HULP AAN AANSTAANDE MOEDERS

Luister naar deze goede raad van Kiwanis-leden in Florida, die “de grootste babyshower ter wereld” organiseren in Miami-Dade. Wellicht is het ook iets voor u. 

NB: een babyshower is een feestje waarbij aanstaande ouders cadeautjes krijgen van familie en vrienden. De babyshower van Kiwanis is een wat groter evenement, waarbij informatie wordt uitgewisseld over babyverzorging en de opvoeding van kinderen. Het doel is aanstaande ouders voor te bereiden op de komst van hun kind. 


Wat doe je als je door de pandemie gedwongen wordt om je evenement buiten te organiseren, maar het regent? Voor die uitdaging stond de Kiwanis-club van Noordoost-Miami-Dade in de Amerikaanse staat Florida dit jaar, bij de organisatie van “de grootste babyshower-drive-through ter wereld”.

De oplossing? Gewoon doorgaan.

De babyshower, dit jaar in de vorm van een “drive-through” uit veiligheidsoverwegingen in verband met het coronavirus, is maar één onderdeel van een groot uithangbordproject van deze club: “The World’s Greatest Babies”. Dat is een initiatief van de jeugdcommissie, onder voorzitterschap van Diana Ragbeer Murray en Wil Blechman, die in het seizoen 1990-1991 president van Kiwanis International was.

“Het regende bijna de hele middag, maar dat mocht de pret niet drukken voor onze vrijwilligers en de ouders,” zegt Ragbeer Murray. “Behalve een lange rij auto’s waren er zelfs een moeder met een wandelwagen en een vader in een elektrische rolstoel – weer eens iets anders bij een drive-through-evenement.”

Dit evenement is geïnspireerd op een kleinere babyshower, die al zo’n twintig jaar wordt gehouden in Titusville in Florida. Blechman kreeg informatie hierover van de club aldaar, en toestemming om ook zo’n evenement te organiseren.

“Het begon als The World’s Greatest Baby Shower 2019, bijgewoond door meer dan 500 mensen,” vertelt Ragbeer Murray. “Deze gebeurtenis heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig programma dat het hele jaar doorloopt en nog steeds groeit, mede dankzij de steun van partners en clubleden, onder andere oud-president Ed Margolis.”

Het succes van de club in Noordoost-Miami-Dade, zegt Blechman, kan clubs in andere landen die de babyshowertraditie ook kennen, inspireren om ook dergelijke evenementen te organiseren.

“Hoe meer ouders weten over de zorg voor zwangere vrouwen en over wat er na de geboorte allemaal gebeurt in dat kleine lichaampje en die kleine hersentjes, hoe groter de kans dat het kind zich optimaal ontwikkelt,” zegt Blechman. “Ons programma is bedoeld om ouders kennis aan te bieden waarmee ze zo goed mogelijk voor hun baby kunnen zorgen.”

Wat gebeurt er allemaal tijdens de grootste babyshower ter wereld?

Jonge en aanstaande ouders krijgen informatie op een leuke manier, vertelt Ragbeer Murray. Hier zijn een paar voorbeelden:

  • optredens van bekende personen en vertegenwoordigers van plaatselijke organisaties
  • deskundigen op het gebied van gezondheid, opvoeding, jonge kinderen en zwangerschap
  • hulpmiddelen van deelnemende organisaties, zoals Healthy Start, United Way en The Early Learning Coalition
  • workshops over zorg en opvoeding, voeding voor zwangere vrouwen, borstvoeding, een gezonde zwangerschap en meer  
  • loterijen met prijzen zoals autozitjes, wandelwagens en kinderstoelen
  • activiteiten voor kinderen, zoals poppen maken, voorlezen en yoga

Wat gebeurt er de rest van het jaar?

De babyshower is maar één onderdeel van een groter project. Andere onderdelen zijn:

Nieuwsbrieven
De nieuwsbrief van The World’s Greatest Babies komt tweewekelijks uit en bevat artikelen over onderwerpen zoals prenatale zorg, gezond zwanger zijn, borstvoeding, de ontwikkeling van het jonge kind, gezondheid en veiligheid van baby’s, opvoeding en betrokkenheid van vaders. De nieuwsbrief wordt gestuurd naar alle ouders die hebben deelgenomen aan babyshower-evenementen in 2019 en 2020, leden van partnernetwerken en ouders die ingeschreven staan op de website.  

Radio/film
De radio-uitzendingen en filmpjes die horen bij The World’s Greatest Babies zijn bedoeld voor jonge en aanstaande moeders en vaders, maar ook grootouders, tantes, ooms en verzorgers. Deze programma’s bieden belangrijke informatie over gezond zwanger zijn, de bevalling, borstvoeding, de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van baby’s, opvoeding en zorg voor jonge kinderen, betrokkenheid van vaders enz.  

Naar schatting 20.000 deelnemers luisteren via Zoom of telefoon naar deskundige verloskundigen, kinderartsen en opvoedkundigen.

Samenwerking
De Kiwanis-club schrijft het succes van het project mede toe aan de partners en sponsors die lid zijn van de planningscommissie. Daarnaast is er hulp van Key Club-leden, en een scholier uit de buurt helpt als vrijwilliger met het opstellen van berichten voor de website en sociale media en met de lay-out van de nieuwsbrief.  


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s