Wetenschappelijk bewezen: aardig zijn helpt

Niet alleen de ander voelt zich er beter door, jijzelf ook. Aardig zijn is aanstekelijk.

the child taking care of a kitten on the street , an umbrella sheltering him from the rain .

Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de invloed van vriendelijk zijn op onze hersenen en ons lichaam?

“Ik noem het het ‘trifecta-effect’,” zegt Brooke Jones, vicepresident van de Random Acts of Kindness Foundation. “We weten allemaal dat je je goed voelt als je een goede daad verricht of als iemand anders dat voor jou doet. Het gehalte aan oxytocine, serotonine en dopamine stijgt en het cortisolgehalte daalt. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat iemand die getuige is van een goede daad dezelfde fysiologische reactie vertoont, met dezelfde stijging en daling van die chemische stoffen. Oxytocine, serotonine en dopamine zijn ‘geluksboodschappers’: ze zorgen voor een lagere bloeddruk en een gezonder hart, we voelen ons rustiger en minder depressief. Cortisol is het ‘stresshormoon’; het gehalte daalt als mensen regelmatig een goede daad doen.”

Als wetenschappelijk bewezen is dat we ons beter voelen (en ook beter zijn) door vriendelijkheid, is er dan een manier om dat te leren? Kunnen we het emotionele welzijn van de wereld veranderen door vriendelijkheid?“Absoluut”, zegt Jones. Dat is precies wat het personeel van Random Acts of Kindness elke dag nastreeft met een gratis les in vriendelijkheid voor cursisten. Mondiaal gezien bereikt het onderwijsprogramma van RAK meer dan 2 miljoen cursisten per jaar.

“Je kunt het leren, dat is bekend”, zegt ze. “Een van de hulpmiddelen die wij aanbieden, is een lesprogramma dat geworteld is in goedheid, gebaseerd op wetenschappelijk aangetoonde feiten. De lessen duren een jaar en gaan over zaken als compassie, respect, verantwoordelijkheid, integriteit en dankbaarheid. Als we goedheid in de praktijk brengen en belichamen, leren we anderen op een natuurlijke manier waarom dat zo belangrijk is.”

Hier zijn een paar tips van RAK over aardig zijn en dat uitstralen:

  • Wees aardig tegen anderen: stuur een berichtje met ‘goedemorgen’ of ‘welterusten’. Schrijf een positieve beoordeling van je favoriete winkel in de buurt.Haal de afvalcontainer binnen voor je buren. Geef een inspirerend boek cadeau.
  • Wees aardig voor het milieu: bespaar water. Eet lokale producten. Zet de thermostaat lager. Betaal online.
  • Wees ook aardig voor jezelf: stel jezelf doelen. Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Eet goed. Leer iets nieuws.

Meer tips kun je vinden op randomactsofkindness.org en learn more about the science of kindness. Deze tips zijn er alleen in het Engels.


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s