Troostwezentjes

pieuvre 3

Donzige inktvissen houden de wacht bij pasgeboren baby’s op de intensive care.

Tekst: Jack Brockley

Te vroeg geboren baby’s hebben meestal wat hulp nodig om de eerste paar dagen door te komen.Met slangen wordt er lucht en zuurstof in hun nog onrijpe longen gebracht.Pleisters op hun lichaam staan in verbinding met monitoren die de temperatuur, de hartslag en de ademhaling controleren.

Maar soms worden die per ongeluk losgetrokken door de kleine handjes.

Ziekenhuizen in Italië vonden een oplossing: leuke, zachte, gehaakte inktvissen.De kleine babyvingertjes spelen dan met de tentakels in plaats van met de apparatuur.

Toen president Virginie Ploton van de Kiwanis-club in Saint Quentin de la Tour hoorde dat vrijwilligers van Kiwanis inktvissen maakten en schonken aan een ziekenhuis in Amiens, stelde ze voor dat haar eigen club ook zulke donzige diertjes zou maken voor ziekenhuizen in de buurt.

photo 3

“Daarvoor moesten breiers en breisters gezocht worden, garen gekocht en een workshop georganiseerd, want het maken van zo’n inktvis is een precies werkje,” zegt Kiwanis-lid Isabelle Corfa.

De workshops trokken allerlei vrijwilligers: vrouwen, mannen, ouders met kinderen, gepensioneerden, huisvrouwen, Kiwanis-leden en leden van een breiclub.

Het kan best moeilijk zijn, al dat insteken, draad omslaan, doorhalen en af laten gaan.Om aan de veiligheidseisen van de ziekenhuizen te voldoen, moet de diameter van de kop 5 à 6 cm zijn, het lichaam 8 à 10 cm lang en de tentakels moeten minimaal 10 cm lang zijn en maximaal 20 cm in uitgerekte toestand.

“Het is hier net een stel nijvere mieren,” zegt Corfa.“De vrijwilligers zijn druk bezig: ze proberen de instructies op te volgen, ze moeten tellen en meten en intussen ook nog hun buurman of -vrouw helpen.Het was onze rol als Kiwanis-lid de vrijwilligers een gezellige sfeer te bieden, te adviseren en te laten uitrusten bij een kop koffie of thee, een croissant en een glas vruchtensap.”

De handwerkers en handwerksters maakten in totaal 300 inktvissen.Die werden stuk voor stuk gecontroleerd op kwaliteit, afmetingen en kleuren en daarna gesteriliseerd.

Tijdens de laatste workshop bood de Kiwanis-club van Saint Quentin de la Tour een cheque ter waarde van 800 euro aan aan twee vrouwen die een stichting hadden opgericht: Créa Coeur, zodat ze konden doorgaan met het maken van inktvissen.

photo 1


 

One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s