EEN BETERE JIJ, EEN BETERE IK, EEN BETERE WERELD

Waar je ook woont, en wat je ook doet, je kunt altijd mededogen verspreiden.

Verhaal door Georgianna Lee 

Je hebt de macht om de wereld ten goede te veranderen. Moment per moment. En handeling per handeling. Je hebt er alleen wat toewijding en oefening voor nodig. 

Misschien heb je geen tijd om de rekken van de voedselbank aan te vullen, of zit je krap bij kas en kun je geen gift doen voor dat dorp zonder stromend water. Maar mededogen, dat heb je altijd. Met een eenvoudige goede daad, een daad waaruit mededogen spreekt, gericht op jezelf en op de anderen, maak je al het verschil. En hoe meer mededogen je jezelf gunt, hoe meer mededogen je de anderen kunt schenken. 

Zullen we dan maar eens die mededogenspier gaan trainen? We zetten alvast een paar tips op een rijtje. 

Wik je woorden. 
Woorden doen ertoe. Hoe je jezelf toespreekt heeft een grote impact. Het kan je opbeuren, en het kan je onderuit halen. Zou je het niet tegen een vriend of geliefde zeggen? Zeg het dan ook niet tegen jezelf. Vraag jezelf eens af: Wat zou ik nu tegen mezelf kunnen zeggen dat aardiger is? 

Geef jezelf de toestemming om menselijk te zijn. 
Het is echt wel oké om “het niet allemaal voor elkaar te hebben”. Je mag best weleens huilen. Je mag je boos en jaloers voelen. Je mag het ook eens verknoeien. Al die dingen horen nu eenmaal bij het menszijn. Als je die erg menselijke eigenschappen van jezelf met de nodige warmte en aardigheid benadert, dan zul je ook de anderen makkelijker kunnen aanvaarden en begrijpen wanneer je die eigenschappen in hen herkent. Op dat moment komt waar mededogen tot leven. 

Stem je verwachtingen af op de werkelijkheid.
Stel dat je auto een lekke band heeft. Zou je dan verwachten dat hij nog veilig en soepel rijdt? Nee, hè? En toch verwacht je van jezelf dat je altijd goed blijft presteren, hoe je je ook voelt of wat het leven ook voor je in petto heeft. Hoe groter de kloof tussen je verwachtingen en de werkelijkheid, hoe groter je frustratie zal zijn. Sta eens stil bij hoe je leven momenteel loopt, en pas je verwachtingen aan je eigen werkelijkheid aan. Succes verzekerd! 

Laat de mensen je helpen. 
Hulp vragen kan erg moeilijk zijn. We vinden dat we alles zelf moeten kunnen oplossen. En toch zijn er mensen die je willen helpen en steunen. Ongetwijfeld heb je al vaak nee tegen ze gezegd. Maar nu is de tijd rijp om ja te zeggen tegen hulp! Je weet zelf ook wel hoe goed het voelt om anderen te helpen. Leer nu ook maar eens hulp te aanvaarden. En als iemand je nog eens een complimentje geeft, zeg dan luid en trots dank je wel, en geniet van de lovende woorden. 

Leer jezelf te vergeven. 
We kunnen ontzettend hard zijn voor onszelf en voor de mensen van wie we houden. Maar als je jezelf makkelijker kunt vergeven, zul je ook meer vergevingsgezind zijn tegenover de anderen. Iedereen maakt fouten. Iedereen is weleens onaardig. Het gaat erom dat we onze verantwoordelijkheid opnemen en het beter doen in de toekomst. Je kunt jezelf eindeloos voor het hoofd blijven slaan, maar daarmee zul je de wereld niet verbeteren. Begin dus maar eens met jezelf te vergeven en onderneem actie om de dingen recht te zetten. 

Uit je gevoelens tegenover de anderen. 
Zeg tegen de anderen wat je fijn aan hen vindt. Benoem wat je van hen hebt geleerd. Laat hen weten dat ze je hebben geïnspireerd. Met je woorden kun je anderen opbeuren en meteen ook je eigen dag goedmaken! Kies iemand die je vandaag je dankbaarheid wilt betuigen. Misschien inspireer je hem of haar wel en volgt hij of zij je voorbeeld. 

Ga op zoek naar het onschuldige, innerlijke kind.
Als kind waren we allemaal onschuldig. We wilden vastgehouden worden en geliefd zijn. We wilden spelen en onze wereld verkennen. Als je boos bent op iemand, probeer je dan eens hem of haar als kind voor de geest te halen. Probeer zijn of haar onschuld te zien. En spreek zo het zachtere deel van je hart aan. (Als je het nog eens moeilijk hebt, ga dan op zoek naar dat onschuldige kind in jezelf.) 

Zet jezelf in de bloemetjes. 
Wat is er fantastisch aan jezelf? Wat bewonderen de anderen in je? Van welke eigenschap houden ze? Waarop ben je zelf trots? Gun jezelf elke dag even de tijd om jezelf wat liefde en waardering te schenken. Met wat oefening word je zo je eigen cheerleader! Hoe beter je beseft hoe fantastisch je bent, hoe beter je fantastische dingen kunt doen voor de wereld. 

Maak van je neiging tot oordelen gezonde nieuwsgierigheid.
Als je merkt dat je over iemand oordeelt, stel jezelf dan deze vragen: Wat zou hij of zij meemaken? Hoe zou hij of zij zich voelen? Waar ontbreekt het hem of haar aan dat hij of zij zich op deze manier gedraagt? Onze nieuwsgierigheid laat ons toe door het uiterlijke gedrag heen te kijken en de persoon achter het gedrag te zien. Om zijn of haar kwetsbaarheid te zien. Onze nieuwsgierigheid laat ons inzien dat we onder de oppervlakte meer gemeen hebben dan we beseffen. (Oefen je nieuwsgierigheid wanneer je jezelf nog eens veroordeelt.) 

Ga op zoek naar goede bedoelingen. 
Probeer op zoek te gaan naar goede bedoelingen wanneer mensen er een boeltje van maken. Dat betekent niet dat je geen probleem hebt met wat ze hebben gedaan. Misschien moet je wel grenzen gaan afbakenen of duidelijk maken wat de impact van hun handelingen voor jou is. Maar als je daarbij hun goede bedoelingen probeert te zien, zal het allemaal veel rustiger verlopen. (Ga op zoek naar jouw goede bedoelingen wanneer je er zelf een boeltje van maakt.) 

Als je nieuwe dingen uitprobeert, kan dat wat vreemd aanvoelen. Je moet er ook voor oefenen, maar na verloop van tijd zul je merken dat het heel fijn voelt om wat aardiger voor jezelf te zijn. Als je aardig bent voor jezelf en mededogen hebt met jezelf, waaiert dat ook uit naar de anderen. En zo breng je verandering teweeg, medelevend moment na medelevend moment. 


Georgianna Lee

Georgianna Lee is counselor en coach. Haar grote passie bestaat erin mensen te helpen zichzelf te aanvaarden, mededogen te hebben met zichzelf en vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze hun zenuwstelsel kunnen sturen zodat ze onbezorgder en moediger in het leven kunnen staan. Ze helpt ouders een sterke en gezonde band met hun kinderen te smeden, zodat alle kinderen opgroeien met een groot gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en vertrouwen in diegenen die van hen houden en in de wereld. Georgianna is de trotse moeder van twee jongens. Haar magische plekken zijn het woud en de oceaan, waar ze naartoe trekt om een te worden met de schoonheid van de wereld en haar uitbundige en lieve innerlijke kind. Wie meer wil weten kan terecht op georgiannalee.com.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s