WE PAKKEN DE DRAAD WEER OP

21 manieren om 2021 te beginnen met een plan voor de toekomst.

We zijn onder vrienden, dus we kunnen eerlijk zijn. Het afgelopen jaar was zwaar. Ook in de Kiwanis-familie hebben mensen dierbaren verloren. Ze raakten hun baan kwijt. Of hun inkomen. Ze konden niet meer langsgaan bij vrienden en bekenden.

Maar wat we niet zijn kwijtgeraakt, is ons geloof in een betere wereld voor kinderen – en ons vrijwilligerswerk om dat mogelijk te maken. Laten we dus gebruikmaken van wat we wel hebben om de draad weer op te pakken.  

Ondanks alle onzekerheid kunnen we doorgaan, door doelen te stellen en te werken aan het behalen daarvan. Dat doen we in normale tijden tenslotte ook. Maar dit is geen normale tijd, dus hebben we een paar lijstjes opgesteld: een voor uw Kiwanis-club en een voor uw eigen welzijn.

Pik eruit wat u kunt gebruiken, voeg uw eigen tips toe. Maar vooral: heb weer plezier in het leven, het komende jaar.Pas goed op uzelf en geef wat u kunt missen.  

Een gelukkig 2021 gewenst!

Clubdoelen:

Nodig vrienden uit
Stel uzelf als doel een bepaald aantal gasten uit te nodigen voor de bijeenkomsten van uw Kiwanis-club in 2021. Eén per maand, zou dat lukken, denkt u? Probeer het gewoon. Zelfs één is beter dan geen. Houd bij wie u hebt uitgenodigd en houd de vinger aan de pols: wie weet willen ze meehelpen bij een vrijwilligersproject. Vervolgens vraagt u of ze lid willen worden.

Werk samen
Neem contact op met andere Kiwanis-clubs in uw divisie en district, om te kijken of er samengewerkt kan worden bij vrijwilligerswerk en of de clubs elkaar kunnen steunen. Vele handen maken licht werk.

Begin nu met de berichtgeving
Januari is het begin van het nieuwe jaar. Tijd dus om iedereen te laten weten dat u er klaar voor bent. Stuur de digitale nieuwsbrief van uw club en de uitnodigingen voor de videobijeenkomsten naar alle oud-leden, voormalige gastsprekers, leidinggevenden van jeugdclubs (staf en vrijwilligers), jeugdpredikanten enz. Laat weten dat u hen niet vergeten bent!

Deel beloningen uit
Bedank clubleden en -leidinggevenden voor wat ze bereikt hebben in het eerste kwartaal, vooral degenen die ten minste één nieuw lid hebben binnengehaald. Hou bij welke leden de meeste gasten hebben meegenomen naar clubbijeenkomsten en vrijwilligersprojecten, nieuwe leden hebben gesponsord, de meeste uren vrijwilligerswerk hebben verricht en geld hebben geschonken aan het Kiwanis Kinderfonds of fondsen van uw club of district.  

Aandacht voor scholen
Neem contact op met ouderverenigingen van scholen in de buurt of andere groepen voor ouders. Begin een gesprek over samenwerking in serviceprojecten voor de school, de leraren en – vooral – de leerlingen. Nodig leden van die verenigingen uit om lid te worden van uw Kiwanis-club.  

Werk de kalender bij
Bekijk wat er in 2021 allemaal te doen is bij u in de buurt. Zijn er evenementen gepland waarbij uw Kiwanis-club kan helpen? Kan de club ergens een stand bemannen om informatie te geven, promotie te maken en leden te werven?  

Wek winterslapers
Voor clubs in wat koelere klimaten: neem contact op met leden die u een tijd niet hebt gezien bij vergaderingen of vrijwilligersprojecten vanwege het “winterslaapseizoen”. Maak duidelijk dat hun medeleden hen graag weer willen zien.  

Follow-up
Kijk naar potentiële leden die toch geen lid geworden zijn, nadat ze hadden geïnformeerd naar uw club, een bijeenkomst hadden bijgewoond of hadden meegeholpen bij een vrijwilligersproject. Als het lidmaatschap toch niets voor hen blijkt te zijn, kan uw club ze dan misschien opnemen als satellietleden en toestaan om hun eigen vrijwilligersprojecten uit te voeren? Bespreek dit onderwerp tijdens een van de volgende clubbijeenkomsten.

