Mazelenepidemie

update-5-7-19-madagascar
Pater Pedro Opeka staat kinderen in Akamasoa op Madagaskar bij.

Oostenrijkse Kiwanis-leden handelen na uitbraak op Madagaskar.

Tekst: Jack Brockley

Het scenario is maar al te bekend op Madagaskar: het eiland wordt getroffen door een ramp; ziekten verspreiden zich; mensen sterven, vooral kinderen.

Toen er afgelopen maart weer orkanen op de kust beukten, wist pater Pedro Opeka wat hij kon verwachten.Als oprichter van Akamasoa, een stichting die hulp biedt aan gezinnen die op straat leven en op de vuilnisbelten van Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, zag hij de afgelopen dertig jaar dat er een verband is tussen natuurrampen en ziekten, in een land waar gezinnen in overvolle gebieden wonen, tegen inenting zijn of het niet kunnen betalen en pas medische hulp zoeken als het te laat is.

“Elk jaar zijn er uitbraken van cholera en de pest,” zegt Opeka.

Dit jaar werden de orkanen echter gevolgd door een mazelenuitbraak.Hoewel deze ziekte meestal goedaardig is, kan hij snel overgaan in een epidemie. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden er zo’n 117.000 gevallen gemeld. Er vielen meer dan 1200 doden, van wie bijna 80 procent jonger dan 14 jaar.

Negenendertig doden waren kinderen uit Akamasoa.Naar aanleiding van de epidemie schonk het district Oostenrijk van Kiwanis (dat Opeka’s missie al langere tijd steunt) 10.000 euro voor inenting, behandeling en preventieve maatregelen.

“De ergste crisis is nu voorbij,” schreef Opeka in maart aan het district Oostenrijk.“Maar er wonen te veel mensen op een te kleine ruimte.… Ieder jaar ontstaan er tijdens het orkaanseizoen epidemieën, die met de beperkte beschikbare middelen nauwelijks onder controle te houden zijn.”

In maart meldde het Vaticaan dat paus Franciscus Madagaskar in september zou bezoeken.Crux, een online krant met nieuws over de rooms-katholieke kerk, meldde dat de paus geïnteresseerd zou zijn in een bezoek aan Akamasoa.

In 2005 kende Kiwanis International Opeka de World Service-medaille toe voor zijn toewijding aan de “armsten der armen”.Ook heeft Akamasoa bijdragen gekregen van het Kiwanis Kinderfonds.


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s