Een fameuze familie

Sommige Kiwanis-clubs helpen niet alleen kinderen overal ter wereld, maar zijn ook beroemd om andere redenen.

Zoals leden van de Kiwanis-familie hebben aangetoond, kun je beroemd worden door een land te regeren, door popcorn te maken, een bergtop te beklimmen of een ruimtereis te maken.Eén Kiwanis-lid kan uitvindingen op zijn naam schrijven die de wereld hebben veranderd; een ander lid is vooral bekend omdat hij een eend liet praten.

Onze annalen bevatten heel wat leden die een zekere mate van roem hebben verworven.Sommige namen zijn heel bekend, andere minder.We maken kennis met tien van hen.

Amasa Coleman Lee
Die naam herkent u misschien niet meteen, maar wellicht gaat u een lichtje op als hij in verband gebracht wordt met zijn dochter.Men zegt dat de Amerikaanse schrijfster Harper Lee haar vader, Amasa Lee, gebruikte als inspiratiebron voor het personage Atticus Finch in haar boek “Spaar de spotvogel”, dat bekroond werd met de Pulitzer-prijs.

In haar biografie, “Atticus Finch”, herkent schrijver Joseph Crespino in A.C.Lee een lid van de Kiwanis-club van Monroeville in de staat Georgia.Crespino schrijft dat de club in verzet kwam tegen de Ku Klux Klan, die eiste dat een schoolband met zwarte muzikanten niet mocht meemarcheren in de jaarlijkse kerstparade.Naar verluidt zei Lee tegen de president van de Kiwanis-club, A.B.Blass jr.: “Dat heb je goed gedaan, jongen.”

Sasheer Zamata
Zamata heeft zich weleens verkleed als de Disney-figuur Pluto, maar dat was voor een baantje waarmee ze wat bijverdiende als scholier.Dit lid van de Key Club van de voormalige Pike-middelbare school in Indianapolis (in de staat Indiana) werd pas écht beroemd toen ze in 2014 een rol kreeg in Saturday Night Live. Ze is bekend van imitaties van Rihanna, Beyonce, Diana Ross en Michelle Obama, om er maar een paar te noemen.

Als ambassadeur van de NCAAP, de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging, vertelde ze Trevor Fraser, de schrijver van Orlando Sentinel, in 2015 dat haar maatschappelijke betrokkenheid ontstaan was uit haar lidmaatschap van de Key Club.“Ik heb tijd, motivatie en energie om aan andere mensen en organisaties te geven, dus dan moet ik dat ook doen”, zei Zamata.

mag-famous-min-wu-web-4-23-19 (1)
Min Wu

Min Wu
Ze was de ster van “Uncle Niao-Lai and Aunty Thirteen”, een van de populairste tv-series van Taiwan. Min speelde de rol van een weduwe die analfabeet was en haar enige kind opvoedde volgens traditionele familiewaarden.

Haar betrokkenheid bij gezinnen bleek ook in haar persoonlijke leven en leidde tot haar beslissing om lid te worden van de Kiwanis-club van Taichung Nu. Later hielp ze bij de oprichting van de Kiwanis-club van Taichung, waar ze charterpresident was.Halverwege de jaren 2000 speelde ze het populaire personage Grootmoeder, om de campagne tegen huiselijk geweld van het kinderfonds van het district Taiwan te promoten.

“Veel acteurs willen graag een bijdrage leveren aan de samenleving. Kiwanis heeft mij die gelegenheid geboden,” zei ze in een interview met Kiwanis-magazine.

Sir Edmund Hillary
Op 29 mei 1953 stonden Hillary en Tenzing Norgay op het dak van de wereld. Ze waren de eerste bergbeklimmers die de hoogste top ter wereld bereikten:die van de Mount Everest.

Later werd Hillary lid van de Kiwanis-club in Auckland in Nieuw-Zeeland, en was hij ambassadeur namens het Kiwanis-district Nieuw-Zeeland/Zuid-Pacific voor het wereldwijde serviceproject om jodiumgebreksziekten de wereld uit te krijgen.

“Hij is nieuw bij Kiwanis, maar vrijwilligerswerk is niets nieuw voor hem,” zo stond in het Kiwanis-magazine van maart 1970.“Na zijn verovering van de Mount Everest besloot Sir Edmund, als dank voor de Sherpa-gidsen die de beklimming mogelijk hadden gemaakt, de dorpshoofden van Khumjung te helpen bij het bouwen van een school.”

mag-fame-redenbacher-June-19-Web (1)
In een van zijn populairereclamespotjes op de Amerikaanse tv prijst Orville Redenbacher zijn popcorn voor fijnproevers aan bij een politieman die een bekeuring uitschrijft.

Orville Redenbacher
In de jaren tachtig waren zijn hoornen bril en enorme vlinderstrik bekend in heel Amerika. Redenbacher maakte op tv reclame voor zijn popcorn voor fijnproevers.De reclamespotjes eindigden met zijn beroemde slotzin: “Deze vindt u de lekkerste, zo waar als ik Orville Redenbacher heet.”Op het hoogtepunt verkocht zijn bedrijf zo veel ongepofte maiskorrels dat hij een derde van de Amerikaanse markt in handen had.

