Bloedlijn

_DSC9378

Kiwanis-leden uit Vanuatu zamelen geld in en regelen vrijwilligers voor een school en een levensreddende bloedbank.

Tekst en foto’s: Kasey Jackson

Het is tijd voor de lunch; bij Pikinini Playtime is de energie bijna tastbaar.Kinderen stormen naar hun lokaal om te proberen een glimp op te vangen van de bezoekers die naar hun school zijn gekomen.Sommigen groeten verlegen en giechelen.

Pikinini Playtime is gelegen in Vanuatu op het eiland Efate in de Stille Oceaan.Vandaag zijn er bezoekers van de Kiwanis-club van Port Vila, de hoofdstad van Vanuatu. Een aantal kinderen van de kleuterschool staat te popelen om het nieuws te vertellen:over een paar dagen gaan ze op excursie naar Shark Bay.

De Kiwanis-leden uit Port Vila helpen deze school nu al een paar jaar. Ze schenken speeltoestellen voor de speelplaats en steunen leerlingen door hun schoolgeld te betalen.Alle beetjes helpen, volgens Carol Batten, directeur van Playtime Principal, vooral omdat de school behoorlijk is veranderd sinds de begindagen.

“Toen we begonnen, hadden we alleen kinderopvang, met zes kinderen,” zegt ze.“Maar we zijn gegroeid sinds 2012. Elk jaar kwam er een klas bij.Sommige kinderen zijn hier al vanaf de allereerste dag, en dat geldt ook voor twee leraren.We zijn samen gegroeid.”

_DSC9394

Er zijn nu twee afdelingen met elk 150 leerlingen.

Anna Willie (links) is een van de leerlingen die door de Kiwanis-leden van Port Vila gesteund worden.Ze zit in haar rolstoel en kijkt hoe haar vrienden voorbij stormen, op weg naar de speelplaats, nadat ze hebben geluncht.Ze lacht breed als ze poseert voor foto’s met haar Kiwanis-vrienden.Pikinini Playtime huisvest ongeveer 35 kinderen met een beperking, zegt Batten.

“Toen Anna klein was, is ze verbrand,” legt Batten uit.“Ze had een deken over zich heen en lag te dicht bij de kachel.Haar onderlichaam is verbrand vanaf haar middel.Je ziet de vorm van haar voeten en benen, maar die zijn onvolgroeid, omdat haar onderste ledematen niet doorgegroeid zijn na de brand. Ze was toen een jaar of twee.

De eerste anderhalf jaar dat Anna bij ons was, bewoog ze niet.Ze lachte ook niet.Ze zat alleen maar in een hoekje en deed niets.Sinds die tijd is ze echt tot leven gekomen.Nu lacht ze wel.En ze praat.Ze houdt niet meer op!Ze is erg getraumatiseerd.Na het ongeluk had ze weinig contact met andere mensen.Het was dus nogal een schok voor haar toen ze als klein meisje naar school ging.Dat was een hele stap.Ze had nog nooit zo veel kinderen bij elkaar gezien.En een blanke vrouw was er de baas.Al die dingen droegen bij aan haar trauma.Maar de genegenheid van de leraren hielp haar erdoorheen.Ze heeft een lange weg afgelegd.”

Er komen vaak Kiwanis-leden langs om de kinderen te bezoeken en de vorderingen te bekijken, maar ook om te horen wat de school nodig heeft.

_DSC9357

“In Vanuatu moet je schoolgeld betalen,” zegt Batten.“Het kost 1200 Australische dollar om een kind een jaarlang te sponsoren.Kiwanis betaalt voor Anna (en nog een andere leerling).Ook heeft Kiwanis geholpen bij de aanleg van de speelplaats.Ze hebben een deel van het hout betaald.We hebben geprobeerd de speelplaats zo te maken dat kinderen met een beperking er ook kunnen spelen.Er zijn dubbele wippen; achter het gehandicapte kind kan een verzorger kan zitten.Verder hebben we een speelhuisje en een zandbak.Een deel van de speelplaats is dus geschikt voor kinderen met een beperking.”

ZWAAR TILWERK
Mark Stafford (linksonder) komt uit de Australische stad Melbourne.Hij woont nu in Vanuatu en heeft talloze functies bekleed bij de Kiwanis-club van Port Vila, onder meer een aantal jaren als president.Hij is op weg naar een school bij Mele Bay, waar hij heeft afgesproken met een paar vrouwen om te praten over hun naaiproject.Terwijl hij zijn auto over de hobbelige weg naar de baai manoeuvreert, vertelt hij over wat Kiwanis in de loop van de jaren heeft gedaan voor de mensen in dit tropische oord.Eén Kiwanis-project heeft rechtstreeks te maken met het naaiproject; het is heel praktisch en er is zwaar tilwerk voor nodig.Hij legt uit dat Kiwanis-leden en andere vrijwilligers grote scheepscontainers leeghalen, die uit Nieuw-Zeeland komen met allerlei materiaal erin: van schoolbanken en schoolspullen tot de naaimachines die nodig zijn voor dit project.(Zie: “Threads Across the Pacific”op kiwanis.org/2017vanuatu.)

