GEHOOR GEVEN AAN DE OPROEP OM TE LEIDEN

Wat is een leider? En wat is het juiste ogenblik om er een te worden? Lees wat de experts erover zeggen.

Door Christopher Roman 

Wat is leiderschap? Kan iedereen zich ontpoppen als leider, of word je zo geboren? Leiderschap is er in vele soorten en maten – vooral binnen een organisatie als Kiwanis, waar de leden ondersteund worden door een netwerk van leiders.  Als je lid bent van Kiwanis heb je de eerste stap gezet om een leider in jouw gemeenschap te worden. Maar wat is de volgende stap? En wanneer is het tijd? Hoe blijf je groeien en word je een leider?   

Hoe definieer je leiderschap? We vroegen het aan de experts.  

J.J. Peller

J.J. Peller, businesscoach bij Carson Coaching, zegt dat het bij leiderschap niet om jezelf gaat, maar om de ander. Voordat hij zich in 2019 aansloot bij Carson was hij coach, spreker en trainer met zijn eigen bedrijf en reisde hij door het land voor lezingen en een-op-een ontmoetingen met ondernemers. Het is belangrijk om een hoge standaard voor jezelf te hanteren en hieraan te voldoen. “Leiders zijn mensen die nieuwe leiders creëren. Leiders inspireren, moedigen aan, en stellen anderen in staat om het beste uit zichzelf te halen, zowel in persoonlijk als professioneel opzicht,” zegt hij. Peller vindt dat leiderschap niet zozeer draait om de baas zijn, maar dat het vooral neerkomt op mensen naar een hoger niveau tillen.  

Paul Palazzolo

Paul Palazzolo, de voormalige voorzitter van Kiwanis International, werd in 1980 lid van Key Club. In die tijd ging hij naar de middelbare school in Springfield, Illinois. Hij ziet leiderschap als het identificeren van behoeftes en het samenstellen van een team om aan die behoeftes te voldoen. Nadat adviseurs uit zijn district hem daartoe aanspoorden, ging hij leiderschapsrollen vervullen. In die tijd was het moeilijk voor jonge mensen om in een leiderschapspositie terecht te komen, maar Palazzolo zag de noodzaak om meer jongeren erbij te betrekken. “Het was nodig om oude projecten af te kappen en meer relevante zaken op te pakken,” zegt hij. “Dat is een sleutelwoord bij Kiwanis: Je diensten moeten relevant zijn voor je gemeenschap.” Daarom gaf Palazzolo het goede voorbeeld: Als lokale voorzitter, vicegouverneur, en district-gouverneur liet hij zien dat iemand van 29, met een baan en een huwelijk, nog steeds tijd aan de gemeenschap kan besteden.  

Jan Hyde

“Als een leider moet je in staat zijn om mensen door veranderingen heen te loodsen,” zegt Jan Hyde, district-voorzitter en hoofd educatie en leiderschapsontwikkeling in het district Australië. “Je groeit in je rol als leider als je in staat bent om met verandering om te gaan en die verandering, samen met anderen, naar je hand te zetten.” Je bent nooit te oud om te leren en nieuwe taken op je te nemen, aldus gepensioneerd leraar, voormalig clubvoorzitter, secretaris, vicegouverneur en district-gouverneur Hyde. Voor haar is samenwerken met anderen essentieel en door samen beslissingen te maken, mensen te coachen en aan te moedigen, creëer je een gedeelde visie voor de groep. Toen ze, bijvoorbeeld, vicegouverneur werd, was ze in een bestuur van vijftien personen de enige vrouw. Ze was nieuw en leergierig en stortte zichzelf op haar functie, want werkervaring, zo zegt ze, is essentieel om een goede leider te zijn. 

Argentina Davila-Luevano

In Californië nemen de Spaanstalige clubs snel toe in ledenaantal, dankzij de vicegouverneur van Immediate Past Division 26, Argentina Davila-Luevano. Doordat ze al tien jaar lid van Kiwanis is, weet ze dat we voldoening halen uit het helpen van mensen en dat een leider continu en levenslang leert van anderen. Om die reden heeft ze meerdere leiderschapsposities vervuld, zoals secretaris en voorzitter en ze was zelfs mede-oprichter van Kiwanis-club San Pablo. Ze neemt deel aan besturen en commissies van andere dienstverleningsorganisaties in het gebied. Om een leider te zijn, zo zegt Davila-Luevano, moet je er oprecht in geïnteresseerd zijn om anderen te helpen hun doelen te bereiken. 

Shawn “Spike”

Shawn “Spike” Smith, een derde generatie Kiwanis-lid in Pittsburgh Pennsylvania, is het hiermee eens. Sinds hij lid werd in 2015 heeft hij meerdere leiderschapsrollen vervuld op club- en districtsniveau. Op dit moment is hij voorzitter en hoofd public relations bij Kiwanis-club Sheraden en aangesteld vicegouverneur bij de vijfde divisie in het Pennsylvania-district. Hij herinnert zich het moment dat hij werd verzocht om naar een vergadering te komen. Hij greep de kans. Een leider denkt eerst aan anderen, volgens Smith. Hij hangt het servant leadership-model aan, omdat het voorzitterschap van een Kiwanis-club het individu overstijgt. Smith ontwierp “LGBTQ and YOU” voor de Pennsylvania district-conventie in 2018 en heeft presentaties gehouden tijdens andere Kiwanis-evenementen en vergaderingen van de Rotary-club. Tijdens de internationale Kiwanis-conventie in 2019 stelde hij de formulering van de bescherming van seksuele geaardheid en genderidentificatie voor, waardoor Kiwanis International de eerste internationale dienstverleningsorganisatie is die dat opneemt in het antidiscriminatiebeleid. 

