Welkom, Nepal!

JanCover

Kiwanis Nepal groeit van slechts enkele clubs naar de status van district, dankzij een degelijk plan en focus op een duurzame toekomst.

Tekst en foto’s: Kasey Jackson

Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, ligt in een dal in de heuvels aan de voet van het Himalayagebergte, genaamd Nepal Mandala. De stad is wereldberoemd vanwege haar schitterende tempels, rijke geschiedenis en kleurrijke cultuur en feesten. Wie op bezoek komt, wordt begroet met een vriendelijk ‘namaste’ en voelt zich meteen thuis.

IMG_4683

Als je door de straten loopt, voel je de kracht en het geloof van de mensen hier. Zie de gebedsvlaggetjes wapperen in de wind. Laat je vingers zachtjes langs de gebedsmolens glijden. Dit is een bijzondere plaats, vredig en spiritueel.Een plaats in een van de armste landen ter wereld, maar met meelevende inwoners die graag bereid zijn om anderen te helpen.

Afgelopen september was er nog een reden waarom dit een bijzondere plaats is: het nieuwste Kiwanis- district werd hier opgericht.

Hoe het begon
Nepal maakte kennis met Kiwanis door de oprichting van twee clubs: de Kiwanis-club van Lumbini en die van Kathmandu. Daarna ging de groei snel, met drie nieuwe clubs in 2016, elf in 2017 en acht in 2018. Vandaag de dag zijn er meer dan 50 clubs en ruim 1000 leden in Nepal.

IMG_5104

De oprichting van dit nieuwe district gebeurde niet zomaar. De gouverneur van het district Nepal, Sujan Shrestha, legt uit dat men zich gezamenlijk heeft ingespannen om de nieuwe clubs te laten samenwerken met partners in de gemeenschap, hun service af te stemmen op de behoeften van de gemeenschap, voorrang te geven aan goede doelen voor kinderen, de groei van service-leiderschapsprogramma’s te steunen en praktisch vrijwilligerswerk te stimuleren. En misschien wel het belangrijkste: elke club begon met een eigen uithangbordproject.

Een paar voorbeelden: Lumbini sponsort een K-Kids-club en deelt schoolbenodigdheden uit. Itahari helpt kinderen die ver van school wonen door hen een fiets te geven. En de club van Everest steunt een plaatselijke ‘mamaghar’, een opvangcentrum voor kinderen die op straat wonen.

“Een uithangbordproject is belangrijk voor ons, om de burgers van onze gemeenschap te laten zien dat je iets zinvols kunt doen en iedereen te inspireren om meer te doen,” zegt Suhama Phewa Limbu, lid van de Kiwanis-club van Itahari. “En bovendien om de mensen de wereldwijde vriendschap en broederschap tussen de leden te laten ervaren.”

_DSC1713

Op bezoek bij projecten
Terwijl de Nepalese Kiwanis-leden en hun gasten bijeenkomen in Kathmandu om een onderwijscongres bij te wonen en om de oprichting van het district te vieren, is het ook tijd om iets te laten zien van het werk dat de leden doen in en rond de stad. Alles komt tot leven als men de clubs in actie ziet.

De eerste stopplaats is een weeshuis dat wordt gesteund door de Kiwanis-club van Bagmati. Kinderen, de meesten op blote voeten, zitten rond een felblauwe tafel op een binnenplaats, terwijl Kiwanis-leden uitleg geven over het project. Ongeveer 22 kinderen tussen de vier en veertien jaar krijgen eten, schrijfwaren en meubels van zorgzame Kiwanis-leden. De kinderen eten en slapen hier en gaan op een andere locatie naar school. De hulp is nodig en wordt gewaardeerd, en heeft ook resultaat: tien kinderen uit dit tehuis gaan nu naar de middelbare school. Voor ze doorgaan naar hun volgende project, schenken de Kiwanis-leden uit Bagmati nog planken aan het tehuis, om de kostbare schoolspullen op te kunnen bewaren.

_DSC1494

“Dit project is goed voor hun studie, hun dagelijkse behoeften en de inrichting van dit gebouw,” zegt Bibek Dhital, lid van de club uit Bagmati.

De reis gaat door naar een ander project van de club uit Bagmati: het Nepalese blindeninstituut, waar de Kiwanis-leden voedsel, drinken en braillepapier schenken aan de blinde kinderen. Peter Zander, voorzitter van de regio Azië-Pacific, praat met scholieren en helpt Kiwanis-leden en andere gasten met het uitdelen van de schenkingen. Een scholier leest de aanwezigen voor uit een brailleboek en komt dan, breed lachend, met een simpele boodschap: “Uw medewerking en hulp, hoe eenvoudig ook, is bepalend voor onze toekomst. Dus help ons! We zijn u heel dankbaar!”

