HULP IN ALLE WERELDDELEN

Kiwanis brengt vrijwilligers samen om kinderen te helpen. Kilometers, oceanen, continenten … afstand speelt geen rol.

Ze kenden elkaar niet. Ze woonden in verschillende werelddelen, hun culturen verschilden enorm. Toch bracht Kiwanis hen bij elkaar. Nu zetten ze samen fantastische projecten voor kinderen op. Lees de verhalen over drie samenwerkingsverbanden en vriendschappen tussen clubs uit verschillende werelddelen: Mali en Nieuw-Caledonië, Oostenrijk en Uganda, Guadeloupe en Madagaskar.

MALI/NIEUW-CALEDONIË
Het besluit om een Franssprekende club in Afrika te sponsoren, was gauw genomen door de Kiwanis-club waarvan Julien le Ray lid is.

Zijn club, in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië, kreeg het charter van oud-president Daniel Vigneron, die in Afrika opgroeide. Daarom wilden de leden hun Kiwanis-ervaring delen met een nieuwe club.  

“Naast onze motivatie om de kinderen van de wereld te helpen, vind ik het fijn dat ik als Kiwanis-lid mensen met heel verschillende achtergronden kan leren kennen,” zegt Le Ray.  

Hij raakte bevriend met Fousseni Sawadogo, president van de Kiwanis-club in Bamako Ville des Trois Caïmans in Mali.  

“Nu onderhouden we contact met Fousseni via het wonderbaarlijke internet, dat alle grenzen slecht. We moeten er natuurlijk tijd voor vrijmaken en rekening houden met het tijdverschil. Maar dankzij de besloten Facebookgroep die we opgericht hebben, kunnen onze leden nu van alles uitwisselen,” vertelt Le Ray.  

Ook Sawadogo vindt deze relatie belangrijk.

“Het is meer dan zomaar vriendschap. Ik mag Le Ray graag en waardeer hem, want hij is heel aardig, net als de leden van zijn club,” zegt Sawadogo. “Ondanks het tijdverschil wisselen we voortdurend informatie uit, over onze gezondheid en over de sociale, culturele en onderwijsprojecten die onder het sponsorschap vallen.”

En net als andere Kiwanis-leden, overal ter wereld, genieten ook zij van de kameraadschap die ontstaat als je gemeenschappelijke waarden en ervaringen hebt.  

“Ik raak ontroerd als ik denk aan de kracht van zulke eenvoudige uitwisselingen. Ik laat [Fousseni] de Pacific zien vanaf mijn terras. Hij laat mij zijn familie in Burkina Faso zien: zijn zus die yoghurt maakt, zijn oma die me groet, het schattige kleine nichtje dat gekke bekken trekt voor de camera … Dan besef ik hoe bijzonder het is dat we zo eenvoudig ervaringen kunnen uitwisselen over zo’n grote afstand … dankzij Kiwanis. Of we elkaar ooit in levenden lijve zullen ontmoeten? Wie weet … Ook dat is de magie van Kiwanis.”  

Zelfs al wonen ze in verschillende werelddelen, de projecten zijn vergelijkbaar, net als de uitdagingen die ermee gepaard gaan, zegt Le Ray.  

“Vóór alles is het ons doel om kinderen, zieken en gehandicapten, moeders en zwangere vrouwen te helpen. Dat geldt voor ons allemaal.”   

OOSTENRIJK /UGANDA
Helmut Beran, lid van de Kiwanis-club in de Oostenrijkse plaats Mödling, leerde Catherine Namusisi uit Uganda kennen via Facebook en vertelde haar over Kiwanis. Ze was meteen geïnteresseerd: “Ook in Uganda hebben we Kiwanis nodig!”  

Samen gingen ze op zoek naar andere mensen die geïnteresseerd waren, en de club van Mödling en die van Wien Belvedere namen het sponsorschap van de Kiwanis-club in Wakiso over. Tijdens de charteruitreiking op 28 oktober 2018 overhandigde Helmut het startkapitaal voor het goededoelenfonds. Intussen zijn er kleine en grote projecten uitgevoerd met veel energie en enthousiasme.

De club uit Wakiso ontving ook een toelage van het Kiwanis Kinderfonds, om in de nasleep van de coronapandemie voedsel te kunnen verstrekken aan gezinnen in een van de armste gebieden in Uganda. De organisatie Apothekers zonder Grenzen uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen schonk geneesmiddelen.

Daarnaast hielp de Kiwanis-club Ralia Koumac uit Nieuw-Caledonië leden van de club in Wakiso in februari 2019 om tenten te kopen voor het Ugandese ziekenhuis voor kinderoncologie.

De Kiwanis-club van Wakiso voerde grote projecten uit in Uganda en wordt vaak genoemd in de pers en in het nieuws op tv. En dat allemaal dankzij de hechte samenwerking van een aantal clubs.

GUADELOUPE/MADAGASKAR
Voor Inès Marinho en de leden van de internetclub in Baie-Mahault, in het Franse overzeese gebiedsdeel Guadeloupe, was het een duidelijke keus: samenwerken met een Kiwanis-club in Madagaskar. Haar club heeft vier leden die uit Madagaskar afkomstig zijn: een in de hoofdstad Antananarivo, een in Canada, een in Parijs en een in Guadeloupe, en de president van de club heeft Madagassische wortels.

Inès nam contact op met Haja Rakotomalala, de president van de Kiwanis-club in de stad Soavinandriana. Daarop besloten Inès en Haja hun projecten te combineren: de bouw van onderwijs- en activiteitencentra in dorpen, allereerst in Mitoerambahizaha en Morarano, en van een gebouw met twee lokalen voor een school in een afgelegen gebied met veel arme inwoners.  

De inspanningen van de club van Madagaskar werden financieel ondersteund door Kiwanis.

Het fonds van het district Frankrijk-Monaco financierde 80 procent van de bouw van het schoolgebouw in Mitoerambahizaha, bestemd voor 147 leerlingen. De internetclub van Baie-Mahault financierde 93 project van de bouw van de school in Morarano, bestemd voor 132 leerlingen. Een lid van de club van Baie-Mahault uit de stad Antananarivo coördineert en houdt toezicht op de bouwwerkzaamheden, samen met Haja. Intussen zijn in Guadeloupe drie clubleden verantwoordelijk voor het inzamelen van geld om de voortgang van de projecten te verzekeren.

Maar de samenwerking gaat verder dan de bouw van scholen. De internetclub van Baie-Mahault gaat drie jaar lang het salaris van twee leraren betalen en overweegt te helpen met schoolartikelen voor de leerlingen.  


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s