Gebruik internet
Bekijk elke vergadering, elk vrijwilligersproject, elke inzamelingsactie. Kunt u de optie van online deelname aanbieden, naast fysieke aanwezigheid?

Gebruik sociale media
Investeer wat tijd in de activiteiten van uw club op sociale media (Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter enz.), om er zeker van te zijn dat alle informatie relevant en up-to-date is.

Persoonlijke doelen:

Hou een dagboek bij
Hebt u weleens een dagboek bijgehouden? Neergepend hoe u zich voelde, wie u gesproken of gezien had, wat u gegeten had? Zo niet, dan is dit misschien het juiste moment. Koop een dagboek dat lekker in de hand ligt, groot genoeg is om in te schrijven of te tekenen en dat je open kunt leggen om er snel iets in te noteren. Schrijf ook doelen voor de volgende dag op. Vergeet niet bij elke notitie de datum te vermelden.

Doe meer aan lichaamsbeweging
Ja, we weten het, lichaamsbeweging … bah. Maar het blijkt dat zelfs lichte tot matige activiteit heel goed is voor het hart en de bloedsomloop. En voor uw geestelijke gezondheid. Zoek dus uit wat het beste bij u past. Zelfs een rustig wandelingetje van een half uur is goed voor uw lichaam.  

Eet goed
Een eenvoudige vuistregel: hoe meer kleur op uw bord, hoe gezonder uw maaltijd. (Tenzij het snoep is of zoete ontbijtgranen – sorry.) Neem citrusvruchten, boordevol vitamine C, en groente, zoals boerenkool. Ook aardappels, paprika’s en worteltjes zijn er in meerdere kleuren. Loop eens over de groente-en-fruitafdeling  van uw supermarkt; hoeveel producten zet u op tafel?

Verwen uzelf
U kunt pas voor anderen zorgen als u voor uzelf zorgt. Reserveer elke dag wat tijd voor uzelf. Om te lezen, te puzzelen. Te mediteren. Naar muziek te luisteren. Een warm bad te nemen. Als het u helpt om te ontspannen, helpt het ook om er voor anderen te kunnen zijn.

Wees verstandig met geld
Denk na over waar u uw geld aan besteedt, hoe u kunt besparen en waar uw geld het hardst nodig is. Kijk naar uw maandelijkse uitgaven, om erachter te komen waar het allemaal naartoe gaat en of het beter kan. En vergeet niet:een herinnering aan een mooie ervaring is kostbaarder dan welk materieel geschenk ook.

Hou contact
En deze keer bedoelen we niet via de sociale media. Laat dat maar aan uw Kiwanis-club over! We bedoelen: bel eens een vriend op. Schrijf een brief aan kleinkinderen, neefjes en nichtjes. Ga picknicken met uw partner. Ga bij een buurman of -vrouw op bezoek (met mondkapje en nadat u gebeld hebt).  

Wees vriendelijk
Zwaai naar onbekenden bij u in de buurt. Schrijf een bedankbriefje aan een leraar. Breng conserven naar een voedselbank. Breng als dank zelfgebakken koekjes naar de brandweer bij u in de buurt. Plant een boom met uw kleinkinderen. Er zijn eindeloos veel manieren om vriendelijkheid uit te stralen.  

Sta open voor verandering
Het leven is momenteel zwaar en sommige dingen moeten veranderen. Dat is onvermijdelijk. Maar dat heeft ook zijn goede kanten. Praat met mensen over uw zorgen. Ook met jongeren; die lijken beter te kunnen omgaan met verandering. Lees boeken over het accepteren van veranderende omstandigheden. Dat bepaalt tenslotte hoe soepel we verder gaan met ons leven.

Vergeef anderen
Iedereen maakt fouten. Zoek toenadering tot mensen die u of uw dierbaren hebben gekwetst. Alleen al zeggen dat u iemand vergeeft, kan soms een ongekende last van uw schouders halen. Ga het gesprek aan; grijp de kans om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen.

Toon liefde en genegenheid
Als er één ding belangrijk is in het leven, is het liefde en genegenheid tonen. Zo veel u kunt. Uit alle macht. Verspreid liefde en genegenheid. Voor uw familie, maar ook voor uw vrienden. Toon ook genegenheid aan onbekenden. Als u zich ervan bewust bent dat wij worden geboren met liefde in ons hart, ziet u het overal: in de glimlach van een baby, in het gezicht van een kind dat dankzij u een beter leven heeft. Wees dienstbaar en verspreid liefde, naar alle kanten.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s