VEERKRACHT OPBOUWEN

Trauma’s en persoonlijke tragedies kunnen je hele leven in de war schoppen. Maar als je aan je veerkracht werkt, kun je makkelijker het hoofd boven water blijven houden.

Beth Payne werkte als Amerikaans consul in Irak. Op een ochtend, in oktober 2003, sloeg een raket in op het hotel waar ze verbleef. In haar pyjama, die helemaal onder het bloed zat, heeft Payne tientallen collega’s mee in veiligheid gebracht. Nadien heeft ze jarenlang aan slapeloosheid geleden en was ze prikkelbaar en emotioneel afstandelijk. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose posttraumatische stressstoornis en werd ze daar ook voor behandeld.

Die ervaring zette haar ertoe aan zich toe te leggen op het concept veerkracht, om zo andere Amerikaanse ambassadeurs en hooggeplaatste ambtenaren die met vergelijkbare trauma’s worstelden te kunnen helpen. Uiteindelijk bundelde ze de krachten met haar collega’s van het National Foreign Affairs Training Center en zo zag het Center of Excellence in Foreign Affairs Resilience het levenslicht.

“Mijn definitie van veerkracht is tweeledig”, vertelt Payne. “Veerkracht is het vermogen om efficiënt te blijven functioneren en om je aan te passen in tijden van crisis of tegenspoed, maar het is ook het vermogen om er weer bovenop te komen, of er misschien zelfs sterker uit te komen, als het je tegenzit. Mensen die over voldoende veerkracht beschikken, komen veel makkelijker weer op hun pootjes terecht dan wie niet veerkrachtig is.”

Sindsdien organiseert Payne opleidingen voor het brede publiek, want we kunnen allemaal leren om veerkrachtiger te worden.

“Veerkracht is niet wat je hebt. Het is wat je doet”, aldus dr. Margie Warrell, oprichtster van Global Courage, een organisatie die werkt rond leadership consultancy, en auteur van vijf boeken over leiderschap, moed en veerkracht. “Ik vergelijk het vaak met een elastiek. We hebben allemaal het vermogen om niet alleen de vorm aan te nemen die we eerst hadden, maar om ook een betere versie van onszelf te worden.”

Oefening baart kunst. Dat geldt ook voor het versterken en het aanspreken van je veerkracht. Een van de gangbare misvattingen is het idee dat veerkracht volledig samenhangt met iemands sterkte.

“Veerkracht gaat niet alleen over mij”, legt Payne uit. “Veerkracht gaat over een groep mensen die voor elkaar zorgen en elkaar helpen.”

 “Sociale ondersteuning” is dan ook een van de vijf factoren die volgens Payne van essentieel belang zijn om veerkracht op te bouwen en te behouden. De vier andere factoren zijn: zelfzorg, probleemoplossend vermogen, een positieve instelling, en zin en betekenis vinden in de dingen.

Zelfzorg is in al zijn eenvoud ook een grote uitdaging, en behelst voldoende slapen, gezond eten, genoeg bewegen en jezelf de tijd gunnen om mentaal tot rust te komen. Zelfzorg betekent ook dat je leert wat je zelf in de hand hebt.

“Wanneer de onzekerheid groot is”, zegt Warrell, “hebben we veel dingen niet zelf in de hand, en hebben we geen controle over wat ons overkomt. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Maar we kunnen wel altijd zelf bepalen hoe we reageren op wat ons is overkomen, en focussen op de dingen die we wel zelf in de hand hebben.”

Het vinden van zin en betekenis in het leven is uiteraard ook een van de vijf factoren van veerkracht van Payne. Dat betekent meteen ook dat leden van de Kiwanis-familie een voorsprong hebben.

“Vrijwilligerswerk is een belangrijk element van zingeving”, legt Payne uit. “Uit heel wat studies blijkt dat mensen die vrijwilligerswerk doen, mensen die gul zijn voor de anderen, veerkrachtiger zijn. Wanneer je anderen helpt, geef je betekenis aan je leven. En betekenis is essentieel. Zonder betekenis gaat je veerkracht teloor.”

Dankzij onze dagelijkse inspanningen om voor onszelf en de anderen te zorgen, kunnen we de uitdagingen waarvoor het leven ons stelt samen makkelijker het hoofd bieden.

“Het is oké als je het even moeilijk hebt”, besluit Payne. “Zoek steun bij anderen. Vraag om hulp. Zeg tegen jezelf ‘ja, dit is moeilijk , en dat is oké.’ Haal die druk weg.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s