Doe goed zo veel u kunt

Stel dat u een probleem zag en wist wat de beste oplossing was …

We zien zo vaak krantenkoppen over gebeurtenissen waarbij we denken: kon ik maar helpen. Natuurrampen.Honger. Dakloosheid. Ziekte. En de lijst gaat maar door.

Maar er is ook goed nieuws: we kunnen er iets aan doen. Hoe klein de stapjes ook zijn, we kunnen het juiste pad inslaan om de wereld gelukkiger, veiliger en gezonder te maken voor iedereen.

De eerste stap is: vaststellen wat er moet gebeuren. En dan: aan het werk.

Dat klinkt lastig, hè? Dat hoeft niet zo te zijn. Alles wat we als vrijwilliger doen, brengt ons dichter bij een betere wereld.

Op de foto’s hieronder is te zien hoe Kiwanis-leden overal ter wereld vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligerswerk in elke vorm – van het bieden van medische zorg, voorlichting en noodhulp bij rampen tot fondsenwervingsacties en culturele evenementen in de buurt, waarbij mensen van alle rangen en standen zich samen vermaken. Anderen helpen gaat verder dan een huis bouwen of een nier doneren – dingen die velen van u misschien hebben gedaan. Anderen helpen kan ook betekenen: mensen ervaringen bieden waaraan ze hun hele leven positieve herinneringen zullen houden.

Hopelijk doet u inspiratie op om uw steentje bij te dragen.

Sta er eens bij stil: stel dat …


Stel dat moeders en hun kinderen gezond konden blijven met uw hulp …

En dat is precies wat talloze Kiwanis-leden hebben gedaan door middel van hun werk voor het Eliminate-project, een partnerschap tussen Kiwanis International en UNICEF om tetanus bij zwangeren en pasgeborenen uit te bannen. Jaarlijks sterven er 30.000 baby’s en een aanzienlijk aantal vrouwen aan deze dodelijke ziekte. Als een zwangere vrouw ingeënt wordt, is ook haar kind beschermd tijdens de bevalling. Stel dat u het leven van baby’s zou kunnen redden door geld in te zamelen om zwangeren in te enten … Alle vrouwen en kinderen op deze foto’s zijn gered dankzij Kiwanis en het Eliminate-project.

[Somalia caption] Een Somalische vrouw en haar kind wachten op vaccinatie. Het Eliminate-project is bedoeld om tetanus bij zwangeren en pasgeborenen de wereld uit te krijgen.

NYHQ1996-1186

DSC_3215
Madagascar is misschien wel een van de armste landen ter wereld, maar er verandert veel dankzij hulpacties en voorlichting.

Stel dat u mensen met een beperking zou kunnen helpen …

Een simpel gebaar kan een wereld van verschil maken en mensen nieuwe kansen bieden, vooral mensen met een beperking. Wat voor velen van ons vanzelfsprekend is, daar kunnen anderen alleen maar van dromen. Zoals fietsen, vissen, skiën, omgaan met andere mensen. Dus of u nu geld inzamelt voor een robot voor leerlingen met autisme of gewoon iemand een onvergetelijke ervaring bezorgt, u maakt altijd een verschil in het leven van een ander, hoe klein ook. Degenen die u helpt, zijn blij – dat is aan hun gezicht te zien. En u bent blij – u voelt het in uw hart.

NY_HighRes_1
Ellen Venditte, die kampeert in het Kiwanis-kamp in de staat New York, gaat vissen.
Using robots with special needs students
Robots helpen leerlingen met een beperking, dankzij een toelage van het Kiwanis Kinderfonds.
Kiwanis Club donates theraputic tricycles in Tennessee 9/7/14.
Project met therapeutisch driewielers in Tellico Village in de Amerikaanse staat Tennessee.

Stel dat u mensen kon helpen die het slachtoffer zijn van oorlog of spanningen …

[copy] Tijdens de spanningen tussen Oekraïne en Rusland bevonden zich kinderen aan het front. Gelukkig waren er Kiwanis-leden uit Kiev, die paaseitjes voor hen verstopten om hun leven wat aangenamer en leuker te maken, misschien zelfs wel wat normaler. In Duitsland vertelden vluchtelingen hun verhaal over de onrust in hun land, in Syrië en Afghanistan. Kiwanis was erbij en zorgde voor Duitse taalles, hulp bij huisvesting, opleiding, werk en andere zaken. Een gezin van zeven kwam vanuit Syrië aan in Ontario (Canada), nadat ze vier jaar in een vluchtelingenkamp hadden gewoond. Kiwanis was erbij, om samen met andere organisaties te helpen bij huisvesting en andere zaken. En in de Amerikaanse staat Wisconsin zetten Kiwanis-leden zich in om nieuwe buren te verwelkomen, waar ze ook vandaan komen of heen gaan.

