HOU JE HERSENEN ACTIEF

Adem, lees, neem risico’s en maak plezier.

Actief blijven houdt normaal gesproken in dat je fysiek in vorm blijft, met oefeningen of een vorm van lichamelijke inspanning. Er is echter nog een belangrijk aspect van „actief blijven” dat de meeste mensen verwaarlozen: je geest actief houden.     

In feite is „je hersenen oefenen” een van de belangrijkste oefeningen die je kunt doen.    

“Onze hersenen veranderen voortdurend en bouwen nieuwe verbindingen in de loop van ons leven”, aldus Lori Desautels, assistent-professor aan het „College of Education” van de Butler-universiteit in Indianapolis, Indiana. “Je bent hier nooit te oud voor, want de hersenen ontwikkelen zich op basis van ervaring. Als je geen nieuwe ervaringen hebt, kwijnen je hersenen weg.”    

Voor Kiwanis-clubleden die zich inzetten in dienstbaarheid, is het volgens Desautels belangrijk om ook tijd voor zichzelf te nemen. Volwassenen in de beroepsbevolking met een druk sociaal en vrijwilligersleven zetten hun behoeften vaak op de laatste plaats.    

“Mededogen met jezelf, voor jezelf zorgen, is helemaal niet egoïstisch,” zegt ze; het is belangrijk dat je jezelf fris blijft houden. “Als je te moe bent, heb je nog weinig te geven.”    

Desautels stelt de volgende methodes voor om zelfzorg voor je geest en ziel te initiëren:     

Breng vernieuwing in je leven. Als je buiten je comfortzone stapt, bied je een kans aan activiteiten die het denken stimuleren. Hierbij horen ook zaken die op het eerste gezicht weinig comfortabel kunnen lijken. Deze activiteiten kunnen betrekking hebben op kunst, naaiwerk, haakwerk of muziek. Zulke activiteiten helpen om de stress-responssystemen tot rust te brengen.    

Lees, studeer en leer bij.  Lees interessante boeken, studeer op verschillende plaatsen en probeer nieuwe technologie uit. Nieuwsgierigheid en verwachting zijn belangrijk om de geest actief te houden; aangezien onze hersenen ingesteld zijn op overleven, worden we gemotiveerd voor de volgende nieuwe ervaring.    

Haal diep adem.  Ademhaling is een werktuig dat je zenuwstelsel kan regelen. We ademen vaak oppervlakkig en zonder erbij na te denken. Haal drie keer langzaam en diep adem, adem langzaam uit en doe je hartslag en bloeddruk dalen. Desautels stelt voor deze oefening twee keer per dag te doen.     

Probeer mindfulness.  Probeer gefocuste aandacht toe te passen, bijvoorbeeld met aandachtige oefeningen, en houd hierbij rekening met je ademhaling. Ga rustig zitten of liggen en focus gedurende 90 seconden op een stimulans, zoals muziek of zelfs het geluid van vogels. Deze oefening maakt je lichaam vrij van negatieve emoties. Heb je geen geluid dat je leuk vindt? Probeer het met je smaakpapillen: stop een druif, een rozijn of wat kauwgom in je mond. Concentreer je op de smaak en bereik dezelfde resultaten.    

Maak plezier! Plezier komt voort uit twee zaken: belangstelling en passie. Put uit je belangstelling en de dingen waarvoor je passie voelt, iets wat je leuk vindt, maar waarvoor je geen tijd vrijmaakt. Probeer te koken of te bakken.    

Kom uit de sleur. Verander je routine. Mensen zijn zulke gewoontebeestjes: we doen dezelfde dingen op dezelfde manier, telkens opnieuw.    


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s