DE WETENSCHAP VAN HET BUITENLEVEN

Uit academische studies blijkt dat buitenactiviteiten heilzaam zijn voor lichaam en geest.

Volgens de Harvard Medical School kunnen we ons welzijn opkrikken door meer tijd in de buitenlucht door te brengen, al blijft voorzichtigheid altijd geboden: smeer voldoende zonnecrème en hou de luchtkwaliteit in het oog.

Kinderen hebben het meeste baat bij buitenactiviteiten. Daarom moedigen ouders hen vaak aan om buiten te gaan spelen. Studies hebben uitgewezen dat kinderen tot zes uur per dag aan een scherm gekluisterd zijn, en dat was dan nog voor de covid-19-pandemie veel scholen deed overschakelen op online onderwijs. Maar buitenactiviteiten zijn goed voor twee keer zoveel lichaamsbeweging als binnenactiviteiten.

Ook volwassenen kunnen baat hebben bij buitenactiviteiten, want zelfs lichte fysieke beweging levert al voordelen op. Onderzoekers van de University of Essex in het Verenigd Koninkrijk zijn tot de conclusie gekomen dat lichaamsbeweging in de nabijheid van de natuur – “groene beweging” ­– meetbare voordelen oplevert voor ons zelfbeeld en onze gemoedstoestand.

Als je een ommetje maakt in het park, een wandelpad af loopt, of gewoon maar wat door de buurt kuiert, kun je de banden met de natuur al aanhalen. Je hoort de vogels tsjilpen, je voelt een briesje op je huid, en je snuift de geur van bloemen en bomen op. Een studie heeft aangetoond dat een groep die buiten een wandeltocht maakte zich beter voelde dan een groep die binnen even lang op een loopband had gerend. Beide groepen maakten melding van meer voordelen dan een sedentaire groep, maar de groep die buiten aan lichaamsbeweging had gedaan liet de beste resultaten optekenen.

Buitenactiviteiten bieden ook nog andere voordelen. Zo verbrand je er meer calorieën, want zodra je buiten bent, heb je vaak ook de neiging om langer buiten te blijven. Door de aanblik van de natuur gaan we ons ook beter voelen en onze bloeddruk kan er zelfs van gaan zakken. Volwassenen noemen buitenactiviteiten vaak ook leuker dan vergelijkbare activiteiten in een fitnesscentrum. Frisse lucht maakt wel degelijk een verschil uit.

 Als je nog eens twijfelt tussen een training in een sportzaal of een ommetje in de buitenlucht maken, weet dan dat het buitenalternatief de beste optie is. Het zonlicht en de frisse lucht kunnen een depressie op afstand houden en verlagen de stress. Bovendien kun je er ook een sociale activiteit van maken. Een laatste grote voordeel van buitenactiviteiten, ten slotte, is dat ze helemaal gratis zijn.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s