De voordelen van voorlezen aan kinderen

Wanneer we kinderen aanzetten tot lezen, scheppen we een wereld vol nieuwe mogelijkheden.

De missie van Kiwanis bestaat erin zich ten dienste te stellen van kinderen wereldwijd opdat ze zouden kunnen openbloeien en groeien. Een van de beste manieren om hen daarbij te helpen is hen te leren lezen en schrijven. Dat kan door leeslokalen in te richten in scholen, kleine bibliotheken op te richten op ongewone plekken en programma’s te sponsoren die kinderen meer boeken in handen geven.

Veel Kiwanis-vrijwilligers hebben ook al talloze uren gewijd aan het voorlezen aan kinderen. Dat is een cruciale stap in de evolutie die kinderen doormaken tot ze uiteindelijk zelf kunnen lezen. Wanneer kinderen luisteren naar iemand die een boek voorleest, komt dat hun taal, cognitieve vaardigheden, communicatievermogen, fantasie en emotionele groei alleen maar ten goede.

Voorlezen bevordert ook hun algemene vorming en hun inzicht in het vertellen van verhalen. Zo leren ze hoe ze zelf creatief kunnen zijn en zichzelf kunnen uitdrukken. Die vaardigheid speelt ook een sleutelrol wanneer ze het verschil leren tussen werkelijkheid en fictie, en geconfronteerd worden met nieuwe (en soms beangstigende) situaties. Zo zullen kinderen beter reageren op bepaalde situaties in het echte leven als ze die al in een boek hebben beleefd.

Kinderen die lezen, leren ook veel bij over de wereld en andere culturen. Uit studies is gebleken dat lezende kinderen een ruimere blik op de wereld hebben en zich vlugger in andere culturen zullen onderdompelen.

Voorlezen aan kinderen biedt niet alleen cognitieve voordelen, het helpt de kinderen ook om banden aan te gaan met andere mensen en het versterkt de intermenselijke relaties. De kinderen leren te focussen en zich te concentreren, en zo leren ze ook blijk te geven van respect door te luisteren wanneer iemand spreekt.

En ten slotte hebben niet alleen de kinderen er baat bij. Kiwanis-vrijwilligers die voorlezen aan kinderen, geven ook hun eigen leven een positieve wending.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s