Kinderen gezond en blij op weg naar school zetten

Dankzij een beurs van het Kiwanis Children’s Fund kan een club in de Bahama’s zijn signatuurproject hervatten.

De Kiwanis Club van Freeport in de Bahama’s heeft drie jaar op rij zijn grootste evenement van het jaar moeten annuleren. Eerst hield orkaan Dorian er lelijk huis, en toen kwam de COVID-19-pandemie roet in het eten gooien. Toen het moment was aangebroken om het evenement nieuw leven in te blazen, wilden de clubleden dat het, om het met de woorden van organisatievoorzitster Linda Rahming te zeggen, ‘groter en beter dan ooit tevoren zou worden’.

De zee van glimlachende gezichten op de 2022 Back-To-School Health and Dental Fair liet er geen twijfel over bestaan: de club is in zijn opzet geslaagd. Om en bij de 400 kinderen maakten er samen met hun gezin hun opwachting voor een gratis medische check-up en gebitscontrole door artsen, verpleegkundigen en tandartsen.

“De steun was er”, aldus Rahming, die ook de Immediate Past President van de club is. “De leden kwamen opdagen, en toen verschenen ook de kinderen. Maar het kon voor mij helemaal niet meer stuk toen ik ook de toegewijde artsen en verpleegkundigen zag. De hele dag lang hebben ze zich onbezoldigd uit de naad gewerkt. Ze namen hun taak ernstig en onderwierpen de kinderen aan een grondige medische check-up en gebitscontrole.”

Na de check-up konden de kinderen het ‘leuke’ gedeelte van het hele gebeuren ontdekken. Ze leefden zich uit op de springkastelen en de glijbanen, ze speelden allerlei spelletjes, ze lieten zich schminken en ze konden hun honger stillen.

“Soms worden kinderen bang als ze beseffen dat ze naar de dokter of de tandarts moeten”, vertelt Rahming. “Daarom zorgen we ervoor dat ze hier ook plezier kunnen maken. Zo hebben ze iets om naar uit te zien.”

Deborah Allen, assistent-penningmeester van de club, treedt haar bij: “We proberen de kinderen van dat angstige gevoel te verlossen door het ook leuk te maken.” Ze voegt er nog aan toe dat de kinderen dankzij de speeltuigen ook nog eens kunnen bewegen in de gezonde buitenlucht.

In de Bahama’s kunnen kinderen pas het nieuwe schooljaar aanvatten als ze kunnen aantonen dat ze een medische check-up hebben ondergaan, vertelt Rahming. Maar door de aanslepende gevolgen van de orkaan en de pandemie hebben veel gezinnen het moeilijk om te betalen voor gezondheidszorg. Omdat de behoefte aan hun Health and Dental Fair nog nooit zo groot was geweest, vroeg de Kiwanis Club van Freeport bij het Kiwanis Children’s Fund een beurs aan waarmee de uitbreiding van het evenement bekostigd zou kunnen worden.

Via het Club Grant-programma ondersteunt het Children’s Fund projecten die focussen op gezondheid en voeding, onderwijs en geletterdheid, en de ontwikkeling van leiderschap bij jongeren. In de Health and Dental Fair zagen ze een project dat een blijvende impact zou hebben op het leven van de kinderen, een impact die hun hele kindertijd blijft doorwerken en hen klaarstoomt voor een veelbelovende toekomst.

“Zodra je erop focust en doorzet, is het eigenlijk eenvoudig om een Club Grant aan te vragen”, aldus Rahming. “En uiteindelijk heeft het ook geloond.” Het is haar ook opgevallen dat de mensen van het Children’s Fund haar vragen met plezier beantwoordden en haar in elke stap van het proces begeleiding aanboden.

“Dit zou ons nooit gelukt zijn zonder het Children’s Fund”, zegt Rahming.

Lokale partners uit het bedrijfsleven zorgden voor het voedsel en het entertainment, en medische professionals van de Grand Bahama Health Services en GB Dentistry droegen hun steentje bij als vrijwilliger. Zo kon de club een deel van het geld besteden aan de aankoop van rugzakjes en hygiënekits voor de kinderen. De club kende ook subsidies toe om de betaling van het schoolgeld en de aankoop van schoolmateriaal te verlichten voor de gezinnen.

Dat was voor Allen nog het fijnste aspect van het hele evenement.

“Toen we de pandemie stilaan achter ons konden laten, was de kostwinner van veel gezinnen werkloos geworden”, vertelt ze. “Met onze bescheiden beursjes en bonnen waarmee ze boeken en zo konden aankopen, hebben we veel kinderen in de gemeenschap kunnen helpen.”

Toen het allemaal achter de rug was, leunde Rahming achterover en genoot ze van het feit dat “het wekenlange harde werken vruchten had afgeworpen”. En dat schonk haar de grootste voldoening in dit hele project. “Je begint met een plan, je hebt een visie voor het project, en dan zie je hoe alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Dat vond ik hartverwarmend.”

De toekomst van het evenement is ook verzekerd, belooft Allen: “Volgende jaar doen we het opnieuw.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s