Kiwanis schaart zich achter Oekraïne

Giften van Kiwanis-leden uit de hele wereld blijven binnenstromen terwijl de oorlog voortwoedt.

Door Josef-Peter Schachermayr, voorzitter Kiwanis International-Europe 2021-22

Het District Oostenrijk zet het motto van Kiwanis – ‘Serving the Children of the World’ – als geen ander om in de praktijk! Onder leiding van gouverneur Gernot Unterfurtner en gouverneur-elect Franz Nagelseder verleent het district gerichte ondersteuning aan de Oekraïense bevolking.

Heel wat actieve Kiwanis-leden hebben hun netwerk van vrienden, familie en medeleden aangesproken om giften te doen. Dankzij hun gulle steun is er al voor meer dan € 350.000 aan goederen met vrachtwagens naar de grens met Oekraïne gebracht. Ook de Kiwanis-clubs hebben al spullen ter waarde van meer dan € 150.000 ingezameld.

Het Kiwanis Charity Fund kon dankzij de vele giften van Kiwanis-leden en andere donoren heel wat broodnodige hulpgoederen aankopen. Daarnaast waren er natuurlijk ook nog de tonnen giften in natura. Een paar grote bedrijven, ten slotte, leverden – zonder meerprijs ­– meer dan we hadden besteld en gaven zo blijk van hun engagement.

De bijdrage met de grootste emotionele lading werd wellicht geleverd door onze gouverneur Gernot en AGRANA Stärke GmbH. Het bedrijf schonk niet alleen 31 pallets met voeding voor baby’s en peuters, maar de medewerkers, tot de salesmanager toe, plakten op elke verpakking de gebruiksaanwijzing in het Oekraïens. Zo gingen meer dan 15.000 blikken door hun handen!

Kiwanis-vriend Dietmar Freudenthaler, die lid is van de Kiwanis Club van Linz, nam via zijn expeditiebedrijf de logistiek en de organisatie van alle transport gratis voor zijn rekening. Vier van de vijf transporten gingen naar Roemenië, het vijfde ging richting Slovakije. De lokale clubs gingen enthousiast aan de slag. Ze sorteerden de giften, verpakten ze opnieuw en zagen erop toe dat ze op de juiste plek terechtkwamen: officiële vluchtelingenkampen, registratiecentra en hulpinstanties. Ondanks het enorme risico vertrokken er bovendien ook transporten naar Oekraïne en de crisiscentra in Moldavië.

Er worden allerlei soorten goederen geschonken. De vluchtelingen hebben namelijk al hun bezittingen moeten achterlaten, als die al niet vernield werden door de meedogenloze Russische troepen. Het District Oostenrijk schonk ook verzorgingsproducten (zoals douchegel, shampoo, tandenborstels en tandpasta en dameshygiëneproducten), voeding voor baby’s en peuters, mineraalwater, kleren, houdbare voedselproducten, powerbanks, batterijen, noodgeneratoren, luiers, waspoeder en reinigingsmiddelen, dekens, beddengoed, handdoeken, meubelen (zoals bedden, stoelen en tafels), noem maar op.

Tot nog toe was de hele operatie een doorslaand succes. Ze zal ook nog voor onbepaalde tijd worden voortgezet aangezien het einde van de oorlog nog niet in zicht is.

Alleen dankzij de ongelooflijke hulp van de vele vrijwilligers en het engagement van de ondersteunende bedrijven hebben de Kiwanis-leden van het District Oostenrijk dit allemaal in goede banen kunnen leiden.

We zijn iedereen dan ook erg dankbaar voor alle bijdragen.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s