Een oud verhaal opnieuw verteld

Een ongepubliceerd verhaal onthult interessante details over een gebeurtenis van bijna 105 jaar geleden.

“Dreigende wolken dreven over de straten van Detroit, die ochtend in december. Een dunne mist kwam opzetten van de overkant van het Eriemeer en vulde de lucht met koude damp, die strepen trok op de winkelruiten, waarvan vele al vrolijk in kerstsfeer versierd waren met lint en slingers.”

update-12-3-19-history
Van links naar rechts: Kiwanis-oprichter Allen S. Browne, O. Sam Cummings, de eerste werknemer, en Joseph Prance, het eerste lid.

Zo beschreef O. Sam Cummings (boven, midden) de omstandigheden op 7 december 1914, toen Allen Simpson Browne de kleermakerswinkel van Joseph Prance binnenliep en een beweging oprichtte die vandaag de dag nog steeds bestaat onder de naam Kiwanis. Cummings was een van de eerste werknemers van de organisatie; hij was secretaris van Kiwanis International van 1918 tot 1921. In 1952 schreef hij een nooit gepubliceerd verhaal over de geschiedenis van de organisatie.

Nu is er een gebonden editie van zijn getypte pagina’s ontdekt, en die pagina’s onthullen een paar interessante details over Kiwanis en zijn oprichters.

  1. Kiwanis is opgericht door een aantal jonge mannen. De oprichter, Browne (links), en het eerste lid, Prance (rechts), waren op die gedenkwaardige dag allebei dertigers.
  2. Het is bekend dat de organisatie begon onder de naam “Benevolent Order Brothers” (Broeders van de orde van liefdadigheid, afgekort BOB), maar dat sommige oprichters liever niet “Bob” genoemd wilden worden. De nieuwe naam, “Kiwanis”, werd unaniem goedgekeurd, maar de leden wisten niet precies hoe ze zichzelf nu moesten noemen. “Kiwaniser” en “Kaiwaniser” waren namen die werden gesuggereerd. In mei 1917 maakte George F. Hixson, de toenmalige president van Kiwanis International, een eind aan de discussie. Hij besloot dat de Engelse uitspraak van de naam voor de leden “Kiwanian” zou zijn.
  3. De eerste clubpresident, Donald Johnston, begreep hoe belangrijk sociale activiteiten waren om broederschap en kameraadschap te bevorderen. Deze verzekeringsagent organiseerde dansavonden, waarbij hijzelf aanwijzingen schreeuwde, met meer dan eens een schorre keel als gevolg.
  4. Tegenwoordig zou de naam “Kiwanis” verward kunnen worden met de Australische luchtvaartmaatschappij “Quantas”. Maar in de begintijd riep hij kennelijk associaties op met cornflakes en make-up. Op een avond merkte een bekende advocaat uit London (Ontario) tijdens een bijeenkomst van zijn curlingclub op: “Toen ik de naam Kiwanis voor het eerst

 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s