Karakterstudie

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL

Een vooruitstrevende school in Turkije maakt gebruik van toneel en kunst om kinderen te helpen leren.

Tekst en foto’s: Serra Akcan/Narphotos

Dankzij de pop Toros, met zijn flauwe glimlach boven zijn paars-roze vlinderdas, krijgen Turkse kinderen nu op een andere manier maatschappijleer en verandert het beeld van deze school met kansarme kinderen.

Op de Aksemsettin-basisschool in de Turkse stad Ankara zitten kinderen uit arme nomadenfamilies. De school was ook berucht vanwege gewelddadige incidenten in het verleden.

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL

“Voor kinderen van het platteland is het moeilijk om zich aan te passen aan het leven in de grote stad en daar naar school te gaan,” legt een van de leraren uit.

Maar dat verandert nu.

Met steun van de Kiwanis-club van Ankara gebruikt Aksemsettin creatieve vakken als aanvulling op de traditionele lessen. De leerlingen zien nu mogelijkheden voor een toekomstige carrière.

Ilgin van acht doet rode linten in haar haar en maakt haar wenkbrauwen zwart om een zelfportret van Frida Kahlo uit te beelden. “Frida had geen gemakkelijk leven,” zegt Ilgin. “Maar ondanks alles was ze een sterke vrouw. Dat vind ik zo leuk aan haar.” Ilgin wil later patissier worden.

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL

Berat van zeven houdt van pantomime, voetbal, Scooby Doo en Engelse les. Hij wil graag leraar worden, of piloot, of detective.

Ayse van tien leert haar jongere broertje een paar dingen die ze zelf geleerd heeft bij het vak drama, zoals acteren in een stomme film, een van haar favoriete activiteiten. “Ik wil graag hersenchirurg worden als ik groot ben,” zegt ze.

De lerares van klas 2A legt uit waarom ze deze veranderingen wilde doorvoeren. Bij haar werk op de basisschool van Aksemsettin zocht ze nieuwe manieren om de kinderen te bereiken en hen les te geven. De leerlingen vertoonden probleemgedrag en hun begripsniveau was laag.

“Met het bestaande lesmateriaal was het was moeilijk om hun aandacht te krijgen en hen bij het leerproces te betrekken,” zegt ze. “Daarom voerde ik andere methoden in, om te beginnen voor hun sociale vaardigheden, zoals hoe ze zitten, staan en met elkaar omgaan. En ik begon aan een leesproject, waarbij de leerlingen de tekst moesten interpreteren met behulp van verschillende kunstvormen.”

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL

Eerst gebruikte ze deze werkwijze alleen in haar eigen lessen, maar toen schoot Kiwanis te hulp met financiële ondersteuning en expertise op het gebied van techniek en bouw. Vijf jaar geleden werd een “droomstudio” gebouwd, waar de leerlingen boeken konden lezen en bespreken, de verhalen konden naspelen en de personages uitbeelden met behulp van verschillende kunstvormen.

De leraren en bestuursleden waren onder de indruk van het succes van het leesproject. Ze vroegen de Kiwanis-leden het programma uit te breiden door een toneelstudio te bouwen, waar de kinderen meer creatieve mogelijkheden zouden hebben om hun talenten te ontdekken, zich beter te leren uitdrukken en hun communicatieve vaardigheden te verbeteren.

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL

De bouw duurde negen maanden. Die omvatte ook de installatie van verlichting, geluidsapparatuur, akoestische muren en kasten voor de opslag van kostuums, rekwisieten, poppen en ander materiaal. Hun werk, zo verklaarde een van de Kiwanis-leden, was slechts de eerste fase van het succes van het programma.

“Zorgen dat de leerlingen profijt hebben van de studio’s, dat is belangrijker,” zegt Kiwanis-lid Unal Peker, architect en ontwerper van beide studio’s. “Dat is de tweede fase: mensen zoeken die het project uitvoeren.”

De komst van een nieuwe docent drama zorgde voor veel enthousiasme op school. De leerlingen telden de dagen tot ze weer de studio in mochten. Door middel van improvisatie, het vertellen van verhalen en poppenspel verbeterden ze hun observatie- en inlevingsvermogen. Ze begonnen problemen samen op te lossen. Ook ouders en andere leraren werden erbij betrokkenen.

“Op scholen zoals deze wordt niet van ouders verwacht dat ze participeren in de sociale activiteiten of hun kinderen helpen, maar in ons geval is dat anders,” zegt een leraar. “Ze voelen zich erbij betrokkenen. Ze maken kunst met hun kinderen.”

Een moeder zei tegen haar schoonmoeder dat ze naar een ouderbijeenkomst moest, om zo naar de studio te kunnen gaan. Zij en andere ouders hielden zich bezig met schilderen, tekenen en praten over vroeger, toen de school geen goede reputatie had.

De meeste leraren merkten dat hun leerlingen veranderden; zij worden nu getraind in het gebruik van de studio: ze krijgen instructies van de toneeldocent tijdens een cursus van vier maanden.

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL

“Wij geven les aan leerlingen uit een minder bevoorrechte groep,” zegt een leraar van klas 3A. “Hun thuissituatie is niet ideaal. Veel ouders hebben geldzorgen. Wij willen hen een ander perspectief op het leven bieden en laten zien dat er ook andere mogelijkheden zijn.”

Een andere lerares, die de afgelopen achttien jaar in vijf verschillende provincies heeft gewerkt, zegt dat Aksemsettin een keerpunt in haar carrière was.

En de Kiwanis-leden zijn ook blij.

AKSEMSETTIN ELEMENTARY SCHOOL
Cahit Erkurt en Unal Peker zetten hun technische en architectonische deskundigheid in voor de bouw van de studio’s.

“Aksemsettin is nu een heel actieve openbare school. Dat is te danken aan de nieuwe lokalen en het enthousiasme van de leraren, die heel anders zijn dan de leraren die je op veel particuliere scholen vindt,” zegt de secretaris van de club, Cahit Erkurt.

De directeur van Aksemsettin vertelt dat ze de leerlingen op haar school heeft zien veranderen.

“Ze lachen zo veel; je zou haast denken dat ze niet op school zijn,” zegt ze. “Ik zie gelukkige kinderen. Ik zie kinderen met goede communicatieve vaardigheden, met een grote verbeeldingskracht. Wat ik zie, is hoe het hoort te zijn, denk ik. Wat zou ik nog meer van hen moeten verwachten? En dat allemaal binnen negen maanden! Eigenlijk zouden er twaalf studio’s moeten zijn in plaats van twaalf klaslokalen.”


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s