BOEKEN ALS BRON VAN MEDEDOGEN

Een vrouw met een missie heeft ons een doorzoekbare databank met een brede waaier aan kinderboeken geschonken.

Tura Foster Gillespie uit Arlington in de Amerikaanse staat Virginia wil met haar project Teaching Cultural Compassion ons mededogen aanwakkeren.

“Pas wanneer we alle mensen waardig en respectvol behandelen, kunnen we werkelijk iets leren over andere culturen en die culturen ook leren te waarderen”, schrijft ze op haar website (teachingculturalcompassion.com).

En dat doet ze met behulp van prentenboeken voor kinderen. Tijdens haar studententijd aan het Wesley Theological Seminary in Washington, D.C. – van 2013 tot 2016 – werkte ze in een boekhandel om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Op een dag vroeg een collega die een pauze nam haar even in te vallen op de afdeling kinderboeken. Gillespie maakte er kennis met een klant, en die ontmoeting zou de kiem zaaien van Teaching Cultural Compassion.

“Er stapte een Afro-Amerikaanse mama op me af. Ze zag er wat overstuur uit. Ze keek me aan en vroeg: Heb je hier geen boeken met personages die op mijn kind lijken?’”

Samen met haar klant doorzocht Gillespie de hele collectie kinderboeken, maar dat leverde maar twee boeken op, beide uit de jaren 1960.

“We zijn nu 50 jaar later en ik zie echt geen enkele reden waarom ik niets beters kon vinden”, vertelt Gillespie. “Dat is helemaal niet oké.”

En daarmee had ze haar missie gevonden: ze zou op zoek gaan naar kwaliteitsvolle prentenboeken voor kinderen die een afspiegeling zijn van de ervaringen van een uiteenlopende groep kinderen, en die boeken zou ze dan onderbrengen in een doorzoekbare online databank. Intussen telt haar database meer dan 1000 titels, en elke dag komen er nog boeken bij. Gillespie heeft zich ook tot doel gesteld iedereen te overtuigen van het grote belang van die inclusieve verhalen. Dat staat ook te lezen op teachingculturalcompassion.com.

“Kinderen moeten zichzelf herkennen in boeken”, zegt ze. “En kinderen moeten zien dat kinderen die er anders uitzien ook de helden in een boek kunnen zijn. Op die manier zien we allemaal de unieke waardigheid in de mensheid, in onszelf en in elkaar. Onze kinderen moeten beseffen dat ze tot grootse dingen in staat zijn, maar ze moeten ook inzien dat iemand die er anders uitziet daar net zo goed toe in staat is. Als ze weten dat iemand die er anders uitziet een held kan zijn in een boek, zullen ze dat ook makkelijker aannemen over mensen in hun wereld die er anders uitzien dan zij. Iedereen is tot grootse dingen in staat.”

Ook volwassenen lezen die verhalen maar al te graag, heeft ze gemerkt. Prentenboeken waaruit diversiteit spreekt, kunnen zelfs deuren openen en anders heikele onderwerpen zoals inclusie, gelijkheid en mededogen bespreekbaar maken.

“Prentenboeken zijn de kleinste gemene deler wat empathie betreft”, aldus Gillespie. “Als je in een prentenboek voor kinderen iemand ziet die ‘de andere’ is, dan zal je empathie vlug gewekt zijn, want het is de minst bedreigende ontmoeting met de andere die je maar kunt hebben. Als je bovendien met de ogen van een kind naar iets kijkt, is het makkelijker om empathie te voelen, want er is altijd dat vermoeden van onschuld. Zelfs volwassenen kunnen zich dus makkelijker inleven in de andere als ze prentenboeken lezen. En er is nog veel ruimte om te groeien.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s