IN JE EIGEN WOORDEN

Kiwanis Club uit Illinois werkt samen met een plaatselijke stichting die werkt rond alfabetisering om de kinderen beter onderwijs te kunnen geven.

Door Maria Hayley
Kiwanis Club van Lake View in Chicago

“Het ongeluk dat we geboorte noemen is de grootste bron van ongelijkheid in het huidige Amerika.”

Dat zijn de huiveringwekkende woorden van James Heckman, Nobelprijswinnaar en econoom aan de University of Chicago. Maar in de Kiwanis Club van Lake View in Chicago werken we samen met The Freadom® Road Foundation om het roer om te gooien.

Ons werk gaat uit van twee programma’s. Enerzijds is er Young Children Priority One, een initiatief van Kiwanis dat focust op ongeboren kinderen en kinderen tot vijf jaar oud, en anderzijds is er Read Around the World, een programma van Kiwanis dat focuste op het delen van het leesplezier met jonge kinderen, door aan ze voor te lezen of ze hun eigen boeken te geven. (Veel Kiwanis Clubs zetten de Read Around the World-programma’s overigens nog altijd voort.)

Beide programma’s schuiven lezen en de liefde voor het lezen naar voren als de basis voor succes op school en in het leven. Daarnaast is het ook een manier om de voorspelbare schooluitval – en de bijbehorende vicieuze cirkel van de intergenerationele opsluiting – te bestrijden.

Onze strijd tegen de aloude lage opleidingsniveaus is een ernstige zaak die gebaseerd is op jarenlang onderzoek, ervaring en een opleiding in verschillende disciplines.

We organiseren ook wedstrijden, zoals “Create the Best Home Library Ever” [bouw de beste thuisbibliotheek aller tijden uit] en “Celebrating Scribbles: Precious Little Hands Begin to Write”. [dierbaar gekrabbel: kleine handjes beginnen te schrijven] Die wedstrijden zorgen niet alleen voor wat gezonde rivaliteit tussen de deelnemende ouders, maar dragen ook bij tot de ontwikkeling van een thuisomgeving waar veel gelezen wordt. De winnaars van de wedstrijden worden in levenden lijve, via Zoom, in de Family Focus Newsletter en op de Facebookpagina’s van The Freadom® Road Foundation en de Kiwanis Club van Lake View in de bloemetjes gezet.

Dit zijn alvast een paar van onze succesverhalen die ons van trots vervullen:

Escape from the Jeopardy Zone. Dit programma is de nalatenschap van John Stephan, jarenlang Kiwanislid en directeur van Logan Square Boys & Girls Club, die zijn leven heeft gewijd aan het helpen van kinderen die met armoede en geweld geconfronteerd worden. Stephan heeft meegewerkt aan het programma dat we samen met The Freadom® Road Foundation hebben ontwikkeld en dat kinderen van 8 à 9 jaar oud, die niet voldoen aan de nationale leesvaardigheidsnorm, vooruit wil helpen. De Boys & Girls Club of Chicago en de Logan Square Club aan Funston Elementary School staan nu samen bekend als de Legacy Club, meteen ook een eerbetoon aan Stephan.

Trey’s Boys Book Club. Trey J., die in het derde leerjaar in de “gevarenzone” zat, kwam altijd met slechte cijfers thuis. Nadat hij samen met zijn gezin had deelgenomen aan ons huisbezoekenprogramma, ging zijn leesvaardigheid erop vooruit, en haalde hij ineens alleen maar tienen, negens en achten. En toen werd Trey ook een voortrekker: hij overtuigde zijn vrienden ervan zich aan te sluiten bij de boekenclub die hij van thuis uit runde.

Monique M., onze begeleider klassenouders. Monique was lid van een van de oorspronkelijke Freadom® Families. Ze nam deel aan ons programma toen ze dakloos was en samen met haar vier maanden oude dochtertje in een opvangtehuis verbleef. Maar ook nadat ze naar Indiana was verhuisd en nog kinderen had gekregen, bleef ze om boeken vragen, en nu sturen we haar die op met de post. Uiteindelijk kreeg Monique een baan aangeboden in het kinderdagverblijf van haar kinderen. De begeleiders waren er namelijk erg onder de indruk van hoe goed ze haar eigen kinderen had opgevoed.

Zowel Monique als Trey werd bekroond met onze Rising Star Award.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s