EEN KIWANIS VOETBALTOERNOOI

IMG_2165

Kiwanis-leden in de Filipijnen werken aan kinderdromen, trap voor trap.

Verhaal door GRACE BONDAD-NICOLAS

Het feest in de Kiwanis-week is een van de grootste evenementen in de Filipijnen, waarbij alle clubs tegelijkertijd evenementen organiseren om achtergestelde kinderen te helpen. Kiwanis-week is altijd een succes vanwege de goede samenwerking. De Kiwanis-week wordt geleid door de zittende gouverneur, die wordt bijgestaan door alle voorzitters en leden.

In het Filipijnse Luzon-district vertelde de gekozen gouverneur Raymund Yap over zijn kenmerkende evenement: het Kiwanis voetbaltoernooi. In het derde jaar dat dit evenement plaatsvond, werd een recordopkomst genoteerd van 76 teams en ongeveer 1000 spelers. Het toernooi werd georganiseerd in de Manila Jockey Club in Carmona, Cavite. De teams waren afkomstig uit verschillende delen van Luzon, Visayas en Mindanao.

De voormalige gouverneurs van het Filipijnse Luzon-district Andy Mojica, Manny Mamadra en Melvin Mendoza waren aanwezig bij het toernooi. Mendoza genoot ervan om naar het succesvolle toernooi te kijken. Hij was blij dat zijn opvolgers bij Kiwanis zich tegenwoordig net zo fanatiek voor het toernooi inzetten als hij in het verleden deed.

shoes.jpg

“Het sportevenement is in het leven geroepen om de levens van de Filipijnse kinderen te verrijken en om een familie-achtige band tussen de kinderen te creëren,” aldus de gekozen gouverneur Yap. “Ik voetbal zelf niet, maar mijn kinderen wel en het is mij opgevallen dat de sport een positieve invloed op hun leven heeft. Het heeft ze niet alleen discipline en sportiviteit bijgebracht; het teamverband maakt ze sterker. Deze ervaring gun ik de Filipijnse jeugd ook.

“Sport kan de jeugd waarden bijbrengen. En wie er extra moeite in steekt, zou in de voetbalwereld een betere toekomst kunnen vinden. Dat begint met een beurs voor de universiteit. We organiseren dit toernooi inmiddels drie jaar. Sinds die tijd zijn veertien spelers naar de universiteit gegaan.”

Het Kiwanis voetbaltoernooi zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van andere organisaties, waaronder Mabuhay Football League, ABS-CBN (het belangrijkste televisienetwerk van de Filipijnen) en de Manila Jocky Club.

“Aangezien het Kiwanis voetbaltoernooi veel succes heeft gehad de afgelopen drie jaar, ben ik ervan overtuigd dat het toernooi een vaste Kiwanis-activiteit wordt,” zegt Yap. “Ik zag dat de kinderen plezier hadden. Daarnaast kan het wedstrijdelement van een toernooi voldoening en een kans op een betere toekomst geven. Ik zou graag zien dat Kiwanis een instrument wordt waarmee de jeugd hun dromen kan najagen.”


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s