Redenbacher was succesvol als oprichter en luitenant-gouverneur van de Kiwanis-club van Valparaiso in de staat Indiana, en woonde vaak conventies van Kiwanis International bij als vertegenwoordiger van zijn club.

mag-famous-nash3-june-19-web (1)
Clarence Nash met Donald Duck

Clarence Nash
Een van de Silly Symphonie-filmpjes van Walt Disney was “De kleine wijze kip” uit 1934. De wereld maakte kennis met een opschepperige wilde eend, gekleed in een jasje en met een matrozenmuts op.De stem achter de snaterende en brullende Donald Duck was Clarence Nash.

Een paar jaar voordat hij bij Disney een los-vast baantje als imitator kreeg, was Nash rondreizend artiest. Tijdens de Depressie trad hij op in clubs, bij diners, feesten en overal waar hij genoeg kon verdienen om zijn volgende maaltijd te betalen.Bij een diner van Kiwanis in San Francisco ontmoette hij een bezoeker van een Kiwanis-club uit Los Angeles, Jay Dutter, die hem complimenteerde met zijn optreden.Dutter gaf hem zijn visitekaartje en zei: “Als je ooit in het Zuiden bent, kom me dan opzoeken.”

Op 12 mei 1930 kwamen Nash en zijn vrouw aan in LA met niet meer dan 30 cent in hun zak.Hij wist Dutters kantoor bij de Californische Zuivelorganisatie te vinden en kreeg daar een baan op de reclameafdeling als “Clarence de Fluiter, de vogelman van Adohr”. Dat werk gaf hem genoeg zelfvertrouwen om het bij de radio te proberen, waar hij ontdekt werk door Walt Disney.

Halverwege de jaren vijftig kocht Nash een dierenwinkel en werd hij lid van de Kiwanis-club van Montrose-La Crescenta in Californië.Op zijn ledenkaart op het kantoor van Kiwanis International stond vermeld bij “beroep”: “Dierenwinkel”, en daaronder: “Ook de stem van Donald Duck”.

Koning Edward VIII
Toen Edward Albert Christian George Andrew Patrick David in januari 1936 de Britse troon besteeg, vroeg een reporter van Kiwanis-magazine de voormalige vicepresident van Kiwanis International, J.W.CTaylor uit Montreal (Quebec, Canada), hoe diens club de nieuwe koning had uitgenodigd om lid te worden.

“Toen we bij zijn suite kwamen,” zo vertelt Taylor, “was hij aan het dansen op grammofoonmuziek. Maar daar hield hij meteen mee op toen wij werden aangekondigd.Hij zei dat hij de kwestie had besproken met sir Godfrey Thomas, zijn secretaris, en dat hij met alle plezier erelid van onze club wilde worden.”

Na zijn troonsafstand op 11 december 1936 werd Edward VIII hertog van Windsor.

update-6-4-19-mag-fame-edison
Thomas Edison, Connie Mack en R.Q.Richards van de Philadelphia A’s met Kiwanis-leden uit Florida.Foto: met dank aan Edison & Ford Winter Estates

Thomas Edison
Het tijdschrift The Economist beschreef hem als “de grootste uitvinder van Amerika”. Edison is bekend als de bedenker van de fonograaf, een filmcamera en natuurlijk de gloeilamp, of, om precies te zijn, de eerste praktische lamp met een lange levensduur.

Maar het “genie van Menlo Park” had nog meer interesses, zoals honkbal en Kiwanis.Als erelid probeerden hij en andere Kiwanis-leden uit Fort Myers professionele honkbalteams te verlokken om te komen trainen in het zonnige, warme Florida.

Tijdens een pauze in de voorjaarstraining liep de 80-jarige Edison naar de plaat en nam de slaghouding aan, om het op te nemen tegen de topspeler Ty Cobb. Hij liet dit lid van de Hall of Famein het stof bijten.

mag-fame-young-June-19-Web (1)
Lt. Commander John W. Young, bijna onzichtbaar door zijn ruimtepak, traint voor een mogelijke reis naar de maan in 1963.

John Watts Young
Voordat hij marineofficier werd, was hij testpiloot en astronaut. En vóór zijn wandeling op de maan was Lt. Commander Young charterlid van de Circle K Club van het Georgia Institute of Technology in Atlanta.

Hij trainde meer dan 15.000 uur bij de NASA en werd de eerste mens die solo rond de maan vloog, met de maanwagen over het maanoppervlak reed en twee maanwandelingen maakte.

Masaji Hiramatsu
In Noord-Amerika werd het een “two-seam fastball” genoemd, een “achterwaartse schuiver”, een “screwball” of een “circle change”, maar in Japan beschouwen ze het als een heel bijzondere pitch.Volgens baseball-reference.com wordt Hiramatsu gezien als de meester van de shuutoin het Nippon pro baseball.Hij gebruikte zo veel kracht, dat hij een aantal honkbalknuppels verbrijzelde.

De rechtshandige Hiramatsu was pitcher voor Taiyo Whales en Yokohama Taiyo Whales van 1967 tot 1984. Hij werd acht keer geselecteerd als all-staren zijn messcherpe shuuto was een van de redenen waarom hij in 2017 werd ingehuldigd in de Japanse Hall of Fame voor honkbal.

Hiramatsu was lid van de Kiwanis-club van Yokohama.


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s