Tropische zorgverlening

Picture1

Dankzij een voedselbank in Jamaica wordt het leven een beetje makkelijker voor mensen met een beperking.

Door Lori Roberts

Honger en een lichamelijke beperking kunnen ieder op zich al een grote hindernis zijn, maar in combinatie is dat nog vele malen erger.De leden van Kiwanis-divisie 23 Oost van het district Oost-Canada en het Caribisch gebied bieden mensen met een beperking voedsel voor lichaam en ziel, door speciaal voor hen een voedselbank op te richten in de stad Kingston op Jamaica.

“Volgens het Wereldrapport over mensen met beperkingen van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2011 hebben mensen met een beperking een grotere kans op werkloosheid, en als ze een baan hebben, verdienen ze in het algemeen minder,” zegt luitenant-gouverneur Pamela Rodney White.

Mensen met een beperking die in Jamaica wonen, zijn vaak erg kwetsbaar.Minder dan 1 procent heeft werk, volgens de gegevens van de Wereldbank.Ze zijn soms verstoken van dingen die de meesten van ons vanzelfsprekend vinden, zoals genoeg voedsel.Medewerkers van de Abilities Foundation, een school in Kingston voor mensen met een beperking, zien dit met eigen ogen.De leerlingen hebben vaak niet genoeg te eten, slaan maaltijden over en de voeding die ze krijgen, is van slechte kwaliteit.

Leden van divisie 23 Oost werden zich bewust van dit probleem toen hun divisie sponsor werd van een Aktion Club op de school. De directeur van de school sprak met White en vroeg of Kiwanis misschien kon helpen.De Kiwanis-leden en de leiding van de school waren het erover eens dat een voedselbank speciaal voor mensen met een beperking kon helpen om de hongerpijn bij de leerlingen te verlichten.

Afgelopen februari werd de voedselbank geopend door de divisie; het plan is om deze jaarrond te bevoorraden.Het project is gehuisvest in twee containers, één voor het voedsel en één die is omgebouwd tot kantoor.Er komen al schenkingen binnen van overheden, particulieren en de Kiwanis-familie, vertelt White.

De Abilities Foundation beheert de voedselbank, samen met een aantal geselecteerde leerlingen.De grootste uitdagingen zijn het aanvullen van de voorraden en de publiciteit, maar die taak hebben de leden van Kiwanis en de Abilities Foundation op zich genomen. Het nieuws wordt verspreid door middel van tv-interviews en de divisie heeft brochures op haar socialemedia-accounts gepost.

Het zou mooi zijn als het project doorgroeit, zegt White.

“Het is de bedoeling dat het project doorgaat zolang we voorraden voor de voedselbank kunnen krijgen,” zegt ze.“Voorlopig wordt er alleen voedsel opgeslagen en uitgedeeld, maar het is de bedoeling om daar later ook schoolbenodigdheden aan toe te voegen, want ook daaraan is veel behoefte.”


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s