KI 0316 Germany refugees-1
Duitse Kiwanis-leden helpen vluchtelingen die ontheemd zijn vanwege oorlog.
218A2286
Een huis van Kiwanis biedt al tientallen jaren onderdak aan ontheemden.

Stel dat u mensen zou kunnen helpen om zichzelf te helpen …

[copy] Voor sommigen kan een project of droom niet groot genoeg zijn. Het is prachtig om kleding te geven aan mensen die dat nodig  hebben, maar stel dat je ze kunt leren om zelf kleren te maken … Het is geweldig om daklozen eten te geven, maar stel dat je ze daarnaast ook douchegelegenheid kunt bieden, medische zorg, financiële hulp, juridisch advies en hulp bij het zoeken naar een baan … Alle beetjes helpen; soms kan dankzij dat ene beetje het leven van iemand voorgoed veranderen. Op Vanuatu, een eilandje in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan, leren vrouwen naaien. Dit project is opgezet en georganiseerd door Kiwanis-leden uit Nieuw-Zeeland. De vrouwen gebruiken deze nieuwe vaardigheden om zelfvoorzienend te worden. Zo kunnen ze zelf geld verdienen door kleren en textielproducten te verkopen op de markt, vooral aan de toeristen die de eilanden bezoeken. In New Orleans zetten Kiwanis-leden van zo’n dertien clubs zich in voor talloze projecten, vele daarvan gericht op het verbeteren van de situatie van daklozen. Deze Kiwanis-leden uit Nieuw-Zeeland en New Orleans willen niet alleen een project afhandelen en weer doorgaan; ze willen mensen een beter leven bezorgen door hen instrumenten te bieden waarmee ze zichzelf kunnen helpen.

20130107_Kiwanis_009-1
In New Orleans worden maaltijden uitgedeeld door Kiwanis-leden bij Lantern Light, een daklozenopvang.
_DSC8804-1
Het project Threads Across the Pacific (Draden over de Stille Oceaan) heeft als doel vrouwen van Vanuatu te helpen om zelfvoorzienend te worden.

Stel dat u kinderen zou kunnen helpen, waar ze zich ook bevinden …

Alle kinderen, waar dan ook, hebben recht op liefde en een gelukkig, gezond en veilig leven. En het recht om te leren. Veel Kiwanis-clubs hebben zich ten doel gesteld kinderen op te zoeken om hen nieuwe dingen te leren, hen aan te moedigen om te groeien, nieuwsgierig te zijn en te spelen, hen raad te geven en te leren hoe waardevol het is om vrijwilligerswerk te doen en een leider te zijn. Er waren projecten bij op boerderijen, waar we iets konden leren over dieren. Andere projecten speelden zich af in wasserettes, waar je de tijd kunt doden met boeken lezen. En soms geven Kiwanis-leden adviezen op wel heel onverwachte plaatsen, zoals in een kappersstoel.

Worlds Largest Laundromat-2
Kiwanis-leden geven leesles in de grootste wasserette ter wereld in Berwyn in de Amerikaanse staat Illinois.
Kiwanis Kids Free Fun Day_145
Kinderen bekijken dieren op de boerderij op de Kiwanis Kids Free Day in Sarnia (Ontario, Canada).
B33I0127
In Frankfort in de staat Kentucky geeft kapper Moe Shands de achtjarige TJ Shuck een knipbeurt én advies over zijn toekomstige loopbaan.

Stel dat u kinderen zou kunnen helpen om iets nieuws te leren …

Iedereen kan wel iets bijdragen. Iedereen heeft een verhaal te vertellen en kan iets betekenen voor een ander. Iedereen kan zijn kennis doorgeven. Veel mensen doen dat in een club door middel van vrijwilligerswerk. Al honderd jaar zetten Kiwanis-leden hun tijd en talenten in om kinderen te helpen leren. En als ze zelf geen les kunnen geven, organiseren ze projecten met deskundigen die dat wel kunnen. Er zijn talloze Kiwanis-projecten waarbij kinderen leren hoe belangrijk wetenschap, cultuur, kunst en onderwijs zijn.Lokalen inrichten in Jamaica, muzikale talenten belonen in Canada, de geschiedenis van het sumo-worstelen in Japan, vissen met patiëntjes in de VS – allemaal dingen waarbij Kiwanis kinderen iets leert.

