Een school met een tuin

update-2-4-20-Jam-garden
Kiwanis-leden uit Jamaica bewerken de grond voor een schooltuin.

Jamaicaanse peuters kunnen binnenkort fruit en groente uit de schooltuin eten.

Door Julie Saetre

Kiwanis-leden in Jamaica weten dat kinderen op school niet alleen voeding voor de geest krijgen, maar ook voor het lichaam. Toen uit onderzoek naar de behoeften in de buurt bleek dat sommige peuterscholen geen geld hadden voor gezonde maaltijden, wisten ze dus wat hen te doen stond.

Nader onderzoek liet zien dat er drie scholen waren met genoeg ruimte voor een duurzame groentetuin. Die kennis was genoeg voor de Kiwanis-clubs van Greater Portmore en Central Portmore om in actie te komen.Hun doel: een schooltuin aanleggen als Kiwanisdag-project. 

Nadat ze toestemming hadden gekregen van het bestuur van de Sabina-basisschool (voor kinderen van drie tot zes jaar) en nadat alle procedures bij de gemeente Portmore waren doorlopen, kon het tuinieren beginnen. De groep vrijwilligers bestond uit achttien Kiwanis-leden, twee aspirant-leden, de directeur van de school, twee leraren en drie jongeren uit de buurt. 

“Twee weken voor het begin van het project plantten we al wat zaad in potjes,” vertelt Nordia Campbell, president van de club van Greater Portmore. “We kochten al het benodigde materiaal en gereedschap en begonnen met het ontginnen van het terrein.

Na twee dagen werk was de tuin voorzien van zaadjes en zaailingen voor tomaten, uien, pepers, sjalotten, paksoi, kool en bladgroente. Ook plantten de Kiwanis-leden bomen op het schoolerf: appel-, amandel-, suikerappel-, limoen- en mangobomen. Ten slotte schonken ze de school tuingereedschap voor het verbouwen van de gewassen. 

“We kregen welgemeende bedankjes van de directeur, de leraren, de oudercommissie en de voorzitter van het schoolbestuur,” zegt Campbell. 

Maar de Kiwanis-leden zijn nog niet klaar. Ze zijn van plan om in het tweede en derde kwartaal van het Kiwanis-jaar een tuin aan te leggen bij de twee andere scholen.


 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s