Lach je met ons mee?

Een Franse Kiwanis-club ontdekt de kracht van de lach.

De Kiwanis Club van Dinan-Pays de Rance organiseert al 19 jaar lang de steekspelen op het water op de rivier de Rance in het Franse Dinan. Tijdens dit gratis zomerse evenement troepen zo’n 6000 enthousiaste toeschouwers samen om een glimp op te vangen van de meer dan 20 verklede teams die elk een van de naburige steden en dorpen vertegenwoordigen. Het team waarvan de lansier als laatste uit de boot en in de rivier valt, is de winnaar. De hoofdprijzen worden geschonken aan de gemeenten die door de winnende teams worden vertegenwoordigd. Alle opbrengst gaat naar hun gemeenschapscentra.

De leden van de club van Dinan lieten zich door dat jaarlijkse succes inspireren en beslisten nog een stap verder te gaan met hun fondsenwerving.

“Onze projecten zijn de lijm die de club samenhoudt”, vertelt clubvoorzitter Jean-Yves Vaillant. “We willen niet al onze eieren onder één kip leggen en enkel focussen op het steekspel. En zo hebben we beslist om, onder andere, het comedyfestival ‘Din’en rire’ te organiseren.”

Het eendaagse festival biedt een podium aan zowel comedians die aan het begin van hun carrière staan als meer doorgewinterde artiesten. Het festival was dit jaar al aan zijn vierde editie toe en vond plaats in het stijlvolle Théâtre des Jacobins. Het gemeentebestuur is zo tevreden over het zomerse steekspel en de bijbehorende extra inkomsten voor de lokale bedrijven dat de club het theater gratis mag gebruiken. In november 2022 opende het festival met acht veelbelovende, opkomende comedians. De vier vrouwen en vier mannen gooiden al hun spitsvondigheid in de strijd, want een van hen mocht de aftrap geven voor de avondvoorstelling met, onder anderen, de bekende Franse komiek Régis Mailhot.

De naam van het comedyfestival, ‘Din’en rire’, is een woordspeling en is afgeleid van, ‘Dinan’, de naam van de stad, en ‘en rire’, wat ‘erom lachen’ betekent.

Op het einde van de avond verdeelde de club de opbrengsten van het festival onder drie verenigingen die elk een cheque overhandigd kregen: Din’handisport, een sportclub voor jongeren met uiteenlopende handicaps, zodat ze de reiskosten naar sportmanifestaties kunnen betalen; Handichien, een organisatie die honden opleidt voor mensen die hun hulp en ondersteuning nodig hebben; en ZBTB 18 Tous ensemble, een vereniging die kinderen met een zeldzame erfelijke aandoening helpt.

Na de voorstellingen konden de begunstigden en de Kiwanis-leden kennismaken met de comedians. Meteen konden ze het ook hebben over het volgende evenement dat kinderen kan helpen en de banden tussen de clubleden kan aanhalen.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s