Kiwanis palmt nieuw eiland in

Een erg vastberaden vrouw heeft tijdens een pandemie twee jaar lang aan de oprichting van twee nieuwe Kiwanisclubs op het eiland Wallis gewerkt.

Door Julien Le Ray, hoofd public relations en communicatie, District New Zealand-South Pacific

In augustus 2022 trokken Michelle Cordioli en Daniel Hinschberger naar een piepklein eiland waar iets zeer groots stond te gebeuren. Het eiland Wallis ligt midden in de zuidelijke Stille Oceaan. Net als de eilanden Futuna en Alofi maakt het deel uit van de Franse overzeese gebieden. Het eiland ligt het verst van het Franse vasteland af – op liefst 16.000 km – en telt om en bij de 12.000 inwoners.

Wallis ligt overigens ver van veel plekken vandaan. Maar Cordioli, gouverneur van het District New Zealand-South Pacific van Kiwanis International, en Hinschberger, luitenant-gouverneur van Division 6, hadden met hun verre reis een duidelijk doel voor ogen.

Een vastberaden en dappere vrouw, Sofia Logologofolau, verzamelde 70 mensen uit het onderwijs, de gezondheidssector, het toerisme en de ambtenarij om zich heen om op Wallis twee Kiwanis clubs op te richten. Als gevolg van de pandemie heeft de hele organisatie twee jaar in beslag in genomen.

Het traditionele Polynesische koninkrijkje is een Frans overzees gebied en onderhoudt nauwe banden met Nieuw-Caledonië. Daarom bundelde een aantal Kiwanisleden – zoals Angela Keletaona, Marie Sealeu en Lina Polutele – de krachten met Nieuw-Caledonische Kiwanisleden uit Wallis en Futuna om samen de nieuwe clubs uit de grond te stampen.

De twee Kiwanisclubs zijn Mafu Ofa Tahi en Mafu Ofa Lua gedoopt, of Gul Hart 1 en Gul Hart 2 in de lokale taal van Wallis. Beide clubs zijn actief op het eiland. De leden brachten al een bezoek aan een klasje met kinderen met een handicap, aan behoeftige ouderen en aan moeders die ver weg van hun gezin in de kraamkliniek van het eiland verblijven.

Een nederige en bescheiden Logologofolau liet zowel de lavelua (de plaatselijke koning), de bisschop, de prefect en de politieke leiders als de gemeenschap van het eiland kennismaken met Kiwanis. De leden van de Kiwanis-delegatie werden er met de grootste eer en veel enthousiasme onthaald als prinsen.

Het bezoek aan Wallis eindigde met de avondlijke voorstelling van de charters aan de clubs en van de pins aan de nieuwe Kiwanisleden. Er werd afgesproken om gauw opnieuw samen te komen met de peterclubs Kiwanis Kenu Nouméa en Kiwanis Tiaré Paita.

Intussen hebben ook Futuna, het zustereiland van Wallis, en zijn twee koninkrijken al bij Kiwanis aangeklopt om ook daar een club in het leven te roepen.


Submit a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s