KI 0118 japan sumo
Kinderen in Japan leren meer over de culturele geschiedenis van het sumo-worstelen.
St. James Retirement Basic School, Jamaica
De basisschool St. James Retirement in Jamaica heeft een toelage van het Kiwanis Kinderfonds gekregen.
218A2580
Van Vancouver tot Newfoundland, op de festivals van Kiwanis treden de beste muzikanten van Canada op.
190111_CLS_01
Kiwanis-clubs laten mensen met een beperking en hun familie genieten van het waterleven.

Stel dat u de tieners van vandaag zou kunnen helpen om de leiders van morgen te worden …

Wat is er nu mooier dan kinderen helpen om te groeien en succesvol te worden? Niets, volgens de leden van Kiwanis. Daarom steken ze ontelbare uren in hun werk met jongeren in Kiwanis-programma’s. In de sponsorclubs van Kiwanis: K-Kids, Builders Clubs, Circle K en Key Clubs, waar jongeren de kans krijgen om te leren leiding te geven door vrijwilligerswerk. Veel mensen zeggen dat ze dankzij een jeugdprogramma van Kiwanis zijn geworden wie ze nu zijn. Daar kregen ze kansen die ze anders niet hadden gehad, en er werden deuren geopend die anders misschien gesloten waren gebleven. Harold Ekeh (zie onder) was lid van een Key Club. Volgens hem is het aan de steun van deze club te danken dat hij werd toegelaten op alle acht Ivy League-universiteiten in de Verenigde Staten – een indrukwekkende academische prestatie. “Ik wil kunnen zeggen dat ik mijn steentje heb bijgedragen aan de gemeenschap en aan de wereld. En het is de Key Club die me heeft geïnspireerd om dat te doen,” zei hij. “Als je ziet dat er iets niet goed gaat in jouw gemeenschap, dan heb jij de macht om dat te veranderen.”

042216KIWANISkey0038-1
De macht van een Key Leader verandert leerlingen in de leiders van morgen.
_MG_2915
Volgens Harold Ekeh werd hij toegelaten op alle acht Ivy League-universiteiten dankzij de leiderschapsvaardigheden die hij bij de Key Club leerde.
Life in the Clouds
Tieners nemen deel aan een medische missie in de Hondurese gemeente Jutiapa.

Stel dat je zou kunnen zorgen voor een veilige plek waar kinderen kunnen opgroeien en spelen …

Kinderen horen te spelen; aan ons volwassenen de taak om ze te beschermen en te zorgen voor een plek waar ze dat kunnen doen. Kiwanis-clubs hebben daar heel geschikte projecten voor. Kiwanis legt speelplaatsen aan, organiseert evenementen in buurten (familieparcoursen, festivals, sleeën in Californië – waarbij de Kiwanis-leden hun eigen sneeuw meebrengen!), en schaaklessen om de hersenen te laten kraken en nieuwe vrienden te maken. Hebt u ooit op een speelplaats onder aan een glijbaan gestaan, de armen wijd, roepend naar een kind: Toe maar, je kunt het!, waarop het kind het aandurft en glijdt? De lach van dat kind is goud waard.

Rockshrimp_lowres72dpi_25
Een hardloopwedstrijd van 5 km voor gezinnen is een van de activiteiten tijdens het jaarlijkse Saint Marys Rock Shrimp-garnalenfestival.
2018.06.19 Stand for Children Day-0522-1
Kinderen maken plezier en hun ouders leren tijdens een gratis evenement.
_S7A6964-1
Kiwanis-leden uit Texas leren kinderen schaken – niet alleen strategisch denken, maar ook belangrijke levenslessen.
2018.06.19 Stand for Children Day-0702-1
Kinderen mogen muziekinstrumenten uitproberen tijdens de Stand for Children Day, een jaarlijks evenement in Bowling Green (Kentucky, VS).
_S7A6923
Kiwanis-leden uit Canada sponsoren een nagebouwd dorp van bijna een hectare groot, waar kinderen leren over veiligheid thuis en op de fiets.

