Meet the music

Kiwanis New Jersey financiert een praktisch muziekprogramma voor kinderen.

Tekst: Julie Saetre | Foto’s: Gail Mooney

Aan het begin van een avond in mei komen meer dan 60 kinderen en volwassenen samen in het auditorium van the Ocean County Library in New Jersey. Ze zijn niet gekomen om naar verhalen te luisteren of om aan handvaardigheid te doen. Over een paar minuten zullen in het kader van het evenement Blazing Brass – een evenement dat Kiwanis sponsort – trompetten, trombones en tuba’s in het auditorium weerklinken.

In 2017 ging Kiwanis Greater Toms River voor 30.000 dollar een driejarig partnerschap aan met het Garden State Filharmonisch orkest om het Kiwanis Music for Young People-programma op te zetten. Dat jaar werd het eerste jeugdkoor opgericht. Het Garden State jeugdorkest debuteerde in het tweede jaar en in 2019 ontstond Meet the Music, een maandelijkse serie praktische, educatieve workshops voor kinderen van zes tot twaalf jaar oud.

Naast een brassband in mei zijn er ook programma’s zoals Beat the Drum (percussie), Wild and Wacky Woodwinds (fluit, hobo, klarinet, fagot, saxofoon) en Strings and Things (viool, altviool, cello, bas). Als alle vier programma’s zijn doorlopen, besluit Meet the Music met een concert van het Garden State Filharmonisch jeugdorkest om alle instrumenten in één symfonie te laten samenkomen.

Het partnerschap met het filharmonisch orkest ontstond uit het gezamenlijke doel om kinderen vertrouwd te maken de voordelen van het musiceren.

update-10-1-2019-NJ-music-2

“Muziek maken is een vaardigheid waarmee kinderen hun leven kunnen verbeteren. Het bevordert de concentratie,” zegt Marshall Kern, een Greater Toms River-Kiwanislid, die hielp bij het opzetten van het Kiwanis Music for Young People-initiatief. “Als we kinderen kunnen stimuleren om muziekonderwijs te volgen, stimuleren we ze tegelijkertijd om betere leerlingen te worden. Door het volgen van muziekles ontwikkel je discipline. Je hebt een bepaalde mate van discipline nodig om muziek te kunnen maken.”

Studies bevestigen Kerns visie. In 2018 publiceerde the Arts Education Partnership – een samenwerkingsverband van meer dan 100 organisaties op het gebied van educatie, kunst, cultuur, overheid, bedrijfsleven en filantropie in de Verenigde Staten – een herziene editie van hun rapport uit 2011, genaamd Music Matters. AEP ontdekte tijdens het onderzoek voor de herziene editie van het rapport dat muziekonderwijs leerlingen fundamentele vaardigheden bijbrengt die ook inzetbaar zijn bij andere schoolvakken en voor algemeen succes in het leven.

De lijst is indrukwekkend. Muziekonderwijs bevordert fijne motoriek, werkgeheugen, woordenschat, kritisch denkvermogen, aandachtigheid, doorzettingsvermogen, creativiteit en zelfvertrouwen.

update-10-1-2019-NJ-music-3

Leden van het Garden State filharmonisch orkest en van het jeugdorkest zaten de eerste vier bijeenkomsten van de Meet the Music-sessies voor. Als eerste kwam de geschiedenis van de gebruikte instrumenten aan bod. Daarna lieten het Filharmonisch orkest en het jeugdorkest zien hoe deze instrumenten bespeeld moeten worden. Vervolgens konden de leerlingen en hun familieleden zelf een poging wagen. De instrumenten werden geleverd door Music & Arts.

“Het klonk rommelig,” zegt Mary Alice Smith, een Kiwanislid dat ook nauw betrokken is bij Kiwanis Music for Young People. “Maar iedereen lachte en bewonderde de instrumenten.”

Kern voegt toe: “Ze straalden.”

Kiwanis-leden hielpen iedereen en moedigden de mensen aan. Een gunstig neveneffect van het driejarige programma was meer bekendheid voor Kiwanis. Het Garden State Filharmonisch Orkest promootte Kiwanis’ Music for Young People-programma tijdens concerten, op hun website en sociale media en via het uitdelen van brochures.

De Kiwanisleden droegen daarbij ook hun steentje bij, aangespoord door Kern en Smith.
“Onze sociale media-content sloeg goed aan,” zegt Sam Maniapane, de vorige voorzitter van Kiwanis Greater Toms River. “De sociale media alleen bereikte al honderden, zo niet duizenden mensen. Mensen zien op deze manier dat we constant iets terugdoen voor de gemeenschap en dat we plaatselijke gezinnen en kinderen helpen.”

update-10-1-2019-NJ-music-4

Sommige gezinnen waren dusdanig onder de indruk van Meet the Music dat ze meerdere sessies bijwoonden.

“Het was een gelegenheid waarbij zowel ouders als kinderen het naar hun zin hadden, in plaats van een situatie waarbij kinderen door hun ouders verplicht worden om muzieklessen te volgen,” legt Smith uit. “Je kon merken dat ouders hun kinderen de kans gaven om meerdere instrumenten uit te proberen. Er hing een goede sfeer.”

Het jeugdkoor, het jeugdorkest en Meet the Music hebben samen voor een succesvol driejarig project gezorgd. Daarom heeft het Kiwanis-bestuur unaniem besloten Kiwanis Music for Young People met een jaar te verlengen. Er wordt voor 2020 10.000 dollar toegezegd.

“Kinderen krijgen weliswaar muziekles op school, maar dit is heel iets anders,” zegt Smith. “Dit is een leuke en onvergetelijke ervaring.”

update-10-1-2019-NJ-music-5


This story originally appeared in the October/November 2019 issue of Kiwanis magazine.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s