GEPROGRAMMEERD OM TE HELPEN

Mededogen ontwikkelen is onlosmakelijk verbonden met het menszijn, en net dat heeft de wereld op dit moment nodig.

Verhaal door Julie Saetre

Toen de pandemie in maart 2020 de wereld dooreen schudde, kwamen de leden van de Kiwanis-familie meteen in actie. Ze gingen op zoek naar manieren om eerstelijnshulpverleners bij te staan en om mensen te helpen die door covid-19 geïsoleerd raakten of extra kwetsbaar waren voor de ziekte. Ze steunden ook diegenen die ineens niet meer in hun basisbehoeften konden voorzien en verschaften hen voedsel, onderdak en basisbenodigdheden. Ze deden wat onze Kiwanis-familie eigenlijk altijd doet: mededogen betonen.

dr. James R. Doty

“De definitie van mededogen is de erkenning van het lijden van de ander die gepaard gaat met het motiverende verlangen om dat lijden te verlichten”, aldus dr. James R. Doty, klinisch professor neurologie en oprichter en directeur van het Center for Compassion and Altruism Research and Education (CCARE) aan de Stanford University in Californië.

Buiten de wereld van Kiwanis was het gedrag van de mens in 2020 heel wat minder geruststellend. Aan de frontlinie en achter de schermen van de pandemie zagen we mensen veel moed en onbaatzuchtigheid aan de dag leggen, maar we zagen ook hoe anderen schaamteloos voedsel en basisbenodigdheden hamsterden, de gezondheidsvoorschriften met voeten traden en anderen met de vinger gingen wijzen. Voeg dat gedrag toe aan de toxiciteit die rond de nationale en wereldwijde politiek hangt, en dan lijkt het mededogen vaak heel ver weg.

“De mensen waren bang en bezorgd”, vertelt Doty. “Ze voelden zich bedreigd, en daardoor gingen ze zich niet opener, inclusiever, zorgzamer en aardiger opstellen, maar lieten ze integendeel niet hun beste zelf zien.”

Een vluchtige blik op de eerste de beste socialemediasite volstaat al om je de moed in de schoenen te laten zinken: onze verschillen lijken onoverbrugbaar groot te zijn. Maar gelukkig – voor elk van ons ­- zit het mededogen geprogrammeerd in de mens. Volgens diegenen die dat mededogen bestuderen, kunnen we het ontwikkelen om zo een aardigere, aangenamere wereld te creëren.

Thupten Jinpa

“Duizenden jaren geleden al is mededogen erkend als een belangrijke menselijke waarde”, aldus Thupten Jinpa, voorzitter van het Compassion Institute in Half Moon Bay in de staat Californië, en sinds 1985 de voornaamste Engelse vertaler van de dalai lama . “Vandaar dat het de basis is van alle leringen in alle religies.”

Mededogen is ook essentieel voor het overleven van de mens. Anders dan andere soorten die een paar weken of maanden voor hun nazaten zorgen, moeten mensen bijna twee decennia lang de zorg voor hun kinderen opnemen. In het ideale geval vormen de kinderen daarbij hechte banden en ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden. Het ouderschap vereist ontzettend veel geduld, doorzettingsvermogen en opoffering, en dat jaren aan een stuk. En toch wordt datzelfde ouderschap vaak een ervaring genoemd die je erg veel voldoening schenkt.

“Als we voor iemand anders zorgen, scheiden onze hersenen een neurotransmitter af, een hormoon dat we oxytocine noemen”, vertelt Doty. “Veel mensen noemen dat het ‘liefdeshormoon’ of ‘bindingshormoon’. Als het hormoon vrijkomt, activeert het het belonings- en het genotscentrum van je hersenen. En dat was erg belangrijk voor ons overleven.”

Als we ervoor kiezen om mededogen te betonen, verbeteren we niet alleen maar het leven van de anderen. We worden er ook zelf gezondere, gelukkigere mensen van.

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat, als we mededogen hebben voor elkaar, onze psyche op een positieve manier wordt beïnvloed”, aldus Doty. “Je hartfunctie verbetert. Je bloeddruk is beter. Je immuunsysteem krijgt een boost. Je stresshormoongehaltes dalen. De aanmaak van pro-inflammatoire eiwitten vermindert. En die eiwitten worden in verband gebracht met chronische aandoeningen. Als je mededogen betoont, heeft dat dan ook een positief effect op zowel je perifere psyche als je hersenen.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s