“Wij zorgen voor de inklaring van de containers bij de douane,” vertelt Stafford.“Dan pakken we de container uit en sorteren we de goederen.We zoeken uit waar we ze heen kunnen brengen.We nemen contact op met de plaatselijke leiders.We krijgen altijd veel hulp; veel mensen zijn dankbaar en behulpzaam.De hele gemeenschap helpt mee.”

De club staat ook bekend om de vele andere projecten en inzamelingsacties, zoals de jaarlijkse paardenrace, een lunch voor vrouwen, dakbedekking voor plattelandsscholen, nieuw sanitair voor scholen en sportuitrustingen voor jongeren en verenigingen.

_DSC9403

HET VRIENDELIJKE EILAND
Stafford heeft plannen voor ons bezoek aan de bloedbank van het ziekenhuislaboratorium in Vila.Wij kunnen met eigen ogen de bloedapparatuur zien die de Kiwanis-club aan het ziekenhuis heeft geschonken;Stafford zelf is bereid bloed te geven.Ezra Talo, medisch technoloog en hoofd van de bloedbank, legt uit hoe het in zijn werk gaat.

“Voordat de donor bloed geeft, is er een gesprek,” verklaart Talo (rechts, met laboratoriumjas).“We kijken of alle gegevens correct en vertrouwelijk zijn ingevoerd.Na het gesprek nemen we een bloedmonster.Dat wordt onderzocht en verwerkt. Als alles in orde is, gaan we bloed afnemen.”

Twee van de T-RAC-apparaten van de bloedbank zijn door de Kiwanis-club van Port Vila geschonken. (T-RAC staat voor Terumo Recording & Automatic Blood Collector, een apparaat voor automatische bloedafname).De club heeft verscheidene goederen geschonken aan de bloedbank, waaronder een koelkast, thermometers, tafels en stoelen en kasten.

“We zijn dankbaar voor de geschonken goederen en voor het sponsoren van de ziekenhuisvrijwilligers,” zegt Talo.“Maar we hebben vooral hulp nodig om te zorgen dat de bloedbank altijd voldoende bloed heeft.Er komen hier ook Kiwanis-leden zelf bloed geven; daar zijn we blij mee.”

Op dit moment steelt het T-RAC-apparaat de show.Talo legt uit hoe belangrijk de apparaten voor de bloedbank zijn.

_DSC9324

“De T-RAC weegt het bloed, mengt het en registreert de input,” vertelt hij.“Het apparaat geeft aan of het bloed langzaam of snel stroomt; indien nodig kunnen we dingen aanpassen.Dat is nuttig; zo krijgen we precies de juiste hoeveelheid bloed.Het is ook goed voor de donor, want de bloedafname wordt automatisch beëindigd.Ook als de labmedewerker niet in de buurt is, stopt de afname vanzelf.Na afloop wordt de 450 ml bloed gewogen.Het is belangrijk om precies deze hoeveelheid te hebben. Bij meer of minder milliliters bevat de vloeistof mogelijk te veel of te weinig antistollingsmiddel.Als er te veel antistollingsmiddel in het eindproduct zit, kan de patiënt die het bloed krijgt last krijgen van een te lage bloedsuikerspiegel.”

Talo merkt op dat Stafford het bloed dat hij de komende uren geeft, vanzelf weer aanvult.Na de rondleiding door de bloedbank zit het er weer op.

_DSC9306

Terug in de auto vertelt Stafford dat de Kiwanis-club van Port Vila meer dan 40.000 Australische dollars inzamelt voor projecten.Vanuatu heeft een actief vrijwilligersbestand, zegt hij. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen op alle mogelijke manieren willen helpen en hoe vriendelijk iedereen op de eilanden is.

“Ik ben lid geworden van Kiwanis omdat ik graag iets terug wil doen voor de gemeenschap,” zegt hij.“Vanuatu is een fijne plaats.Het is één grote gemeenschap.Op straat schudden de mensen elkaar de hand, ze wuiven en lachen naar elkaar.Als ik op reis ben, maak ik ’s morgens graag een wandeling. Ik heb gemerkt dat je dan meestal geen oogcontact hebt.Maar in Vanuatu word je voortdurend aangekeken en toegelachen.De mensen hier vertrouwen je.Ze willen vriendelijk zijn.Het is hier goed wonen, vind ik.”


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s