Bewegende beelden

DSC_5091

In een Belgisch dorp wordt een filmfestival gehouden op twee historische locaties, met de natuur als thema.

Tekst: Kasey Jackson | foto’s: Fien de Geyter

Midden in de glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen, in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, is een groep Kiwanis-leden bezig met de laatste voorbereidingen, voordat een paar honderd gasten arriveren.Alles komt samen voor dit bijzondere driedaagse filmgebeuren, dat deze vrijwilligers al meer dan een jaar aan het voorbereiden zijn.

Blikveld is ontstaan uit enthousiasme voor film en uit liefde voor de natuur van dit gebied, zegt Hans ’t Kindt, voorzitter van het evenement en lid van de Kiwanis-club Universus Oudenaarde.De films zijn geselecteerd met een reden: ze gaan over mensen die opgaan in de natuur op unieke locaties.

“Op Blikveld zijn acht klassiekers te zien, lang en kort, voor jong en oud,” zegt ’t Kindt.“Verhalen over het verleden en het heden, vriendschap en liefde, ontmoetingen en afscheid.Films die hun karakter ontlenen aan dit unieke landschap: golvende gevoelens, lieflijk of bedreigend, kwetsbaar maar overrompelend.”

DSC_4425

Voor de filmvertoning werden twee locaties uitgezocht: het Marca, een ruimte voor culturele evenementen in de voormalige St. Eligius-kerk in het dorp Maarke, en de St. Vincent-kapel, die dateert uit de twaalfde eeuw.De locaties liggen op minder dan tien minuten lopen van elkaar.

“Toen we met Blikveld begonnen, wilden we iets nieuws, iets anders doen, iets dat de mensen in onze regio zou verrassen,” zegt ’t Kindt.“Kiwanis Universus heeft een traditie hoog te houden: mensen verrassen met nieuwe ideeën en projecten.In voorgaande jaren hebben we 600 flessen limoncello gemaakt en een feest georganiseerd in een oude fabriek.Wij wonen in een regio zonder bioscopen in de buurt; daarom kwam de gedachte aan een filmfestival bij ons op. Dat wilden we houden op mooie historische locaties, die iets extra’s toevoegden aan de geselecteerde films.”

Het evenement, dat ook nog twee afterparty’s en een zondagse brunch omvatte, was een groot succes, met meer dan 700 bezoekers van alle leeftijden. De opbrengst is bestemd voor vier plaatselijke samenwerkingsverbanden en landelijke en internationale sociale projecten die zich richten op kinderen, waaronder het Eliminate-project en Happy Child, een Europees project naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in Syrië.

DSC_4086

Maar er gebeurde meer dan alleen geld inzamelen voor toekomstige Kiwanis-projecten.Het bracht de clubleden bij elkaar.

“Ik ben heel trots dat wij als club samen hebben meegewerkt aan Blikveld,” zegt ’t Kindt.“We respecteerden elkaar en werkten samen in een positieve sfeer.Daarop ben ik nog het meest trots.Vriendschap is een van onze gemeenschappelijke waarden bij Kiwanis.We waren al vrienden vóór Blikveld; die vriendschap is nu nog hechter geworden.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s