Tijdens de autorit naar het volgende project legt gouverneur Shrestha uit dat er in Nepal behoefte is aan onderwijs over geestelijke gezondheid. Ook vertelt hij over een project van de Kiwanis-club uit Kathmandu voor jonge scholieren. De club heeft een lesprogramma over geestelijke gezondheid samengesteld voor de middelbare school Janaprabhat in Kalimati, samen met een partner, de stichting Samhavya. In een lokaal met 93 leerlingen praten de gespreksleiders over gevoelens en emoties. Ze vragen de leerlingen mee te doen, vragen te beantwoorden en hun gedachten te delen. Dit is een zeer belangrijk onderwerp, aangezien deze streek het hoogste zelfdodingscijfer van Nepal heeft voor jongeren van 14 tot 21 jaar. Vier keer zo veel meisjes als jongens sterven door zelfdoding.

_DSC1580

De leerlingen, gekleed in groen-witte uniformen en sjaaltjes, maken aantekeningen tijdens de presentatie. Sommigen giechelen; anderen kijken ernstig. Dit lesprogramma duurt een paar uur en het wordt gegeven op meerdere scholen.

Misschien wel de meest memorabele trip vindt de volgende dag plaats. De basisschool van Barhadevi ligt hoog in de wolken, op een bergtop in de regio Sindhupalchok. De drie uur durende rit vanuit Kathmandu naar de school voert de Kiwanis-leden door een gebied dat door een aardbeving verwoest is, langs verraderlijke onverharde weggetjes, glad door de regen, die voor de meeste voertuigen onbegaanbaar zijn. Leerlingen, leraren, ouders en dorpsoudsten staan al te wachten met bloemen en zijden sjaaltjes. De Kiwanis-club van Sindhupalchok schenkt op zijn beurt rugzakken, voedsel en schoolbenodigdheden voor ieder kind. De leerlingen wachten geduldig in de rij, tot hun naam genoemd wordt en ze hun spullen in ontvangst kunnen nemen. Zowel de volwassenen als de kinderen tonen hun dankbaarheid met een glimlachend uitgesproken ‘namaste’.

IMG_4842

Onze laatste stopplaats is Panauti, waar we het Siddartha Vansthali-instituut bezoeken. Veel leerlingen moeten kilometers door bergachtig gebied lopen om op school te komen. En vaak komen ze aan met een lege maag. Met een toelage van het Kiwanis Kinderfonds kan de Kiwanis-club van Kathmandu alle kinderen in de voorschoolse leeftijd van drie tot vijf jaar op alle 200 schooldagen per jaar een voedzame maaltijd geven.

“We kwamen erachter dat sommige leerlingen niet genoeg te eten krijgen. Daarom zijn we met dit programma begonnen,” zegt Narayan Niroula, de directeur, terwijl hij de Kiwanis-leden en gasten een maaltijd laat zien. “Dit helpt echt. We zijn de Kiwanis-club van Kathmandu en Kiwanis International heel dankbaar.”

IMG_4829

En nu?
Gouverneur Shrestha zegt dat er meer op het spel staat en de verantwoordelijkheid groter is, nu Nepal officieel een district is.

“We hebben het afgelopen jaar veel aan ledenwerving gedaan,” zegt hij. “Nu gaan we ons richten op duurzaamheid.Het seizoen 2019-2020 zal wat minder hectisch zijn. We gaan ons bezighouden met alle formaliteiten die horen bij een district, zoals een opleiding voor luitenant-gouverneurs en het opstellen van beleid en procedures. Ons doel tijdens deze rustigere periode is dat alle clubs een uithangbordproject uitvoeren, waar toekomstige clubs van kunnen leren. Ook streven we ernaar dat de afdeling Nepal van het Kiwanis Kinderfonds volledig functioneel wordt en fondsen gaat werven.”

Intussen lopen de uithangbordprojecten en wordt er goed werk verricht. De charter-ceremonie voor het district is achter de rug. De eerste officiële conferentie over opleidingen en trainingen was een succes. En de conferentie van de regio Azië-Pacific wordt in maart 2020 gehouden in Kathmandu. Er wordt hulp geboden aan duizenden kinderen en gezinnen, overal in het land. Het was een drukke tijd in Nepal.

“De leden zijn ervan overtuigd dat we goed werk verrichten voor de kinderen in Nepal,” zegt Shrestha. “Ons eerste streven was kinderen in Nepal te helpen, of het nu ging om hongerige kinderen in de straten van Kathmandu en Hetauda of om leerlingen op dorpsschooltjes die geen schriften hebben. Nu zijn we meer dan ooit geïnspireerd om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nepal naar school gaan, goed gekleed, met een volle maag en in goede gezondheid, zodat ze voorbereid zijn op de toekomst.”


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s