7 stappen om een betere leider te worden: 

Of je nou een leider bent of een wil worden, er is altijd ruimte voor groei. Houd de stappen hieronder daarbij in het achterhoofd. 

1. Onthoud waarvoor je het doet  
Neem een moment om de voors en tegens in kaart te brengen en bedenk wat er zou gebeuren als je geen leiderschapsrol op je neemt.  “Wat is jouw reden om een next-level leiderschapsrol te gaan vervullen om nog meer mensen te helpen?” vraagt J.J. Peller.  “Mis je een kans voor zelfontplooiing als je kiest voor comfort en geen leiderschapsrol op je neemt? Als je uit je comfortzone stapt, is dat een kans om jezelf te ontwikkelen en om een betere versie van jezelf te worden.”  

Als je de nieuwe taak op je neemt, herinner jezelf dan aan je missie, want dit zal bepalend zijn voor je stijl van leiderschap. Om een gezamenlijke visie te ontwikkelen, moet je in je eigen doelen geloven om anderen ervan te kunnen overtuigen.  

2. Neem de stap  
Conventies, zowel internationaal als in je eigen district, zijn uitstekende gelegenheden. “Daar doe je ideeën en inspiratie op,” zegt Paul Palazzolo.  “Ongeacht het succes van jouw club, neem de stap, want jouw ideeën kunnen het verschil maken. Kiwanis is een vereniging van clubs die leiders helpt bij het nastreven van hun visie.” 

3. Luister aandachtig  
“Luisteren doe je niet passief”, zegt Peller. Voor hem is het belangrijk om de micro-doelen van de mensen met wie hij werkt te kennen, zodat hij ze kan bijstaan bij het bereiken ervan.  “Luister, zodat je de hart- en polsslag van de mensen die je leidt, leert begrijpen.” 

4. Communiceer op een efficiënte manier  
Om mensen op één lijn te krijgen, moet je de visie duidelijk over kunnen brengen. Neem tijd om op de visie te reflecteren en bedenk wat de club bereikt moet hebben aan het eind van het jaar. Palazzolo adviseert om retraites met je beste mensen te organiseren, zodat je kunt bepalen wie je wilt stimuleren om een leiderschapspositie op te pakken. Input vragen, tussentijds evalueren en je doelen helder uiteenzetten, zullen de club vooruithelpen.  

5. Observeer andere leiders  
“Nabijheid is kracht,” aldus Peller. Als we ons in de buurt van gelijkgestemde leiders begeven, zal dit ons verlangen om de noodzakelijke vaardigheden te leren aanwakkeren.        

Jan Hyde adviseert om verschillende soorten leiders te observeren, vooral binnen Kiwanis, en na te denken over de vaardigheden en stijlen die ze inzetten als leider – ongeacht hun positie. Probeer vooraf zoveel mogelijk te leren, maar onthoud dat je tijdens het werk ook vaardigheden zult moeten opdoen. Argentina Davila-Luevano zegt dat je zoveel mogelijk over je taak moet leren en dat het nuttig is om je sterktes en zwaktes in kaart te brengen.   

Luister naar podcasts, lees boeken en raadpleeg andere bronnen waar je de leiderschapservaringen van anderen kunt leren. Kennis en goede raad van leiders die hun vak tot in de puntjes beheersen, zijn in verschillende media beschikbaar.  

6. Zoek of word een mentor  
Veel mensen denken dat je eerst succes moet hebben voordat je een mentor kan zijn. Volgens Peller is dit niet het geval.  “Als je succes ziet als een route van A tot Z, en je bent bij D, dan kun je iedereen die bij A, B of C is begeleiden.”   

Een leider moet meer leiders creëren. Als anderen hem niet een duwtje in de rug hadden gegeven, zou Spike niet bereikt hebben wat hij nu heeft bereikt. Leiders moeten anderen altijd taken geven die ervoor zorgen dat ze zichzelf gaan zien als wezenlijk onderdeel van de organisatie.   

Stel een team samen, zegt Hyde, en gebruik de hulp. Vind iemand bij wie je niet aarzelt om advies en steun te vragen. Als je hulp vraagt bij zaken waar je geen verstand van hebt, ben je niet zwak – dan ben je flexibel.  

7. Maak plezier.  
Leiderschap is belangrijk, aldus Smith, maar neem de dingen niet te serieus. “Als je er geen plezier in hebt, stop er dan mee. Leiding geven aan Kiwanis betekent dat je mensen helpt die anderen helpen. Maar als het voor jou alleen om werk draait, dan sla je de plank mis.” 


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s