HOE BEREIK JE KINDEREN DIE IN QUARANTAINE ZIJN?

Een club vertelt over zijn strategie tijdens de coronapandemie.

Uhrig2

Dingen veranderen weleens. Er is een evenement gepland, geld toegezegd voor een goed doel – maar plotseling worden alle evenementen voorlopig afgelast. Toch hebben kinderen de hulp van Kiwanis nog steeds nodig.

“Nu is het moment om te helpen waar kinderen het meest worden getroffen door de huidige situatie”, zegt Jan Frischmann, president van de Kiwanis-club van Erbach/Odenwald in het district Duitsland. Dus dat deed de club.

Gelukkig had de club wat geld opgespaard voor noodsituaties. De strategie: relatief kleine schenkingen met een grote impact. Dat betekende: kinderen helpen in verre landen.

“In Duitsland hebben we geluk”, zei Stefan Uhrig,  voormalig president van de club. “Hier gaat het vaak om speelgoed voor een kleuterschool of schooltassen voor arme kinderen.”

En dat is heel belangrijk, voegt hij eraan toe. Maar voor kinderen in sommige andere landen kan een schenking het verschil uitmaken tussen honger lijden of eten, tussen wel of geen hulpmiddelen krijgen om gezond te blijven of te worden.

Voordat het coronavirus toesloeg, had de club al banden met twee projecten: een in Peru en een in Oeganda.

Met het laatste benefiet-evenement vóór de lockdown haalde de club € 500 binnen voor Casa Verde, een kindertehuis in de Peruaanse stad Arequipa. Twee leden die daar op bezoek geweest waren, hebben er een petekind en kennen de verantwoordelijke personen. De club wordt nu regelmatig op de hoogte gehouden van hoe het met de kinderen gaat. De Kiwanis-leden uit Erbach waren opgelucht toen ze hoorden dat de situatie daar voorlopig onder controle is.

Daarentegen is er in een dorp in Oeganda voedselschaarste. Een organisatie genaamd Abaana Afrika heeft de taak op zich genomen om een school te bouwen en te onderhouden voor kinderen uit de regio. Helaas moest de school de deuren sluiten; de kinderen werden terug naar huis gestuurd. Normaal kregen de kinderen altijd voedzame maaltijden op school. Het is nu dus een zware last voor de gezinnen om iedereen te eten te geven, vooral nu de meeste mensen noodgedwongen thuis zitten en niet kunnen werken.

Met een schenking van € 500 zorgde de club van Erbach/Odenwald ervoor dat zeven gezinnen een maand lang te eten hadden.Dankzij deze en andere schenkingen kon Abaana Afrika voedselpakketten geven aan alle gezinnen die ze nodig hadden. Maar nu de lockdown voortduurt,  zullen er waarschijnlijk binnenkort meer nodig zijn.

Natuurlijk zijn er ook in Duitsland zelf kinderen die hulp van Kiwanis nodig hebben. De club kwam in actie toen de lokale radio een reportage uitzond over de noden van opvanghuizen voor vrouwen. Tijdens een gesprek met de beheerders van een opvanghuis hoorden leden van de club van Erbach/Odenwald dat er vooral behoefte was aan spelletjes, met name bordspelen. Ze kochten een aantal spelletjes in een plaatselijke winkel, waar ze korting kregen.

De kinderen in het opvanghuis kregen een praktisch cadeau van de club: stoffen mondkapjes met het Kiwanis-logo erop, die de club had gekocht van een partnerclub in het Oostenrijkse stadje Schärding.

“Natuurlijk wilden we onze mede-Kiwanis-leden steunen, ” zegt clubpresident Frischmann, “en de vraag waar mondkapjes te verkrijgen waren, was een veelbesproken onderwerp in heel Erbach.

De club kocht ook een aantal voor de leden zelf. Op een gegeven moment vroeg een winkelbediende in Uhrig waar al die mondkapjes vandaan kwamen. Ze vertelde dat ze op één dag wel acht mensen had zien lopen “met Kiwanis op hun gezicht geschreven”.


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s