Drie clubs uit Virginia zorgen voor magie

Een bibliotheekdirecteur bundelt de krachten met een aantal Kiwanisleden om een magische ruimte voor kinderen te scheppen.

Verhaal door Julie Saetre
Foto’s door Katherine Sparks 

In 2017 pakte het personeel van de James City County Library in Williamsburg in de Amerikaanse staat Virginia uit met een maandelijks en grootschalig STEAM-programma (science, technology, engineering, arts and math, of wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde) voor kinderen dat meteen op veel enthousiasme werd onthaald.

Sandy Towers, die toen directeur jeugddiensten van de bibliotheek was, keek daar helemaal niet vreemd van op.

“Kinderen en hun gezinnen konden nergens terecht om gratis kennis te maken met dit soort educatieve activiteiten”, vertelt Towers, die nu adjunct-directeur van de bibliotheek is. “We beseften dat het onze gemeenschap ontbrak aan iets wat tegemoetkwam aan die behoefte.”

De bibliotheek is ingeplant in een minder dicht bevolkt deel van de stad en werd onvoldoende benut, ondanks het lichte, 700 vierkante meter grote kindergedeelte. Toen de zogenaamde STEAM Saturdays meteen een schot in de roos bleken te zijn, zag het personeel het potentieel.

“Toen dachten we: misschien kunnen we dit soort educatieve activiteiten wel elke dag organiseren”, aldus Towers.

James City County, de eigenaar van de bibliotheek, stemde ermee in de basisherinrichting van het kindergedeelte te financieren: verlichting, vloerbekleding, noem maar op. Maar Betsy Fowler, de directeur van de bibliotheek, zag een ruimte voor zich waarin interactieve STEAM-installaties gecombineerd zouden worden met bijbehorende boekencollecties. De verwezenlijking van haar idee was uiteraard een kolfje naar de hand van Kiwanis.

“De Kiwanisgroepen en onze vrienden zorgden voor ‘magie’”, zegt Towers, “voor al die spannende installaties waar de kinderen zo dol op zijn.”

De voorzitter van de afdeling grote schenkingen van de bibliotheekstichting is ook lid van de Kiwanis Club van Williamsburg. Hij vertelde de club over het project, en clublid Rolf Kramer gaf zich meteen op als vrijwillig voorzitter van een comité dat fondsen zou werven. Hij nam contact op met de Kiwanisclubs van Toano en Colonial Capital, en zo werkten de drie clubs voor het eerst samen aan een project.

Elke club stelde zichzelf een doel op basis van zijn grootte, en zo haalden ze samen 112.000 dollar op voor wat de Kiwanis Kids Idea Studio zou worden. De feestelijke opening vond plaats in juni 2021, tot grote vreugde van de 2000 aanwezige kinderen die waren opgedaagd.

De heringerichte ruimte huisvest nu interactieve installaties die leren leuk maken, en die speciaal voor de bibliotheek zijn ontwikkeld nadat Towers en Fowler inspiratie waren gaan opdoen in verschillende kindermusea. De 3 meter hoge Awesome Air Tubes maakt gebruik van door de lucht voortgestuwde sjaaltjes om de kinderen te laten begrijpen wat oorzaak en gevolg is. En met het reusachtige ‘Lite-Brite’-achtige display kunnen de jonge bezoekers ontwerpen maken met kleurrijke Lucite®-acrylpinnen met achtergrondverlichting.

Daarnaast is het voor de kinderen ook genieten van een groot, verticaal LEGO®-bord, een magnetische tandwielmuur, een keuken op kindermaat, een volledig bevoorrade markt en een dierenartsenkabinet met röntgenfoto’s van echte dieren.

“We hoopten een ruimte te kunnen creëren waar de kinderen steeds weer naar zouden willen terugkomen”, vertelt Towers.

En ze zijn hoe dan ook in hun opzet geslaagd. Dit jaar kreeg de Kiwanis Kids Idea Studio tijdens de drukke maanden juni, juli en augustus wekelijks 4000 kinderen over de vloer. En de circulatie van kindermateriaal is met 31% toegenomen.

“Geloof me vrij”, besluit Towers, “het is een plek vol geluk geworden.”


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s