Waterpret

190111_cls_kiwanis_fishingtournament_finaledits_caseysykes_02

DRIE KIWANIS-CLUBS LATEN MENSEN MET EEN BEPERKING EN HUN FAMILIE GENIETEN VAN HET WATER.

Door Julie Saetre

Kiwanis-clubs in de Amerikaanse staten Californië, Michigan en Florida profiteren van hun geografische ligging door een aangepast watersportprogramma te ondersteunen.  Daarmee maken ze het leven van de deelnemers, uiteenlopend van kinderen tot senioren, een beetje aangenamer.


190111_cls_kiwanis_fishingtournament_finaledits_caseysykes_01

GRAND HAVEN, MICHIGAN

FOTO’S: CASEY SYKES

Twee keer per jaar, in mei en juli, arriveert er ’s morgens voor dag en dauw een groep enthousiaste jongeren in Chinook Pier, Grand Haven, in de staat Michigan, klaar voor een avontuur.  En al gauw gaan de kinderen, tieners en jongvolwassenen, samen met een ouder, grootouder of andere begeleider, aan boord van een gecharterde professionele vissersboot.  Om 6 uur varen de boten het Michiganmeer op en gaan de jonge gasten aan de slag: wie vangt de grootste vis en wint de prijs in de Tri-Cities-zalmviswedstrijd van Kiwanis?

Alle deelnemers zijn momenteel opgenomen in het ziekenhuis of zijn dat geweest.

190111_cls_kiwanis_fishingtournament_finaledits_caseysykes_03

“Een aantal van deze jongeren is behoorlijk ziek,” zegt Amy Urick, wedstrijdcoördinator en lid van de Kiwanis-Club van Tri Cities, Grand Haven-Spring Lake.  “Maar voor de meesten zit de behandeling er bijna of helemaal op als ze bij ons komen vissen.  En anderen zijn niet ziek, maar blijvend gehandicapt.”

De gecharterde boten zijn geschikt voor gasten in een rolstoel. Ook degenen die minder mobiel zijn, bijvoorbeeld door spina bifida, kunnen dus in actie komen.

De vip-patiënten, zoals Urick ze noemt, mogen hun vangst zelf houden.  En er is niet alleen een prijs voor de grootste vis, maar er worden ook prijzen verloot: de aan boord gehaalde zalmen krijgen een label, dat dienstdoet als lot.

Deze activiteit is ook goed voor de band met de vader, moeder, broer, zus of andere verwante, en er ontstaan zelfs vriendschappen tussen patiënten.


 

accessible-8

SAN DIEGO, CALIFORNIË

Foto’s: Mission Bay Aquatic Center

Het programma in het Mission Bay Aquatic Center bestaat uit twee onderdelen: Speciale activiteiten voor mensen met een beperking, en inclusieve activiteiten, waarbij gehandicapten kunnen deelnemen aan gewone lessen, samen met hun niet-gehandicapte leeftijdsgenoten. Bij dat laatste onderdeel is de Kiwanis-Club van Torrey Pines, La Jolla, betrokken, als ‘sponsor van inclusiviteit’.  

Dankzij de steun van deze club kan het centrum dit programma 45 tot 50 weken per jaar aanbieden.  Ook heeft de club een deel van de aangepaste sportuitrusting gefinancierd. Deze moet vaak op maat gemaakt worden, waardoor er een stevig prijskaartje aan hangt.

dsc_9977

Hierdoor worden deuren geopend voor mensen voor wie zo’n ervaring voorheen niet mogelijk was. De resultaten zijn soms indrukwekkend.

“Iedereen kent het belang van lichamelijke activiteit en recreatie voor mensen die gezond van lijf en leden zijn,” zegt Kevin Waldick, adjunct-directeur van het centrum. “Voor mensen met een beperking, die minder kansen hebben, is het nog belangrijker.  Voor hen is het een heel indrukwekkende ervaring.”


 

vero beach fl sailing lessons_kiwanissailing-0275_molly dempsey domin

VERO BEACH, FLORIDA 

Foto’s: Molly Dempsey

 Nadat vrijwilliger Dick Gates drie speciaal aangepaste boten had geschonken, nam de Youth Sailing Foundation (stichting voor jeugdzeilen) aangepast zeilen in 2018 op in haar programma-aanbod.  Er was maar één obstakel:  de stichting had nog een loopplank nodig waarover de deelnemers op het pas geïnstalleerde 18 meter lange drijvende platform konden komen.

vero beach fl sailing lessons_kiwanissailing-9048_molly dempsey domin

Stu Keiller, directeur van de Kiwanis-club van Vero-Treasure Coast, vertelde zijn medeclubleden over het aangepaste zeilprogramma. Zij stelden onmiddellijk geld beschikbaar voor een loopbrug.  Niet lang daarna vertrokken de eerste zeelieden, tussen de 12 en 61 jaar oud, om het meer op te varen.  

“Ze waren heel zenuwachtig en bang om op te boot te stappen,” vertelt Keiller.  “Maar binnen een paar minuten zagen ze dat de boot niet zou kantelen.  En dan is het zover: de zeilboot vaart uit.  Dat is een geweldig gevoel.”

vero beach fl sailing lessons_kiwanissailing-8864_molly dempsey domin


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s