Deskundig advies: blijf lezen

Lezen is geweldig – en belangrijk – in alle levensfasen

Door Ashley Grandberry

Beeld je even in dat je je helemaal alleen in een kamer bevindt. Het is een aangename dag en de kamertemperatuur is ideaal. Laten we nu ook even het geluid van buitenaf wegfilteren. En beeld je nu maar in dat een zachte stem je je lievelingsverhaaltje uit je kindertijd voorleest.

Klinkt dat niet fantastisch? Wel, beeld je nu dan ook eens in hoe rustgevend dat niet moet zijn voor een foetus in volle ontwikkeling in de baarmoeder.

Tijdens de zwangerschap is de stem van de moeder het sterkste geluid dat de baby te horen krijgt. Het zou zelfs meer dan alleen maar aangenaam zijn: volgens experts is het ook heilzaam.

Fadiyla Dopwell, die zich als kinderarts toelegt op ontwikkeling en gedrag, stelt dat voorlezen aan baby’s de taalontwikkeling ten goede komt.

“Voorlezen aan een ongeboren baby is een bijkomende, meer gestructureerde vorm van taalstimulatie”, vertelt ze . “Als een ouder elke dag voorleest, zal de veilige hechting tussen ouder en kind verder ontwikkeld worden.”

Op romper.com, deelt dr. Dopwell haar expertise in het artikel “Reading to Your Baby During Pregnancy is Worth the Book Club with Your Belly Button”. [lees tijdens de zwangerschap voor aan je baby en richt zo een boekenclub met je navel op] Journaliste Tiffany Eve Lawrence wijst er in het artikel op dat voorlezen baby’s een vliegende start kan geven op het vlak van kritisch nadenken en woordherkenning. En dat zijn meteen ook twee voordelen van levenslang en consequent lezen.

Nog voor onze geboorte is lezen goed voor onze ontwikkeling. Bovendien schept het ook onweerlegbaar een band met de ouder.

Als deskundige in lezen en alfabetisme kan ik zeggen dat de voordelen van lezen niet in de moederschoot beginnen en eindigen. Ons hele leven lang levert het ons vergelijkbare voordelen op.

Veel mensen lezen graag om gewoon even aan de werkelijkheid te kunnen ontsnappen. De voordelen daarvan komen ook uit onderzoek naar voren. De National Literacy Trust in het Verenigd Koninkrijk onderstreept in welke domeinen lezen voor het plezier voordelen biedt: eindtermen wat betreft lezen en schrijfvaardigheid, begrijpend lezen en grammatica, een positieve leeshouding, succes en zelfvertrouwen op het vlak van lezen.

De kansen en mogelijkheden liggen voor het grijpen voor wie over dergelijke vaardigheden beschikt. Lezen voor het plezier beïnvloedt de prestaties, vergroot de algemene kennis, verbetert het begrip van andere culturen, zet aan tot deelname aan de gemeenschap en is bevorderlijk voor het inzicht in de menselijke natuur en de besluitvorming.

Door te lezen kan iedereen zich overal in verdiepen. Als je in andere talen geïnteresseerd bent, kun je iets bijleren door over die talen te lezen. Als je alles te weten wilt komen over een onbekende bestemming zet lezen de deur open naar de ceremonies en de gebruiken van een land. Lezen schept zelfs een gemeenschapsgevoel. Gamers lezen over gaming, reizigers lezen over reizen en wie graag breit leest over breien. Is het niet geweldig dat er rond een bepaald thema dat je na aan het hart ligt een gemeenschap ontstaat door er alleen maar over te lezen?

Lezen is de toegangspoort tot onbeperkt leren. En leren is dan weer de grote gelijkmaker. Als pedagoog weet ik dat het tot een speelveld leidt dat amper gelijker kan zijn. In de wereld van het onderwijs maakt een verwoed lezer meer kans om economische achterstelling en dat soort omstandigheden achter zich te laten.

Zelf ben ik ook een verwoed lezer en daardoor heb ik een uitstekende opleiding kunnen volgen. Ik ben pedagoog kunnen worden en heb gewerkt als deskundige in lezen en alfabetisme. Lezen geeft je eindeloos veel mogelijkheden, en dat van in de baarmoeder tot in de wereld daarbuiten.

Ashley Grandberry heeft meer dan 10 jaar ervaring op het vlak van geletterdheid bij jongeren tot 18 jaar, en dat zowel binnen als buiten de schoolomgeving. Ze heeft onderwijzers opgeleid, content leaders gevormd en curricula geschreven. Ze is adviseur geletterdheid bij het Achievement School District in Memphis in de Amerikaanse staat Tennessee.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s