UITSTIJGEN BOVEN JEZELF

Zelfs midden in de coronapandemie lukt het Kiwanis-clubs om hulp te bieden. 

Kiwanis-clubs zijn er om hulp te bieden wanneer dat het meest nodig is in hun gemeenschap. Zelfs nu het coronavirus rondwaart, weten de leden manieren te vinden om de omstandigheden waarin we allemaal leven te overstijgen. Hier zijn een paar inspirerende voorbeelden van clubs, overal ter wereld, die er stáán nu het echt nodig is.


Panama-Stad (Panama)

Snelle reactie dankzij plaatselijke connectie

De Kiwanis-club van Crucible C3 in Panama kwam meteen in actie toen het coronavirus toesloeg. Dat was mede mogelijk door een gunstige combinatie: een traditie van hulp aan plaatselijke organisaties en een belangrijke connectie van de leiding van de club.

De president van de club, Isaac Borbua, is lid van de ACP, de instantie die het Panamakanaal beheert. Hij was dus in de positie om leiding te geven aan een gezamenlijke actie van de technici van de ACP om plaatselijke organisaties te helpen die de club al eerder had gesteund. Dus dat deed hij. Hij zamelde geld in bij de ACP, dat vervolgens gebruikt kon worden voor de aankoop van voedsel en schoonmaakproducten.

In totaal bedroeg de schenking van de ACP 2600 balboa (de Panamese munteenheid). Op 30 april leverden clubleden goederen af bij vijf verpleeghuizen en andere instellingen, met bewoners van aidspatiënten tot gehandicapte kinderen. 


Erbach/Odenwald (Duitsland)  

Hulp tijdens quarantaine aan moeilijk bereikbare kinderen

In verband met corona moest de Kiwanis-club van Erbach/Odenwald alle evenementen afgelasten. Daarop besloten de leden het beschikbare geld voor andere zaken te gebruiken: verschillende kleinere schenkingen aan belangrijke doelen, verder weg.  

“In Duitsland hebben we geluk,” zegt oud-president Stefan Uhrig. “Hier gaat het vaak om speelgoed voor een kleuterschool of schooltassen voor arme kinderen.”   

De club was betrokken bij twee projecten, een in Peru en een in Oeganda. Met het laatste benefiet-evenement vóór de lockdown haalde de club € 500 binnen voor Casa Verde, een kindertehuis in de Peruaanse stad Arequipa.

En in Oeganda heeft een organisatie genaamd Abaana Afrika een school gebouwd voor de kinderen van het dorp. De school wordt nog steeds ondersteund door deze groep. Toen de school de deuren moest sluiten en de leerlingen naar huis stuurde, liepen de kinderen ook hun gezonde maaltijden mis, vooral omdat veel ouders ook thuis moesten blijven en niet konden werken. Met de schenking van de club konden zeven gezinnen een maand lang van voedsel worden voorzien.  

Intussen was de club ook dichter bij huis actief. Een plaatselijke radiozender berichtte over geldgebrek van opvanghuizen voor vrouwen. Daarop kochten Kiwanis-leden bordspelen voor de kinderen in een van die huizen. Ze kregen zelfs korting van een winkel in de buurt.  

Ook deelden ze stoffen mondkapjes uit met het Kiwanis-logo erop, die de club had gekocht van een partnerclub in het Oostenrijkse stadje Schärding. De club kocht ook een aantal mondkapjes voor de leden. Op een gegeven moment vroeg een winkelbediende Uhrig waar al die mondkapjes toch vandaan kwamen. Ze vertelde dat ze op één dag acht mensen had zien lopen “met de naam Kiwanis op hun gezicht”.


Kendall-South Dade (Florida, VS)

Clubs helpen Hope met toelage

Een voedselbank en een hulporganisatie in Kendall-South Dade, in de Amerikaanse staat Florida, zagen de hulpvraag tijdens de pandemie met 500 procent stijgen. Daarop besloot de plaatselijke Kiwanis-club een toelage van het Kiwanis Kinderfonds te gebruiken om hen te helpen.  

“Wij willen hoop bieden in deze crisis,” zegt Diana Morrell, secretaris van de club in Kendall-South Dade.   

