trouwde met de nicht van zijn weldoener … verhuisde naar Tennessee en zijn nazaten verspreidden zich over het hele land en de rest van de wereld.”

John Loggins
Kiwanis-club van Third District, New Orleans, Louisiana (VS)


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s