Stel dat u zou kunnen helpen op een moment dat de hulp het hardst nodig is …

Goedheid komt uit het hart, vooral in zware tijden. Het zit in ons om te helpen als anderen pijn hebben, in moeilijkheden verkeren, in tijden van rampspoed. Toen Henryville in de Amerikaanse staat Indiana werd getroffen door een tornado, schoot Kiwanis te hulp. Toen het Midden-Westen van de VS werd getroffen door overstromingen, kwam Kiwanis helpen. Maar Kiwanis-leden komen niet alleen in actie bij rampen. Ze zijn altíjd in actie, staan altijd klaar als ze nodig zijn.

KI 0812 CA dog CREDIT
Leden van een Builders Club zamelen geld in voor een nieuw kogelvrij vest voor “agent Berko”, de politiehond uit Los Gatos (Californië).
Kiwanis Club of Atlantic in Hamburg
Kiwanis-leden brengen duizenden maaltijden naar een overstroomde stad in de Amerikaanse staat Iowa.

Stel dat u zou kunnen zorgen dat uw gemeenschap beroemd werd …

Elk jaar bent u erbij, al jarenlang, op het festival bij u in de buurt. U zit in de attracties, eet een suikerspin, doet spelletjes. Maar stel nu eens dat u de handen ineen slaat met de organisatoren om het festival nog succesvoller te maken … U weet het misschien niet eens, maar een aantal van de grootste evenementen ter wereld wordt gesteund door duizenden Kiwanis-clubs. Zo is er een cool jazzfestival in Zwitserland, een heet peperfestival in Louisiana. In Texas wordt een culturele fiësta georganiseerd, in Pennsylvania een heerlijk chocoladefestival. En nog veel meer. U kunt helpen om al dit leuks mogelijk te maken!

KI 1213 PA chocolate
Chocoladesoezen proeven tijdens de Chocoladetocht in het stadje Lititz in Pennsylvania (VS).
kiwanis fiesta 2016368-1
Wervelende kleuren en galmende muziek tijdens een zeer succesvol cultureel festival van Kiwanis, dat al jarenlang gehouden wordt.
DSC_2152
Bij Kiwanis houden ze van lekker eten. Logisch dus dat de clubs vaak geld inzamelen met voedselfestivals.
DSC_2044-1
Er zijn niet alleen pepers te zien bij deze gloeiend hete fondsenwervingsactie; je kunt er ook kennismaken met de talenten van plaatselijke verkopers van lekker eten en huisvlijt, muzikanten en sponsors.
Nico (2) from Niedernhall at the entrance of the "Big Top" tent.
Mooie publiciteit voor Kiwanis dankzij succesvol uithangbordproject van  Duitse clubs. Welkom in het circus!
Reenactment of The Battle of Stoney Creek
Slag bij Stoney Creek nagespeeld in Canada.
_DSC3456
Muziek in New Orleans-stijl staat centraal tijdens benefietfestival in Zwitserland.

Stel dat u iets goeds zou kunnen doen op wereldschaal …

Iedereen heeft weleens hulp nodig. De meeste van onze Kiwanis-clubs doen vrijwilligerswerk dicht bij huis, maar er zijn ook mogelijkheden om mensen ver weg te helpen. Kiwanis-leden in de Amerikaanse staat Montana financieren een school en weeshuis in Oeganda, meer dan 13.000 km verderop. Een Kiwanis-lid uit Washington heeft een gezondheidsproject in de hooglanden van Honduras opgezet. En in het kader van de Wereldwijde Campagne voor Kinderen van Kiwanis International wordt jodium aan zout toegevoegd, om ziekten ten gevolge van jodiumgebrek – de belangrijkste oorzaak van vermijdbare verstandelijke handicaps – uit te bannen. Dankzij Kiwanis zijn veel mensen gezonder.

2014 HondurasDSC_7211-1
Schoonheid en tragedie gaan hand in hand in de hooglanden van Honduras.
DSC_7962_EDIT-1
Kiwanis-leden uit de Amerikaanse staat Montana financieren een school in Oeganda.
_MG_4866
Kiwanis werkt samen met UNICEF in de strijd tegen ziekten ten gevolge van jodiumgebrek.

 

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s