Met het geld kon de organisatie, Bridge to Hope, 51 gezinnen helpen die door de schoolbesturen waren uitgezocht.Veel van deze gezinnen hebben geen auto. Daarom brengt Bridge to Hope de levensmiddelen, schoolspullen, handontsmettingsmiddelen en mondkapjes bij de mensen thuis. Dankzij de toelage konden ze hier de hele zomer mee doorgaan.


High Point (Noord-Carolina, VS)

Karavaan steekt hart onder de riem

Iedereen kan wel wat bemoediging gebruiken, deze dagen. In april staken leden van de Kiwanis-club van High Point, in de Amerikaanse staat Noord-Carolina, leden van de door hen gesponsorde Aktion Club een hart onder de riem. Met borden waarop ze hun steun betuigden, reden ze langs zeven instellingen waarvan de bewoners in quarantaine zaten. De meeste Aktion Club-leden wonen in een instelling. Zo konden ze, met inachtneming van de anderhalvemeter-maatregelen, even naar buiten voor wat sociale contacten.


Portmore (Jamaica)  

Kiwanis-leden maken zorgplan

De Kiwanis-club van Greater Portmore, aan de zuidkust van Jamaica, reageerde snel op de coronapandemie. De club maakte een plan. Het plan, #WECARE, was bedoeld om medewerkers in de medische en dienstverlenende sector in de divisie Jamaica 23 West in fases te ondersteunen, evenals anderen die bijzonder kwetsbaar waren in verband met corona.

In fase één, in maart, kocht de club ontsmettende handgel en schoonmaakproducten, die ze afleverden bij het politiebureau en het gezondheidscentrum in Greater Portmore en de brandweer van Waterford. Samen met de Kiwanis-clubs van Sunshine City, Portmore en Central Portmore maakte de club meer dan 1000 mondkapjes voor zorgcentra voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking.

De leden van Greater Portmore schonken tien zakken met elk 50 kg rijst aan de gemeente, voor de hulppakketten die aan ouderen werden uitgereikt. Daarnaast stelden ze samen met de Kiwanis-club van Portmore hulppakketten met voedsel en andere eerste levensbehoeften samen en brachten die naar bewoners die vanwege vermoedelijke besmetting met corona in quarantaine waren. 

In april begon fase twee. De club schafte zes plastic vaten aan en transformeerde die tot desinfectiezuilen voor ziekenhuizen en politiebureaus.

“De gemeenteraad van Portmore City zegde toe om ons te helpen de vaten dagelijks met water te vullen,” zegt Nordia Campbell, president van de club in Greater Portmore.


Cheyenne (Wyoming, VS)

Club zamelt geld in voor gemeenschap en medeclubleden

Voor de Kiwanis-club in Cheyenne in de Amerikaanse staat Wyoming was het coronavirus aanleiding om zich nog meer in te spannen voor vrijwilligerswerk in de gemeenschap.  Om te beginnen keken ze naar de voedselsituatie.  

“We brachten de behoeften van de gemeenschap in kaart,” vertelt clublid Tim Sheppard.  

De club, die 270 leden telt, ging door met de bijeenkomsten, zij het online. Er werd een commissie opgericht om geld in te zamelen voor coronahulp. Leden benaderen twee voedselbanken in de buurt; deze raadden hen aan contact op te nemen met de Rockies-voedselbank, die hen bevoorraadt. Deze grotere voedselbank was bereid om de voedselbanken in Cheyenne te ondersteunen met het geld van de club. Halverwege de maand mei had de club al bijna 30.000 dollar ingezameld.

Het doel werd uitgebreid toen een clublid besmet raakte en werkloos werd. Het fonds wordt nu besteed aan twee doelen: 70 procent voor de plaatselijke voedselbanken en 30 procent voor leden die in nood verkeren vanwege de pandemie.  

De club ging een partnerschap aan met The United Way in Laramie County, zodat die organisatie het grootste deel van het fonds kon beheren. Zo hoefden de leden niet hun mede-leden persoonlijk om hulp te vragen, maar konden ze een formulier voor The United Way invullen.

“Dit is nieuw voor ons,” zegt Sheppard. “En het is niet duur om een of andere vorm van behoefteanalyse uit te voeren.Kiwanis kan nu werkelijk een steentje bijdragen. En dat moeten we ook doen, vind ik.”


Een langere versie van dit verhaal is verschenen in het augustus-nummer (2020) van Kiwanis-magazine.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s