Fietsen hergebruiken

Cambodia 2019 - J Brockley175

EEN JAPANSE KIWANIS-CLUB GEEFT OPGEKNAPTE FIETSEN AAN KINDEREN IN CAMBODJA.

Verhaal en foto’s door Jack Brockley

Fietsen, fietsen, overal fietsen. Duizenden worden naar Cambodja gebracht via Zuidoost-Azië. Ze zijn afgeleefd, kapot en ongewild. Stapels van tweeënhalve meter hoog worden op tuktuk-trailers door de opgestopte straten van Phnom Penh naar de Heng Ly markt gebracht, waar elke kraam en straat volgestopt is met tweedehandsfietsenwinkels. Daar worden de versnellingen vervangen, krijgen de wielen nieuwe spaken en worden de frames opnieuw geverfd. En als het meezit komen er een bel en een mandje op het stuur. Daarna krijgen ze de beste eigenaars ter wereld: kinderen.

Cambodia 2019 - J Brockley210

Op een warme woensdag in juni zetten Cambodjaanse en Japanse Kiwanis-leden 50 fietsen stuur aan stuur in de hoek van het schoolplein van de Sen Sok basisschool. Leerlingen ringden de bellen, trokken aan de kettingen en de labels met “Kiwanis Club Fukuoka, Japan”. Brutalere kinderen sprongen op de zadels en begonnen met trappen, maar door de fietsstandaard raakte het achterwiel de grond niet.

Zes leden van de Kiwanis-club in Fukuoka vlogen van Japan naar Phnom Penh om de 50 tweedehands fietsen van de Heng Ly markt aan de leerlingen van de basisschool in Sen Sok aan te bieden. Het was een bijzondere dag voor de kinderen, die op jonge leeftijd al veel moeilijke tijden doorstaan hebben. Veel van hen woonden in het verleden in de binnenstad, waar dagelijks brand uitbrak. De overheid heeft de bewoners onlangs verhuisd naar Sen Sok, een nieuwe gemeenschap die gebouw wordt aan de Noordwestelijke rand van de hoofdstad. Hoewel de gezinnen nu in een veiligere omgeving wonen, moeten ze nog steeds in hun basisbehoeften voorzien.

“Sommige gezinnen kunnen de verplichte schooluniformen van hun kinderen niet betalen,” zegt Thor Koeun, voormalig voorzitter van de Kiwanis-club in Phnom Penh.

De Phnom Penh-club, die opgericht werd in 2013, staat erom bekend dat ze deze kinderen helpen. Ze leveren eten, schooluniformen en andere benodigdheden. Vanwege de betrokkenheid van de Cambodjaanse Kiwanis-club in de Azië-Pacific-regio, zijn de andere Kiwanis-clubs begonnen hulp te bieden aan Cambodja. De Phnom Penh-club geeft lijsten met de benodigde spullen door aan andere Aziatische Kiwanis-clubs. Zij bezoeken Cambodja en schenken zeep, shampoo, suiker, rijst, en misschien wel het populairst onder leerlingen, fietsen.

Drie jaar geleden zette de Fukuoka Kiwanis-club een zusterrelatie op met de Kiwanis-club in Phnom Penh. Toen schonken ze 50 fietsen aan de 50 leerlingen van de middelbare school in Sen Kampong Phnom. In juni kwamen ze opnieuw naar Cambodja. Dit keer naar Sen Sok.

“De basisschool in Sen Sok heeft meer dan duizend leerlingen,” zegt Uk Chanveasna, voorzitter van de Phnom Penh Kiwanis-club. “De school zegt dat 165 van deze kinderen arm zijn. Aangezien we 50 fietsen hadden, hebben we deze fietsen aan de allerarmsten gegeven. De andere 115 kinderen hebben schoolspullen gekregen.”

Na een voorstelronde, enkele opmerkingen en een optreden van enkele kinderen, werden de 50 kinderen naar hun nieuwe fiets gebracht. Een meisje gaf de fietsmand van haar nieuwe fiets een stevige knuffel. Een jongen haalde zijn fiets uit de groep fietsen vandaan en zonderde zich af om zijn fiets te bewonderen. Er werd in banden geknepen, de remmen werden ingedrukt en het geluid van fietsbellen klonk op het schoolplein.

Naofumi Sato, de voorzitter van de Kiwanis-club in Fukuoka, was tevreden.

“De Cambodjaanse kinderen waren ontzettend blij,” zegt Sato, “en het feit dat ons project zo effectief was, heeft ons het zelfvertrouwen gegeven om in te zien dat het nuttig was.”

Fietsen, fietsen. Fietsen om naar school te fietsen. Fietsen om naar het huis van een vriendje te fietsen. Fietsen om boodschappen te doen. Fietsen voor het plezier.

Fietsen voor kinderen.

Cambodia 2019 - J Brockley151


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s