11 VOORDELEN VAN VRIJWILLIGERSWERK

Soms is anderen helpen ook voordelig voor jezelf.

De wereld staat voor veel dringende problemen: voedselonveiligheid, oorlogen en conflicten, infectieziekten, watertekorten, extreme armoede. En in de tijd van COVID-19 is het aantal mensen dat een helpende hand nodig heeft, drastisch toegenomen.   

Vrijwilligerswerk is belangrijk, dat is duidelijk. Maar de voordelen gaan veel verder dan alleen altruïsme. Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat er veel – soms verrassende – voordelen zijn. Hier zijn er elf:

Het vermogen om levens te veranderen. Of je nu voorraden verzamelt voor een voedselbank om ondervoede kinderen eten te geven, een woning bouwt voor een gezin of een verlaten of verwaarloosd huisdier opvangt: je zorgt voor een voelbare verandering in het leven van een mens (of dier). Beter nog: je geeft hen hoop. 

Het vermogen om er meer mensen bij te betrekken. Als je vrijwilligerswerk doet, verhoog je het bewustzijn voor een organisatie en zijn doelstellingen. En dan vermeld je je service vaak aan familie en vrienden, soms zelf zonder te weten dat je het doet. Je zou er zelfs iets over kunnen posten op je sociale media, zodat het bekend wordt. Dat kan mensen motiveren om betrokken te worden.  

Een fysiek gevoel van tevredenheid. Er bestaat wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat vrijwilligerswerk een positieve invloed heeft op je lichaam. Uit studies blijkt dat mensen die hetzij financieel, hetzij door vrijwilligerswerk, doneren aan een liefdadig doel, het mesolimbisch systeem activeren – het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor gevoelens van beloning. De hersenen maken chemicaliën vrij die een goed gevoel geven, waardoor je aangespoord word om nog meer goede daden te verrichten. Psychologen noemen het „helper’s high”. 

Nieuwe vrienden en sterkere vriendschappen. Als je anderen helpt, produceer je positieve vibraties, die anderen positief kunnen beïnvloeden en je vriendschappen kunnen verbeteren, waardoor je sterke, blijvende banden smeedt. Als je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet waarbij je kinderen coacht, is er veel kans dat je mensen zult ontmoeten die voor kleine kinderen zorgen. Vrijwilligerswerk is een uitstekende manier om gelijkgezinde mensen te ontmoeten. 

Verbinding en vertrouwen. Breng de innerlijke stem tot zwijgen die zegt dat je niet goed genoeg bent! Mensen die vrijwilligerswerk doen, blijken een beter zelfbeeld en een beter algemeen welzijn te hebben. Deskundigen leggen uit dat hoe meer verbinding je voelt, des te beter is je zelfvertrouwen.

Sociale en netwerkvaardigheden. Vrijwilligerswerk is een sociale activiteit, waardoor je je lijst van belangrijke contactpersonen kan opbouwen. Zo zijn bijvoorbeeld de mensen met wie je vrijwilligerswerk doet, goede kandidaten voor aanbevelingsbrieven. Dat zijn immers de mensen die je hebben zien interageren met anderen en nieuwe uitdagingen hebben zien aanpakken. 

Bereidheid om de wereld te veroveren. Mensen die aan vrijwilligerswerk doen, voelen zich beloond, meer vervuld. Vrijwilligers rapporteren dat anderen helpen hun gevoel van zingeving versterkt en nieuwe kansen biedt. 

Waarde voor scholen en werkgevers. Ervaring als vrijwilliger kan je een andere positie geven dan andere sollicitanten voor werk en hogescholen. Je ervaring als vrijwilliger vertelt hen dat je ambitieus bent, zorg draagt voor je gemeenschap en bereid bent het werk uit te voeren dat tot verandering leidt.  

Een kans om goede dingen te verwezenlijken. Aardig zijn is aanstekelijk.  Alleen al iemand zien die iemand anders helpt, geeft ons een goed gevoel. En dat inspireert ons om zelf ook iets altruïstisch te doen.  

Een gevoel dat je meer tijd hebt. Vrijwilligerswerk geeft je niet letterlijk meer dan 24 uur per dag. Maar het zorgt ervoor dat die uren meer bevredigend worden. In feite toont onderzoek aan dat mensen die hun tijd vrijwillig ter beschikking stellen, het gevoel hebben dat ze meer tijd hebben.  

Gevoelens van dankbaarheid. Anderen helpen is een prachtige manier om meer overzicht te krijgen over je eigen situatie en dat kan ervoor zorgen dat je dankbaarder bent voor wat je hebt.   


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s