Een gedenkwaardige nalatenschap

Marc Litwack maakt al sinds 1970 deel uit van de Kiwanis-familie. Met wat hij onlangs besliste, laat hij zijn grootste impact ooit optekenen.

Verhaal door Julie Saetre 
Foto’s door Gail Kelly Mooney

Veel mensen weten wie Marc Litwack is. Het Kiwanis-lid uit de Amerikaanse staat New Jersey werd in 1970 lid van Key Club International en geeft sindsdien blijk van een grote betrokkenheid bij de Kiwanis-familie. Hij heeft niet alleen een indrukwekkend aantal districts- en internationale congressen van Key Club bijgewoond, maar ook talloze reizen voor leden van Kiwanis en Key Club georganiseerd opdat ook zij aan de congressen zouden kunnen deelnemen. In de periode 2010-11 was hij gouverneur van het District New Jersey. Hij maakte zich al op om campagne te voeren om een zitje in de raad van bestuur van Kiwanis International te veroveren, maar toen gooiden gezondheidsproblemen roet in het eten. 

Maar onlangs nam Litwack een beslissing waarmee hij zijn grootste impact ooit zal laten optekenen. Hij heeft namelijk aangekondigd dat hij zijn aanzienlijke nalatenschap aan het Kiwanis Children’s Fund zal schenken. Het Marc H. Litwack Legacy Leadership Fund zal de programma’s en activiteiten ter ontwikkeling van leiderschap van Key Club ondersteunen, met inbegrip van het Global Leadership Certificate.

En dat is een gulle schenking. Maar weinig mensen die Marc Litwack kennen, begrijpen hoe goed dit zijn betrokkenheid bij de Kiwanis-familie weerspiegelt.

“Als ik iemand moest aanduiden die, zijn hele levensloop lang, onze organisatie met raad en daad heeft bijgestaan, dan zou dat wel Marc zijn”, vertelt Stan Soderstrom, executive director van Kiwanis International. 

De kampioen van Key Club
Litwack werd lid van Key Club toen hij nog in het middelbaar zat. De Jonge Marc was namelijk geïntrigeerd door de combinatie van dienstverlening en de ontwikkeling van leiderschap.

“Ik herinner me mijn eerste twee serviceprojecten nog goed,” zegt hij. “Aan de achterkant van mijn middelbare school had je glooiende heuvels, en de Key Club stelde voor om er stenen en papiertjes weg te halen. In Livingston in de staat New Jersey had je ook een historisch huis — dat er overigens nog altijd staat — en we kregen de opdracht de binnenmuren te verven.” 

Litwack was als het ware thuisgekomen in Key Club, en algauw kreeg hij erkenning voor zijn werk als clublid. Het centrale thema van het eerste congres van Key Club International dat hij bijwoonde, luidde “Personal Action: Prelude to Progress” (persoonlijke actie, opmaat tot succes). Tot zijn verrassing kreeg hij een gepersonaliseerde trofee overhandigd: hij was uitgeroepen tot Key Club-lid dat het thema het best belichaamde.

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Litwack als student aan Fairleigh Dickinson University in New Jersey toetrad tot Circle K International en algauw districtssecretaris en daarna gouverneur werd.

“In mijn twee jaren als gouverneur ging het aantal leden van het district van 154 naar 400. En ik heb zeven nieuwe CKI clubs uit de grond gestampt. Ik denk dat de meeste van die clubs nog altijd bestaan, tenzij hun school gesloten is.”

Een topper van een reisagent
Toen Litwack afgestudeerd was, richtte hij zijn reisagentschap op. Hij gaf het zijn eigen naam en zou het 34 jaar lang runnen. Litwack heeft een uitstekend geheugen, en weet namen, data, tijdstippen, plekken, noem maar op … als geen ander te onthouden. En voor het internet bestond, was dat een grote troef voor een reisagent.

Het reisagentschap stelde Litwack, die intussen lid was geworden van Kiwanis, ook in staat om te blijven samenwerken met Key Club en CKI. Algauw hielp hij leden hun reis naar congressen te boeken en stelde hij reispakketten samen voor districten. Maar hij deed ook iets waar veel mensen geen weet van hadden: hij zorgde ervoor dat jonge mensen die niet over de nodige middelen beschikten toch naar de congressen konden reizen.

“Ik weet zeker dat Marc er een paar keer voor heeft gezorgd dat jongeren die geen geld hadden toch op het congres raakten”, vertelt Soderstrom.

Michael Mulhaul, lid van de raad van bestuur van Kiwanis International voegt er nog toe: “Als ik het goed begrepen heb, heeft hij zo vele honderden tickets weggegeven.”

De blijvende nalatenschap
Toen Litwack Kiwanis International op de hoogte bracht van zijn schenkingsplannen, waren diegenen die hem goed kennen wat blij dat hij erkenning zou krijgen voor en herinnerd zou worden om zijn decennialange stille, continue en onzichtbare steun aan de Kiwanis-familie.

Veel mensen herinneren zich nog die keer dat een Kiwanis club uit het District New Jersey overwoog om de banden met Kiwanis door te knippen en een onafhankelijke serviceclub te worden. De leden van de club focusten enkel op de inspanningen van de gemeenschap en gingen zich afvragen waarom ze eigenlijk bijdragen betaalden aan een internationale organisatie.

En toen kwam Litwack tussenbeide. Hij legde de clubleden uit hoe elke dollar aan bijdragen die ze betaalden werd benut. De club bleef niet alleen actief, maar schonk ook 5000 dollar aan het kinderziekenhuisproject van het District New Jersey.

Dit is maar een van de vele voorbeelden van hoe Litwack de organisatie mee overeind hield en stappen vooruit liet zetten. En nu zal het Marc H. Litwack Legacy Leadership Fund toekomstige leiderschapsinitiatieven voor jonge mensen ondersteunen.

“Het is een fantastisch model”, besluit Soderstrom, “een fantastische les ook in dienend leiderschap.”


One comment

Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s